Siirry pääsisältöön

Utopia ja Dystopia minne Sulattamo juurruttaa juurensa

Taiteen Sulattamon hallitus on toimintansa aikana tehnyt pitkään strategia työtä. Juurruttaakseen toimintansa ja toiminta mallinsa vähitellen suomalaiseen yhteiskuntaan. Matkan varrella on erilaisten työkalujen avulla luotu erilaisia Utopioita ja dystopioita joitta voidaan pohtia yhteiskunnan tulevaisuutta ja Sulattamon asemaa paikkaa yhteiskunnassamme. Tämän työskentelyn avulla olemme voineet ajatella millaisin keinoin Sulattamo saa pysyvän paikan suomalaisessa yhteiskunnassa.

Työskentely on ollut hedelmällistä ja tuottanut erilaisia utopia ja dystopia malleja.  Näistä haluamme blogissamme tuoda esille muutamia. Jokainen voi pohtia seuraten yhteiskunnan muutoksia millaiseksi maailma on muuttumassa ja missä me ihmiset olemme tässä yhteiskunnassa.

Taiteen Sulattamon strategiaryhmä kehitteli mielessään seuraavat utopiat ja dystopiat, joiden juuret nähtiin organisaation nykyisissä vahvuuksissa ja heikkouksissa ja joihin päädyttiin seuraamalla tulevaisuuspolkuja luovasti joko tilanteen paranemiseen luottaen tai pessimistisellä asenteella:



Skenario:Duodecimin Käypä hoito -suosituksiin on saatu ujutettua sähköinen kulttuuriresepti, jota suositellaan lievän ja keskivaikean masennuksen hoitoon. Resepti toimii siten, että tieto lääkärin määräyksestä tulee Sulattamon vastaavalle työntekijälle (koulutettu vertaistukihenkilö), joka ottaa puhelimitse yhteyttä asiakkaaseen. Yhdessä kartoitetaan asiakkaan kiinnostuksen kohteet ja sovitaan tapaaminen Sulattamon toimitiloissa tai muussa sopivassa paikassa. Tapaamisen yhteydessä haetaan asiakkaalle sopiva toimintamuoto Sulattamon tarjonnasta.


Skenaario: EU-rahoituksen hakeminen helpottuu, kansallinen rahoitus vähenee. RAY:n rahoituskriteerit muuttuvat: kakkua aletaan jakaa pienempiin osiin, ja laatukriteereissä joustetaan. Verkkoterapia on trendikästä, ja myös vakavissa ongelmissa kehotetaan hakemaan apua netistä. Hoito ei ole reaaliaikaista, akuuteissa ongelmissa viitataan usein kysyttyihin kysymyksiin. Kuka tahansa voi esiintyä pätevänä, ja tämä koskee myös taiteilijuutta. Ihmisiä rohkaistaan oman elämänsä asiantuntijoiksi. Perinteinen rahajärjestelmä muuttuu, markkinoille tulee vastineetonta rahaa. Siitä aiheutuu yhteiskunnallista levottomuutta. EU rajoittaa voimakkaasti yhdistystoimintaa, Sulattamo siirtyy maan alle. Valvonta lisääntyy.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...