Siirry pääsisältöön

Kaunis mieli -hanke



Moikka kaikille! 

Mä olen Pihla ja uusi hanketyöntekijä Sulattamossa. Toisin sanoen pirun onnekas – ja tietoinen siitä. Sulattamo nimittäin vaikuttaa suorastaan unelmatyöpaikalta: täällä saa olla sellainen kuin on, keskustelukulttuuri on avointa, ihmisiä pyritään ymmärtämään kokonaisuuksina ja yksilöinä, työkaverit on huippuja persoonia ja saa kokea sekä osaavansa että olevansa aikamoisten haasteiden edessä. 


Sulattamo on mulle ihan uudenlainen työpaikkakokemus. Oon aiemmin ollut töissä, jotka ovat varsin mekaanisia: kassalla, tarjoilijana, vihannesmyyjänä, hautausmaatyöntekijänä. Tai sitten olen tehnyt oman alani töitä hyvin itsenäisesti, keikkaillen siellä täällä ilman kiinteää yhteisöä. Nyt pitäisikin opetella tekemään luovaa työtä yhteisössä, joka on samaan aikaan avoin ja omaehtoinen, mutta odottaa myös työn etenevän ja hommien hoituvan ajallaan. Ihan suoraan sanottuna tässä ah-niin-ihanteellisessa tilanteessa on mulle vielä paljon opeteltavaa ja sopeuduttavaa. Mutta tietenkin on! Uusi työ on suuri muutos elämässä.

Kun työt alkoi, mietin että hyvänen aika, onko mulla nyt tällainen ”toimistotyö:” mulla on työpuhelin, -tietokone ja käyntikortti, mä tulen samaan paikkaan joka aamu. Täällä me vaan muina naisina pidetään palsua lounaan lomassa, poristaan työpaikan keskustelukulttuurista tai mietitään jätteiden lajitteluperiaatetta. Hyvin pian, kun alettiin piirtämään Kaunis mieli -hankkeen aikajanaa, kävi selväksi, että tässähän saa jatkossa olla hyvinkin pitkälti sormet savessa. Mulle savi tarkoittaa ryhmätoiminnan suunnittelua ja ryhmien vetämistä – sitä mä olen tehnyt ja osaan tehdä.

Nyt jo mä olen päässyt vetämään miniworkshopin meidän hanketiimille, jossa visioitiin yhdessä kesäkuussa tulevaa kolmipäiväistä leiriä. Mä itse rakastan luovia ideointityöpajojen vetämistä, yhteistä visiointia ja visuaalista hahmottelua. Oli kiva huomata, että tiimi lähti mukaan toiminnaliseen suunnitteluun saman tien. Leiri tulee olemaan mun näkökulmasta meidän hankkeen ensimmäinen virstanpylväs ja kehittelytyön alkuräjähdys. En malta odottaa! 

Tänään pääsin myös mukaan maanantain kokemuskahveille, joka puolestaan tuntui todella tärkeältä kohtaamiselta Sulattamon ydintyyppien kanssa. Kävimme kiinnostavaa ja samaistuttavaa keskustelua kriisin vaikutuksesta ihmissuhteisiin. Tuli entistäkin vahvempi fiilis, että olen päässyt tekemään tärkeää työtä inspiroivassa ympäristössä. Näillä ihmisillä on annettavaa ja näillä ihmisillä on merkitystä. Ja juuri sen Kaunis mieli -hanke toivottavasti tuo yhä useamman ihmisen tietoisuuteen. 

Mä toivon, että tämä hanke näyttää maailmalle, miten taitavia, kauniita ja viisaita kulttuurikokemusasiantuntijat voivatkaan olla. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...