Siirry pääsisältöön

Työkokeilu on selvästi kohentanut sosiaalista itsetuntoani

Millaisia kokemuksia Taiteen Sulattamon työkokeilijoilla on työkokeilustaan? Mitkä asiat motivoivat heitä ja millaisia heidän työpäivänsä ovat? Tässä blogitekstissä pääset lukemaan Luovan taidetoiminnan työkokeilijoiden Vilman ja Sateen kokemuksista.

Sade (vasemmalla) ja Vilma taidetoiminnassa tekemiensä teosten kanssa.

Sade (vas.) ja Vilma taidetoiminnassa tekemiensä teosten kanssa. Kuva: Taiteen Sulattamo 4/2025.


Työkokeilun tyypillisiä päätavoitteita on saada työkokemusta ja kartoittaa tulevaisuuden uravaihtoehtoja. Toisille työkokeilun tavoitteena on saada arkeen rutiinia ja rakennetta. Työkokeilussa Taiteen Sulattamolla pääsee myös tutustumaan laajasti järjestötoimintaan.


Myös työkokeilijat Vilma ja Sade allekirjoittavat nämä tavoitteet. He kokevat tavoitteensa myös toteutuneen erinomaisesti ja uskovat työkokeilusta olevan hyötyä tulevaisuudessa.


Vilma kertoo työkokeilustaan näin:

“Halusin juuri Taiteen Sulattamolle työkokeiluun, koska huomasin viihtyväni täällä. Taide on minulle tärkeää, joten tuntui luonnolliselta hakeutua työkokeilupaikkaan, jossa pääsen työskentelemään intohimoni parissa." 

Koska sain aikanaan itsekin onnistumisen kokemuksia, yhteisöllisyyttä ja rutiinia Sulattamon toiminnasta, haluan auttaa myös muita ihmisiä saamaan samanlaisen positiivisen kokemuksen. 


Sade puolestaan pyrkii työkokeilun jälkeen opiskelemaan. Pidemmän ajan tavoitteena hänellä on päästä opiskelemaan kuvataiteen parissa. 

Olen päässyt kehittämään omaa taidetyöskentelyäni ja saanut uusia valmiuksia esimerkiksi pääsykokeisiin ja tuleviin opintoihin.

Mutta millaiselta näyttää työkokeilijan tyypillinen työpäivä?


Työtehtäviin työkokeilussa kuuluu mm. avustava taidetoiminnan ohjaaminen, toiminnan suunnittelu, viestintä ja tilojen ylläpito. Lisäksi Vilma ja Sade osallistuvat taidetiimin viikkopalavereihin ja Taiteen Sulattamon kuukausittaisiin henkilöstöpalavereihin. Työkokeilijat ovat mukana myös Sulattamon tapahtumissa. Vilma on päässyt osallistumaan myös Mielekäs muutos -toiminnan Toipumisen polku -ryhmään.


“On mielenkiintoista nähdä järjestön muuta toimintaa taidetoiminnan lisäksi. Tavallaan hassua, että olen samaan aikaan töissä (työkokeilussa) Sulattamolla ja kuitenkin kävijän roolissa osallistumassa ryhmään. Toipumisen polku -ryhmä on juuri alkanut, mutta se vaikuttaa jo nyt hyödylliseltä omaa tulevaisuutta ajatellen. Siellä käsitellään arjen hyvinvointia ja toimintakykyä tukevia asioita”, Vilma sanoo.


Kuitenkin tärkein työkokeilussa harjoitettava asia on ihmisten kohtaaminen. On äärimmäisen tärkeää, että kaikki osallistujat tuntevat olonsa tervetulleeksi ja ohjaajien lähestymisen mahdollisimman helpoksi. Yhteisöllinen tasavertaisuus onkin yksin Taiteen Sulattamon arvoista, sillä taidetoiminnan ohjaaja on toiminnan mahdollistaja. Ohjaaja pyrkii omalla toiminnallaan luomaan tilan, jossa ihmiset voivat toiminnan kautta löytää mielekkyyttä elämäänsä ja luoda taiteen avulla yhteyttä sekä itseensä että toisiinsa. Toiminnanohjaaja ei siis asetu ohjaamaan toimintaa yläpuolelta pysytellen pleksin takana, vaan pyrkii parhaansa mukaan toimimaan samalla tasolla osallistujien kanssa. 


Molemmat työkokeilijat toteavat sosiaalisten taitojensa parantuneen työkokeilujakson aikana. Sade tiivistää asian näin:

Työkokeilu on selvästi kohentanut sosiaalista itsetuntoani.


Työkokeilijan päivään kuuluu mm. ryhmätilan järjestely, taidetarvikkeiden esillepano, avustava ryhmänohjaus sekä tärkeimpänä kävijöiden kohtaaminen.

Esimerkki työkokeilijan työpäivästä. Kuva: Vilma ja Sade 4/2025.


Työkokeilu on Sateen ja Vilman mielestä tuntunut merkitykselliseltä ja kokemus on ollut positiivinen. Alkuun molemmilla oli vaikeuksia tottua aikatauluihin, mutta säännöllisen rutiinin ja toiston avulla siihen tottuu.


“Jonkin ajan kuluttua väsymisen sijaan aloin päin vastoin saamaan lisää energiaa työkokeilusta”, Sade kertoo. 


“Oli erikoista vaihtaa roolia kuntoutuvasta kävijästä ryhmänohjaajaksi. Välillä tuottaa edelleen haasteita olla uppoutumatta omaan puuhasteluun ja sen sijaan olla hereillä ohjaajan roolissa, mutta onneksi olen saanut tarpeeksi aikaa uuden vastuun omaksumiseen”, Vilma kuvaa haasteitaan.


Sekä Vilma että Sade ovat saaneet Sulattamolta onnistumisen kokemuksia. He ovat opetelleet ryhmänohjaustaitoja ja suunnitelleet sekä toteuttaneet omat ryhmäkokonaisuutensa – Vilma Inspiroidutaan tatuointitaiteesta- pajan sekä Sade Kangasmaalauspajan. Vilma on työkokeilun myötä jopa kiinnostunut järjestötyöstä ja ryhmänohjauksesta tulevaisuuden työpaikkana.


“On hienoa päästä olemaan työkokeilussa paikassa, joka järjestää korvaamatonta toimintaa, ja rohkaisee erilaisia ja eri ikäisiä ihmisiä luovaan tekemiseen”, Vilma tiivistää. 



________________________________

Tämän blogitekstin on koonnut Taiteen Sulattamon toiminnan koordinaattori Katriina Hoikkala, Vilman ja Sateen haastatteluiden perusteella.


Kiinnostuitko työkokeilusta Taiteen Sulattamolla? Voit olla yhteydessä Katriinaan sähköpostitse info@taiteensulattamo.fi – kerro viestissäsi hieman itsestäsi ja siitä, miksi sinua kiinnostaa työkokeilu juuri meillä Sulattamolla. Toiminnassamme on mukana vuosittain useampia työkokeilijoita, myös muissa toiminnoissamme Luovan taidetoiminnan lisäksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...