Siirry pääsisältöön

Vuosi 2018 Taiteen Sulattamossa

Joulu aika, on alkamassa näillä hetkillä. Viimeisiä töitä, ennen pyhiä tehdään kiireen vilkkaa. Taiteen Sulattamo on ollut upeassa nousukiidossa vuoden 2018. Saimme upean Kaunis mieli hankkeen käyntiin joka kulkee omaa kulkuaan ja kouluttaa Suomeen ensimmäiset kulttuurikokemusasiantuntijat. 

Taiteen Sulattamon ydin ja sydän on tuottaa taiteellisin ja luovin menetelmin hyvinvointia yhteiskuntaamme yksilöille kuin yhteisöihinkin. 
Meillä mielenterveys ja erityisesti mielenhyvinvointi on lähtökohta toiminnallemme ja olemassa olollemme. Toimintamme ponnistaa, mieneterveystoipujien ja taiteilijoiden voimasta, kohti parempaa, kauniimpaa huomista ja tulevaisuutta.

Olemme löytäneet toiminnallemme tukikohdan malmilta, josta luovuus, hulluus, kauneus ja hyvinvointi hiljalleen soljuu monista pienistä puroista maahamme. Nämä pienet purot kasvavat vähitellen suuremmaksi virraksi ja näistä puroista syntyy tulevina aikoina suurempi virta joka pääsee koskettamaan ja kohtaamaan entistä enemmän ihmisiä, yhteiskunnassamme.

Tänä vuonna taiteelliset työpajat ovat tavoittaneet suuren joukon ihmisiä ja toiminta jatkuu ensi vuonna vieläkin voimallisempana ja katse tulevaisuuteen suunnattuna. Olemme olleet mukana monissa tapahtumissa, tuottaneet Sulattamo festarin 2018, kesällä taide leirin, koulutusta, kehittämistyötä, teatteria Riisuttu elämä, ääni teos Kenen ääni kuuluu, Sosiaalisentaiteen innovaatioilta, vierailu Tampereen teatterikesässä, vierailu Pietarissa Naine 100 monologi ja monia monia muita tapahtumia.

STEA:n avustus ehdotus julkaistiin 5.12 ja saimme iloksemme tietää, että uusi Kulttuurin verso hanke sai rahoituksen. Tällä ihanalla uutisella kohti ensi vuotta.

Kiitos kaikille teille jotka, olemme kohdanneet tämän vuoden aikana tai olette olleet mukana luomassa ja kasvattamassa näitä pieniä puroja kohti suurempaa virtausta.

Toivotamme kaikille oikein leppoisaa, tunnelmallista aikaa loppu vuoteen ja Onnea, iloa alkavaan vuoteen 2019. Tammikuussa kohtaamme taas uusien purojen virtauksien äärellä.

Toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulevaisuuden kokemusasiantuntijuus

Kokemusasiantuntijuus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on ollut läsnä jo pitkään. Ammattilaisten rinnalla toimivat kokemusasiantuntijat tuovat laatua ja lisäävät ymmärrystä monin eri tavoin. Kokemusasiantuntijuuden juuret ovat vertaistoimijuudessa ja kumpuavat vertaisten toisilleen antamasta tuesta. Viimeisten 20-vuoden aikana kokemuksen käyttäminen osana päihde- ja mielenterveyspalveluita on tullut jäädäkseen, siltikään meillä ei ole olemassa selkeää näkemystä siitä miten erilaisia kokemukseen perustuvia toimintoja tai työtä määritellään. Kokemusasiantuntijuuden ja vertaistoimijuuden rajat ovat häilyviä ja määritelmät epäselviä. Kokemukseen perustuvan tiedon ja osaamisen käyttämistä on yritetty selkeyttää palvelurakenteissa erilaisilla nimikkeillä ja jakamalla kokemusasiantuntijoita koulutettuihin ja kouluttamattomiin. Koulutuksen perusteella jaottelu ei toimi täysin sekään koska meillä ei ole olemassa yhtenäistä laatuun perustuvaa kokemusasiantuntijakoulutusta. KA-koulutuste

Kokemusasiantuntijuutta, kokemustietoa ja osaamista yli rajojen

Kokemusasiantuntijuutta, kokemustietoa ja osaamista yli rajojen!  Taiteen Sulattamossa on jo pitkään tehty eurooppalaista asiantuntijatiedon vaihtamista yli valtakunnan rajojen. Yhteistyötä on tehty Keski-Euroopan, Baltian maiden sekä erityisesti Viron toimijoiden kanssa. Koronapandemia pääsi katkaisemaan yhteiskehittämisen ja hiljensi suunnitelmat kansainvälisestä asiantuntijayhteistyöstä. Nyt Taiteen Sulattamo on kuitenkin päässyt aloittamaan yhteistyön virolaisen Kogemusnõustajate Kodan kanssa. Valmistelut yhteiselle kehittämishankkeelle on käynnistetty ja tavoitteena on aloittaa vuonna 2022 tulevaisuuteen katsova hankeyhteistyö. Virossa ja Suomessa on asiantuntijuutta kummallakin puolella Suomenlahtea, jonka jakaminen on tärkeää ja hyödyllistä. Erityisesti toimintamallien yhteisessä kehittämisessä, sekä asiantuntijuuden vaihdossa on paljon, mitä voimme oppia toisiltamme.  Virossa kokemusasiantuntijatoiminta on kehittynyt nopeasti. Toiminnan ja koulutuksen taso on korkealaatuista se

Pois pulpetista! Osaamisperusteinen kokemusasiantuntijakoulutus

Uskallan väittää, että lähes kaikilla on synkkä muisto tylsästä luentomuotoisesta opetuksesta, johon osallistuessa ajatus harhaili, keho puutui eikä mitään aiheeseen liittyvää oppimista tapahtunut. Aina ei edes muistanut luennon aihetta luokkatilasta poistuessa. Ennen varsinkin lukiot ja yliopistot nojasivat vahvasti perinteiseen opettajajohtoiseen tyyliin ja mekaanisten fakta-listojen pänttäykseen. Vanhempi sukupolvi kertoo myös kauhutarinoita kansakouluajoiltaan, kun Euroopan jokia – tai muuta (työ)elämässä välttämätöntä tietoa – opeteltiin ulkoa häpeän uhan motivoidessa suorituksia.  Vanhan liiton opetusmenetelmät herkistivät kouluallergialle. Tyyli suosi tietynlaista oppijaa, joka mukautui, käyttäytyi ja oppi lukemalla. 2020-luvun työelämän vaatimukset suosivat toisenlaista tyyppiä: energistä ja rohkeaa touhukasta tekijää. Toki akateemisella (humanistisellakin!) osaamisella on yhä tärkeä arvonsa, mikä vallitsevassa arvoilmapiirissä on taloudellisten hyötylaskelmien alla valitettava