Siirry pääsisältöön

Vuosi 2018 Taiteen Sulattamossa

Joulu aika, on alkamassa näillä hetkillä. Viimeisiä töitä, ennen pyhiä tehdään kiireen vilkkaa. Taiteen Sulattamo on ollut upeassa nousukiidossa vuoden 2018. Saimme upean Kaunis mieli hankkeen käyntiin joka kulkee omaa kulkuaan ja kouluttaa Suomeen ensimmäiset kulttuurikokemusasiantuntijat. 

Taiteen Sulattamon ydin ja sydän on tuottaa taiteellisin ja luovin menetelmin hyvinvointia yhteiskuntaamme yksilöille kuin yhteisöihinkin. 
Meillä mielenterveys ja erityisesti mielenhyvinvointi on lähtökohta toiminnallemme ja olemassa olollemme. Toimintamme ponnistaa, mieneterveystoipujien ja taiteilijoiden voimasta, kohti parempaa, kauniimpaa huomista ja tulevaisuutta.

Olemme löytäneet toiminnallemme tukikohdan malmilta, josta luovuus, hulluus, kauneus ja hyvinvointi hiljalleen soljuu monista pienistä puroista maahamme. Nämä pienet purot kasvavat vähitellen suuremmaksi virraksi ja näistä puroista syntyy tulevina aikoina suurempi virta joka pääsee koskettamaan ja kohtaamaan entistä enemmän ihmisiä, yhteiskunnassamme.

Tänä vuonna taiteelliset työpajat ovat tavoittaneet suuren joukon ihmisiä ja toiminta jatkuu ensi vuonna vieläkin voimallisempana ja katse tulevaisuuteen suunnattuna. Olemme olleet mukana monissa tapahtumissa, tuottaneet Sulattamo festarin 2018, kesällä taide leirin, koulutusta, kehittämistyötä, teatteria Riisuttu elämä, ääni teos Kenen ääni kuuluu, Sosiaalisentaiteen innovaatioilta, vierailu Tampereen teatterikesässä, vierailu Pietarissa Naine 100 monologi ja monia monia muita tapahtumia.

STEA:n avustus ehdotus julkaistiin 5.12 ja saimme iloksemme tietää, että uusi Kulttuurin verso hanke sai rahoituksen. Tällä ihanalla uutisella kohti ensi vuotta.

Kiitos kaikille teille jotka, olemme kohdanneet tämän vuoden aikana tai olette olleet mukana luomassa ja kasvattamassa näitä pieniä puroja kohti suurempaa virtausta.

Toivotamme kaikille oikein leppoisaa, tunnelmallista aikaa loppu vuoteen ja Onnea, iloa alkavaan vuoteen 2019. Tammikuussa kohtaamme taas uusien purojen virtauksien äärellä.

Toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Äidit – kiitos teille hoivasta, rajoista ja rakkaudesta!"

ADHD-liitto on tehnyt vahvaa yhteistyötä Taiteen Sulattamon Kokemuksesi on arvokas -hankkeen kanssa. Liitto on tunnistanut kokemus- ja vertaiskoulutustensa oppimisympäristön PAIKKO-järjestelmän avulla. Liitolle on myös juuri myönnetty Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän. ADHD-liiton kokemustoimijan, Leevin, sanoin haluamme toivottaa hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja äidinmielisille! "Äidit – kiitos teille hoivasta, rajoista ja rakkaudesta!  HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ Hei, luet ajatusvirtaani, joten pahoittelen mahdollisia sekoiluja ja ylipitkiä virkkeitä. Ajatus tämän tekstin kirjoittamiseen lähti alun perin kokemustoiminnan kautta. Luodessani omaa tarinaani esitettäväksi ja sitä esittäessäni ADHD-liiton kokemustoimijakoulutuksessa, kouluttajani nosti erään huomion puheestani, joka poiki lopulta idean tämän tekstin kirjoittamiseen. Tuo huomio oli samaan aikaan hyvin pieni asia, jonka itsekin olin naurahtaen ohimennen maininnut huomioimatta sitä kuitenkaan sen enempää, mutta kuten

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry :n kokemusasiantuntijan, Heidin. "Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia. Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani.  Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskel

Best of Both Worlds – Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäminen yhteistyössä oppilaitosten kanssa

Kokemusasiantuntijuuden laajentuessa kasvaa paradoksaalisesti sekä paine koulutusten yhdenmukaisuuteen että monimuotoisuuteen. Erilaisia kokemusasiantuntijakoulutuksia järjestetään ansiokkaasti sekä järjestöissä, hyvinvointialueilla että oppilaitoksissa. Järjestökoulutusten vahvuuksia ovat esimerkiksi kohderyhmän tunteminen, mahdollisuus pieniin opetusryhmiin, tuttuun toimintaympäristöön ja yksilöllisiin oppimispolkuihin. Järjestöissä ja hyvinvointialueilla on mahdollista luoda myös saumaton polku kokemusasiantuntijalle koulutuksesta kokemustoimintaan – ja sen yli.  Järjestöissä kuitenkaan harvoin on resurssia oppilaitostasoiseen koulutuksen laadunhallintaan. Useat sosiaali- ja terveysalan järjestöt toimivat myös STEA:n rahoituksella, jota ei ole tarkoitettu tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämisen (tai edes sen oppimisympäristönä toimimisen) tukemiseen. Harvat järjestöt ovat myöskään vieneet koulutustaan Koski-järjestelmään opintokeskusten kanssa kanssa tehtävän yhteistyön kautta