Siirry pääsisältöön

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa. 

Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia.

Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi.

Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta ilmeestä ja sisällöistä. Vastauksien perusteella kokoonnuimme kahteen kehittämistyöpajaan palvelumuotoilun keinoin tavoitteenamme saada kurssista kaikin puolin toimiva ja toipujien näköinen.


Nainen tietokoneella, Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssilla. Kädessä kahvikuppi.
Vapaaehtoinen testaaja-kehittäjä Vilma tutustumassa itseopiskelukurssiin

Näin vapaaehtoiset testaaja-kehittäjät Vilma ja Sanna-Mari kokivat prosessin:

________________________________________________


Kun tarjoutui mahdollisuus, minua kiinnosti kokeilla kurssia, joka on verkossa ja jota voisi käydä omaan tahtiin ja omalla tavalla. Tällainen kurssi on mielestäni tärkeä, sillä se voi madaltaa jollekin kynnystä osallistua, eikä ole esimerkiksi monimutkaista hakemista palveluun, pitkää jonottamista tai jotain tietynlaista aikataulua. Itselleni keskittyminen voi olla hyvinkin haastavaa, joten tällaisissa itseopiskelu-kursseissa on mietityttänyt miten onnistuu, jos ei ole sitä sosiaalista painetta ja ulkoapäin tulevaa aikataulutusta. Ainakin itse koin hyväksi, että kurssia sai pilkottua hyvinkin pieniin osiin ja sisältö ja harjoitukset olivat selkeitä, mutta antoivat tilaa luovuudelle. 

Yhteinen tapaaminen muiden kokeilijoiden kanssa oli hyvä loppuvaiheeseen. Se toi lisähyötyä, kun kävimme keskustelua kurssin kehittäjien kysymysten pohjalta. Sain jo kokeilun myötä paljon ajateltavaa ja pystyin paneutumaan kurssin aiheisiin paremmin, kuin etukäteen ajattelin. Uskon lopullisen kurssin olevan hyödyllinen monille, jotka kokevat tarvitsevansa jotain mielekästä muutosta.

_________________________________________________
Tällainen kurssi on mielestäni tärkeä, sillä se voi madaltaa jollekin kynnystä osallistua.
_________________________________________________

Oli mielenkiintoista päästä testaamaan kehitysvaiheessa olevaa nettikurssia. Mielikuvani itseopiskelukursseista, etenkin mielenterveyteen liittyvistä, oli suppea. Ennen olin nähnyt lähinnä vain pintapuolista materiaalia, jossa ohjeistetaan tekemään hengitysharjoituksia tai painotetaan riittävää unen saantia. Eikä siinä mitään, tärkeitä asioita toki. Mutta en ollut kuvitellut, että itsenäinen kurssi voisi herättää niin paljon ajatuksia, kuin Mielekäs muutos -kokonaisuus herätti.


Alkuun olin vähän häkeltynyt materiaalin määrästä. Aloin käymään kurssia järjestyksessä läpi ja kokeilemaan tehtäviä. Yllätyin siitä, kuinka paljon tehtävien kysymykset saivat miettimään ja heijastamaan aiheita omaan elämään. Tehtävät olivat innostavia ja minua jopa harmitti, etten ehdi kehittämisryhmän aikana vastaamaan niihin kaikkiin tai käymään koko kurssia läpi. Muistan ajatelleeni, että palaan varmasti kurssin äärelle kun se on julkaistu.

En ollut kuvitellut, että itsenäinen kurssi voisi herättää niin paljon ajatuksia, kuin Mielekäs muutos -kokonaisuus herätti.

Lisäksi kurssia testatessa nousi ajatus siitä, kuinka monelle tuntemalleni ihmiselle kurssi voisi olla hyödyllinen. Jos on vaikka sellainen tyyppi, joka ei ole ikinä ennen hakenut apua mielenterveysongelmiin, tai jota jännittää omista asioista puhuminen, itsenäinen kurssi voisi olla hänelle ensiaskel tuen saamiseen. Tai jos haluaa muuttaa jotain tottumuksia tai muita asioita elämässä, ja ei tiedä mistä aloittaa, kurssi sopisi sen prosessin käynnistämiseen tosi hyvin. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi.


Kaiken kaikkiaan kehittämisprosessissa mukana oleminen oli minulle uusi, innostava ja mielenkiintoinen kokemus. Tuntui, että minun ja muiden testaajien parannusehdotuksia esim. käytettävyyteen ja ulkoasuun kuunneltiin. Ryhmässä oli myös avoin ilmapiiri. Olen varma, että palaan kurssin pariin ja muihinkin alustan materiaaleihin omalla ajalla, koska uskon todella, että niistä on hyötyä ja ne voivat auttaa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan itseopiskelukurssia - vaikka koko aihe olisi sinulle vielä vieras! 


__________________________________________________


Sanna-Mari Ikävalko

Vilma Visakoivu

Maria Kuhanen


Ps. Mielekäs muutos -itseopiskelukurssi löytyy Mielenterveyden keskusliiton Kipinä-oppimisyhteisöstä. Kirjautuminen kurssille tapahtumakalenterin kautta mtkl.fi/tapahtumakalenteri.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...