Syksy on monelle uuden aikaa. Alkaa uusia opintoja, uusi harrastus tai kenties lupaus itselle uudenlaisesta arjesta. Kaiken uuden keskellä on hyvä välillä löytää aikaa myös muistelulle ja oman työn sekä arkielämän positiivisen uteliaalle ihmettelylle. Löysimme Mielekäs Muutos -tiimissä aikaa syksyn askareiden keskeltä kysyä itseltämme; Mihin olemme tulleet? Mistä lähdimme liikkeelle?
"Saman pöydän ääreen mahtuu tasavertaisesti keskustelemaan sote-ammattilainen, korkeakouluopiskelija ja koko aikuisikänsä työelämän ulkopuolella ollut, ja jokainen voi oppia toisiltaan jotain suurta."
Liki puolitoista vuotta sitten istahdimme uutena tiiminä alas miettimään, millaiset arkielämän ja ihmisyyden taidot ja palaset, tukisivat toimijuutta, hyvinvointia ja osallisuutta. Maalailimme kuvaa mielissämme siitä, miten mahdollisesti vaikuttaisimme joidenkin ihmisten elämään ja pääsisimme todistamaan hienoja etenemisiä, mutta emme silloin vielä osanneet aavistaa, kuinka merkityksellistä ja ainutlaatuista työtä tulemme tekemään. Nyt sen oivaltaminen tuntuu tavattoman hyvältä, jopa etuoikeutetulta.
Kun puhutaan elämän ja ihmisyyden yleismaailmallisista pienistä, mutta keskeisistä kysymyksistä, ei ole merkityksellistä kuka tai mikä kukin on. Saman pöydän ääreen mahtuu tasavertaisesti keskustelemaan sote-ammattilainen, korkeakouluopiskelija ja koko aikuisikänsä työelämän ulkopuolella ollut, ja jokainen voi oppia toisiltaan jotain suurta. Olemme Mielekäs Muutos -ryhmätoiminnan aikana oivaltaneet, että onnellisuuden avaimet piilevät omassa ajattelussa. Onnellisimpia meistä ovat he, jotka ovat omaksuneet tyytyväisyyden omasta elämästään ja päästäneet irti jossittelusta. Vaikka sairastumisen myötä on joutunut hautaamaan haaveet lentokapteenin ammattista tai huippu-urheilusta, löytyy tyytyväisyyttä ja mielihyvää mahdollisuuksista olla oma itsensä ja elää itsensä näköistä arkea. Onnellisuutta on herätä aamulla syömään ravitseva aamupuuro, harrastaa ja kokea kulttuuria sekä olla sosiaalinen ja tuntea yhteenkuuluvuutta järjestötoiminnassa.
"-- ajattelun avulla löydämme itselle merkityksellisen syyn muuttaa toimintaamme."
Yhdessä ajatteleminen ja arkifilosofinen keskustelu ei ole totuttua sääntöjä kuuliaisesti noudattavalle suomalaiselle suorittajalle. Olemme yksin mietteisiin vaipuvaa tekijäkansaa, josta tyypillisesti nuoriso osaa erottautua kyvyllään kyseenalaistaa ja olla äänekkäästi jotain mieltä. Vierastamme ajatusta, että muutos saadaan aikaiseksi ajattelemalla, ei tekemällä. Kuitenkin nimenomaan ajattelun avulla löydämme itselle merkityksellisen syyn muuttaa toimintaamme. Toiminnan muutoksen seuraukset vahvistavat motivaatiota vasta usein viiveellä, ja silloinkin ajattelemalla tunnistamme muutosperäisen onnistumisen ja lisääntyneen hyvinvoinnin. Sitä on Mielekäs Muutos.
Kirjoittaja on Sonja Arokari, joka kuuluu Taiteen Sulattamon Mielekäs Muutos -tiimiin. Sonja on oppinut Taiteen Sulattamolla kiinnittämään enemmän huomiota elämän pieniin iloihin, kuten koiran päiväunituhinaan sylissä sohvannurkassa.