Siirry pääsisältöön

Kokemuksella kukoistamaan!


Olen Piia Sumupuu. Työskentelen Toimiva ry:n Muutosta ilmassa -hankkeessa Kainuun alueella. Olen sekä kokemusasiantuntija että ammattilainen. Vuosien vieriessä nämä kaksi puoltani ovat hioutuneet ja sulautuneet yhteen. Riippuvuuksista kärsivien ja heidän läheistensä parissa olen työskennellyt yli 20 vuotta. Siinä ajassa on ehtinyt nähdä jos jonkinmoisia toipumisia ja haasteita. Samalla on oppinut sen tosiasian, että niin kauan kuin on toivoa, on myös olemassa mahdollisuus toipua, riippumatta lähtökohdista tai tapahtuneesta.



Olen kotoisin Helsingistä. Kainuuseen muutin vuonna 2015. Olen ohjannut vertaistukiryhmiä täällä eri hankkeiden puitteissa vuodesta 2017. Matkan varrella olen saanut tutustua erilaisiin toipujiin. Olen havainnut kaiken sen valtavan määrän kokemusta ja sote-asiakkuuden asiantuntijuutta, joita toipujat omaavat. Tämä tieto on erinomaisen arvokasta monille eri toimijoille sekä hyvinvointialueelle, ammatillisesti ja taloudellisesti. Oppikaamme toinen toisltamme!


Toipujien osaamisesta innostuneena päätimme rakentaa Toimiva ry:n alle kokemusasiantuntija-/vertaisohjaajakoulutuksen, joka täyttäisi myös osaltaan ammattitaitovaatimusten kriteerit. Saimme valtavasti apua, tukea ja ohjausta Kokemuksesi on arvokas -hankkeelta, jolloin kaikkea ei tarvinnut aloittaa alusta tai olla yksin pohdintojensa kanssa. Yhteistyö on parasta! Tuon hankkeen myötä olemme myös saaneet tutustua Paikko-järjestelmään sillä seurauksella, että Toimiva ry on nyt myös Paikko-tunnistettu oppimisympäristö ja voi antaa osaamistodistuksia valmistuneille.


Ihmisen kyky hahmottaa itseään syntyy aina suhteessa toisiin. (...) Tullessaan hyväksytyksi omana itsenään, ihmisen koko olemus järjestäytyy uudelleen ja turvallisuuden tunne vahvistuu.


Koulutuskokonaisuus sisältää sekä etä- että lähipäiviä. Kokemuasiantuntijuuden teorian lisäksi käytämme vahvasti ilmaisullisia keinoja.  Kysymyksiä, joita kyselemme itseltämme ja toisilta ovat: ”Mistä tulen?”, ”Kuka olen?” ja ”Minne olen menossa?” Vastausten, keskustelun, luovan toiminnan sekä reflektoinin avulla syntyvät omat upeat tarinamme ja samalla opimme toisiltamme. Ihmisen kyky hahmottaa itseään syntyy aina suhteessa toisiin. Ryhmässä saa kokemuksen aidosta vastavuoroisuudesta; saa jotakin toisilta ja haluaa myös antaa jotain itsestään. Tullessaan hyväksytyksi omana itsenään, ihmisen koko olemus järjestäytyy uudelleen ja turvallisuuden tunne vahvistuu.


Koulutus painottaa sekä vertaistukea että kokemusasiantuntijuutta. Vertaistuen piirissä ihmiset ovat tasavertaisia keskenään ja toimivat parhaimmillaan molemmissa rooleissa, sekä tukijoina että tuettavina – ei neuvoen, vaan kokemuksia jakaen. Kokemusasiantuntijuudessa kaikenlainen erilaisuus saa tulla näkyväksi. Niin syntyy uusia näkökulmia sekä lisää suvaitsevaisuutta. 


Koulutuksessa käytämme luovasti sanoja, kuvia, liikettä, ääntä ja kehollisuutta. Jokaisella saa olla oma tapansa ilmaista itseään ja kertoa tarinansa itselleen sopivalla tavalla. Olemme tähän mennessä harjoitelleet yhdessä sanallista ilmaisua kirjoituspajassa, valokuvauksen mahdollisuuksia omaa tarinaa varten sekä liikettä ja maalausta esiintymistyöpajassa, josta ohessa meidän upea yhteismaalaus.



 








Sotkamossa 18.3.2024

Piia Sumupuu

Projektikoordinaattori

Muutosta ilmassa -hanke

Toimiva ry










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...