Maaliskuussa on kulunut vuosi siitä, kun Nuorten Sulattamon toiminta käynnistyi. Merkittävä osa Nuorten Sulattamon toimintaa ovat mielenterveyden haasteista kärsiville nuorille ja nuorille aikuisille tarjottavat ryhmät, jotka perustuvat Friends-ohjelmaan. Friends-ohjelman on kehittänyt australialainen psykologian professori Paula Barrett, ja se perustuu kattavaan tieteelliseen tutkimukseen, arviointiin ja käytännön kokemuksiin. Ohjelma on maailmanlaajuisesti tutkittu ja käytetty, erityisesti ahdistuksen ja masennuksen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Lisätietoa Friends-ohjelmasta löydät Aseman Lapset -järjestön verkkosivuilta sekä Friends-ohjelman kansainvälisiltä verkkosivuilta.
Ryhmiä toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin Nuorten erityisvastaanottojen (ent. Nuorisoasema) sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen nuorten psykososiaalisen tuen ja nuorten psyykkisen hyvinvoinnin tiimien kanssa. Ryhmään osallistuminen ei kuitenkaan edellytä diagnoosia tai hoitokontaktia, pelkkä kokemus avun tarpeesta riittää. Kasvavat hoitojonot julkisessa terveydenhuollossa lisäävät yhteistyön ja kehittämisen tarvetta järjestöjen ja julkisen sektorin välillä. Järjestökentältä löytyykin valtava määrä sosiaali- ja terveydenhuollon osaamista, mikä mahdollistaa julkisen sektorin toiminnan täydentämisen ja nuorille tarjottavien palveluiden monipuolistamisen. Lisäksi järjestöt pystyvät reagoimaan nopeasti ja joustavasti muuttuviin tilanteisiin.
Ryhmässä oppiminen on tehokasta, koska ihmiset oppivat parhaiten havainnoimalla ja toisistaan peilaten, etenkin tosielämän tilanteissa.
Nuorten Sulattamon ryhmissä harjoitellaan tärkeitä taitoja mielen hyvinvoinnin tukemiseksi ja oman pärjäävyyden lisäämiseksi. Tapaamisissa käsitellään monia samoja teemoja kuin yksilövastaanotoilla, mutta yhdessä pohtien ja nuorten omiin kokemuksiin perustuen. Ryhmässä oppiminen on tehokasta, koska ihmiset oppivat parhaiten havainnoimalla ja toisistaan peilaten, etenkin tosielämän tilanteissa. Lisäksi Friends-ohjelma kannustaa osallistujia ottamaan aktiivisesti osaa oppimiseen jakamalla kokemuksia ja kehittelemällä yhdessä uusia ideoita. Moni nuori onkin kokenut tärkeäksi, että on saanut rehellisesti pohtia ääneen omaa oloaan luottamuksellisessa ympäristössä.
Ryhmässä mahdollistuvat myös vertaistuki, osallisuuden kokemus, myönteiset ryhmäkokemukset ja vuorovaikutustaitojen harjaantuminen.
Nuorten ahdistuneisuus erityisesti sosiaalisissa tilanteissa on lisääntynyt, ja monella on voimakkaita erilaisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia. Tällöin pieni, suljettu ryhmä on turvallinen paikka harjoitella altistumista, tulla kohdatuksi sellaisena kuin on ja saada onnistumisen kokemuksia. Ryhmässä mahdollistuvat myös vertaistuki, osallisuuden kokemus, myönteiset ryhmäkokemukset ja vuorovaikutustaitojen harjaantuminen. Usein nuorille onkin helpottavaa huomata, ettei ole kokemustensa kanssa yksin.
Suurin haaste on ollut saada nuoria ryhmään, koska uudet tilanteet ja ihmiset jännittävät todella paljon. Nuorten Sulattamon tiimi on kuitenkin jaksanut tehdä sen eteen hartiavoimin töitä, koska lähes poikkeuksetta nuoret ovat kokeneet hyötyneensä ryhmästä, ja sinne on ollut aina kiva tulla. Myös nuorten sitoutuminen ryhmään erilaisista yksilöllisistä haasteista huolimatta on ollut ihailtavaa. Kun ahdistuneisuus on alkanut lievittymään ja koulupoissaolotkin vähenemään, ollaan jo saavutettu todella merkittäviä edistysaskeleita nuoren elämässä. Onpa jopa uusia ystävyyksiäkin syntynyt ryhmäläisten välillä.
Kirjoittanut Pia Raippalinna
Nuorten Sulattamo
Kommentit
Lähetä kommentti