Siirry pääsisältöön

Pandemian keskellä kulttuuripalvelut lisäävät mielen hyvinvointia, mutta kuinka palveluita voisi saavuttaa?



Mediassa puhutaan tällä hetkellä paljon siitä, miten koronarajoitukset Suomessa toteutetaan, ja millainen logiikka rajoituksissa on. Teatterit ja kulttuuripalvelut ovat suurimmalta osalta kiinni, ja jos jotain palveluita on tarjolla, niin kulttuurikokemuksia saavutetaan silti hyvin rajoitetusti. Pääkaupunkiseudulla rajoitukset tiukkenevat, ja ovet sulkeutuvat.






Monia pohdituttavat ja puhututtavat ravintoloiden aukiolosäädökset tai nyt lomakaudella Lapin laskettelukeskusten rajoitukset ja ihmismassat, joita keskuksissa on. Sosiaalisen median eri kanavat sekä media yleensäkin on laajasti täynnä asiaan liittyvää keskustelua.

 




Twitterissä liikkuva kommentti, By Andre Wickström on saanut paljon näkyvyyttä.

Voiko jotenkin laittaa teatterit enemmän kiinni niin tästäkin selvitään. https://twitter.com/andrewickstroem



Näihin kommentteihin en ota kantaa, mutta ajatuksia tämä keskustelu herättää, myös täällä Taiteen Sulattamolla. Mielenterveys-, taide- ja kulttuuritoiminta on meillä kaikin keinoin siirretty verkkoon, sillä pääkaupunkiseudulla mielenterveysjärjestöjen ja -toimijoiden kynnyksettömät palvelut ovat koronan vuoksi suljettuina, ja työskentelemme etänä käyttäen kaikkia mahdollisia digitaalisia resursseja, joita käytössämme on.

 

Pohdin kuitenkin kulttuuripalveluiden tärkeyttä mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin näkökulmasta. Jos kulttuuria olisi saavutettavana tässä vaikeassakin pandemiatilanteessa, tukisi se monitasoisesti kansalaisten mielen hyvinvointia ja terveyttä. Uskon, että kulttuuri- palvelut tarjoaisivat hyvinvointikokemuksia sekä vahvistaisivat ihmisten hyvinvointia tässä hetkessä.


Kulttuuripalveluiden äärelle löytäisivät poikkeustilasta johtuen varmasti myös ihmiset, jotka eivät välttämättä normaalisti ole kulttuurituotannon kuluttajia.



Mielestäni jokainen rajoitustoimenpide on tärkeä, asioita voidaan punnita kuitenkin monelta kannalta. On ymmärrettävää, että ravintoloiden taloudellinen kantokyky ei kestä sulkemisia ja rajoituksia määräänsä enempää, mutta tapahtuma- ja kulttuurituottajien arjessa on täysin sama tilanne.


Pohdinkin kuinka paljon työllisyys- sekä taloudellisia vaikutuksia on, kun nämä kaikki palvelut ovat suljettuina. Tämä tilanne vaikuttaa ammatinharjoittajien hyvinvointiin sekä taloudelliseen tilanteeseen merkittävästi. Jospa jollain tavoin pystyisimme toteuttamaan kulttuuri- sekä tapahtuma-alojen tuotantoa turvallisesti niin että syntyisi win-win-tilanne.





 

Kulttuuri- ja tapahtuma-alojen ahdinko kevenisi ja väestö tavoittaisi kulttuuri-palveluita, ja tätä kautta ihmisten hyvinvointi ja mielenterveys paranisivat tässä ajassa, jossa se on ensisijaisen tärkeää.






Helsingissä 22.2.2021

Toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani














Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...