Siirry pääsisältöön

Yksin ei tarvitse pärjätä - Friends-ryhmät nuorten mielen hyvinvoinnin tukena

Maaliskuussa on kulunut vuosi siitä, kun Nuorten Sulattamon toiminta käynnistyi. Merkittävä osa Nuorten Sulattamon toimintaa ovat mielenterveyden haasteista kärsiville nuorille ja nuorille aikuisille tarjottavat ryhmät, jotka perustuvat Friends-ohjelmaan. Friends-ohjelman on kehittänyt australialainen psykologian professori Paula Barrett, ja se perustuu kattavaan tieteelliseen tutkimukseen, arviointiin ja käytännön kokemuksiin. Ohjelma on maailmanlaajuisesti tutkittu ja käytetty, erityisesti ahdistuksen ja masennuksen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Lisätietoa Friends-ohjelmasta löydät Aseman Lapset -järjestön verkkosivuilta sekä Friends-ohjelman kansainvälisiltä verkkosivuilta.

Ryhmiä toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin Nuorten erityisvastaanottojen (ent. Nuorisoasema) sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen nuorten psykososiaalisen tuen ja nuorten psyykkisen hyvinvoinnin tiimien kanssa. Ryhmään osallistuminen ei kuitenkaan edellytä diagnoosia tai hoitokontaktia, pelkkä kokemus avun tarpeesta riittää. Kasvavat hoitojonot julkisessa terveydenhuollossa lisäävät yhteistyön ja kehittämisen tarvetta järjestöjen ja julkisen sektorin välillä. Järjestökentältä löytyykin valtava määrä sosiaali- ja terveydenhuollon osaamista, mikä mahdollistaa julkisen sektorin toiminnan täydentämisen ja nuorille tarjottavien palveluiden monipuolistamisen. Lisäksi järjestöt pystyvät reagoimaan nopeasti ja joustavasti muuttuviin tilanteisiin.

Ryhmässä oppiminen on tehokasta, koska ihmiset oppivat parhaiten havainnoimalla ja toisistaan peilaten, etenkin tosielämän tilanteissa.

Nuorten Sulattamon ryhmissä harjoitellaan tärkeitä taitoja mielen hyvinvoinnin tukemiseksi ja oman pärjäävyyden lisäämiseksi. Tapaamisissa käsitellään monia samoja teemoja kuin yksilövastaanotoilla, mutta yhdessä pohtien ja nuorten omiin kokemuksiin perustuen. Ryhmässä oppiminen on tehokasta, koska ihmiset oppivat parhaiten havainnoimalla ja toisistaan peilaten, etenkin tosielämän tilanteissa. Lisäksi Friends-ohjelma kannustaa osallistujia ottamaan aktiivisesti osaa oppimiseen jakamalla kokemuksia ja kehittelemällä yhdessä uusia ideoita. Moni nuori onkin kokenut tärkeäksi, että on saanut rehellisesti pohtia ääneen omaa oloaan luottamuksellisessa ympäristössä.

Ryhmässä mahdollistuvat myös vertaistuki, osallisuuden kokemus, myönteiset ryhmäkokemukset ja vuorovaikutustaitojen harjaantuminen.

Nuorten ahdistuneisuus erityisesti sosiaalisissa tilanteissa on lisääntynyt, ja monella on voimakkaita erilaisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia. Tällöin pieni, suljettu ryhmä on turvallinen paikka harjoitella altistumista, tulla kohdatuksi sellaisena kuin on ja saada onnistumisen kokemuksia. Ryhmässä mahdollistuvat myös vertaistuki, osallisuuden kokemus, myönteiset ryhmäkokemukset ja vuorovaikutustaitojen harjaantuminen. Usein nuorille onkin helpottavaa huomata, ettei ole kokemustensa kanssa yksin.


Suurin haaste on ollut saada nuoria ryhmään, koska uudet tilanteet ja ihmiset jännittävät todella paljon. Nuorten Sulattamon tiimi on kuitenkin jaksanut tehdä sen eteen hartiavoimin töitä, koska lähes poikkeuksetta nuoret ovat kokeneet hyötyneensä ryhmästä, ja sinne on ollut aina kiva tulla. Myös nuorten sitoutuminen ryhmään erilaisista yksilöllisistä haasteista huolimatta on ollut ihailtavaa. Kun ahdistuneisuus on alkanut lievittymään ja koulupoissaolotkin vähenemään, ollaan jo saavutettu todella merkittäviä edistysaskeleita nuoren elämässä. Onpa jopa uusia ystävyyksiäkin syntynyt ryhmäläisten välillä.




Kirjoittanut Pia Raippalinna

Nuorten Sulattamo




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...