Siirry pääsisältöön

Esper, Kasper ja Joonatan – moderni yhteiskuntanäytelmä ihmisyydestä


Miltä kuulostaisi näytelmä, jonka rooleissa olisivat kaikki tämän käynnissä olevan yhteiskuntakeskustelun osapuolet: Hoiva-, kehitysvamma- ja mielenterveyspalveluiden tarjoajat, palvelun tilaajat ja saajat sekä valvontaorganisaatiot. Näytelmässä tutkittaisiin osapuolien sanattomia sopimuksia, jotka ohjaavat asenteita ja toimintatapoja sote-kentällä. Olisiko kyseessä farssi, draama, komedia vai kauhunäytelmä?

Tarinat tekevät näkymättömän näkyväksi, ja vain näkyvää ja olemassa olevaa voi oikeasti muuttaa.
Taiteen Sulattamo ja Kukunori ovat sitoutuneet tuomaan kuuluviksi ne äänet, jotka yleensä jäävät tuulen suhinaksi yhteiskuntamme kovaan kohinaan. Me olemme todenneet omassa arvoissamme, visioissamme ja toiminnassamme sen, että vain tätä kautta toimintakulttuurit voivat muuttua.
Haluamme haastaa tämän näytelmän rooleissa olevat tahot avoimeen keskusteluun, jotta draaman kaari voi muovautua hyväksi näytelmäksi, jossa toimintakulttuurilla on mahdollisuus muuttua ja kehittyä parempaan. Näissä rooleissa ovat palveluiden tilaajat, palveluiden tuottajat, päättäjät, valvontajärjestelmät ja jokainen yhteiskunnassamme oleva yksilö. Ilman yhteistä, keskustelua, harjoittelua ja toimintaa, jonka kautta näkyväksi tekeminen on mahdollista, ei kulttuuri voi muuttua.
Tämä näytelmä perustuu tarinaan, jota yhdessä luomme yhteiskunnassa. Tätä tarinaa meidän pitää muuttaa niin, että siitä tulee yhteiskuntamme menestystarina, eikä sellainen synkkä melodraama, jolta nyt tässä hetkessä näyttää. 
Hyvässä näytelmässä rosvot eivät ole vain rosvoja. Eivätkä sankarit ole vain sankareita. Näytelmä ei muutu välttämättä paremmaksi, jos näytelmästä poistetaan roolihenkilöitä. Tarinan roolihenkilöt pitää saada tekemään yhteistyötä, jotta näytelmä saadaan vietyä päätökseen ja voimme taputtaa yhdessä näytelmän ensi-illassa.
Tarinassa täytyy olla kysymys ideologiasta, arvoista ja hyvyydestä. Kuuluviin tulee nostaa niiden ääni, jotka ovat heikoimmassa asemassa eivätkä pysty puolustamaan omia oikeuksiaan. Sitä tämä yhteiskuntanäytelmä ei halua.
Niin kauan kuin näytelmän roolit, käsikirjoitus ja ohjaus pysyvät näkymättömänä tai salaisena eikä asioita sanota ääneen, ei tällä näytelmällä ole mahdollisuutta päästä ensi-iltaan. Ilman tämän näytelmän loppuun saattamista ei kulttuurin muutosta voi tapahtua.
Esitämme avoimen kutsun tämän näytelmän kaikille osapuolille: tervetuloa tutustumaan Kukunorin ja Taiteen Sulattamon toimintaan. Kirjoitetaan näytelmän käsikirjoitus yhdessä uusiksi! 
Toiminnajohtaja Eveliina Lafghani
Taiteen Sulattamo ry
Toiminnajohtaja Markus Raivio
Kukunori ry

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulevaisuuden kokemusasiantuntijuus

Kokemusasiantuntijuus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on ollut läsnä jo pitkään. Ammattilaisten rinnalla toimivat kokemusasiantuntijat tuovat laatua ja lisäävät ymmärrystä monin eri tavoin. Kokemusasiantuntijuuden juuret ovat vertaistoimijuudessa ja kumpuavat vertaisten toisilleen antamasta tuesta. Viimeisten 20-vuoden aikana kokemuksen käyttäminen osana päihde- ja mielenterveyspalveluita on tullut jäädäkseen, siltikään meillä ei ole olemassa selkeää näkemystä siitä miten erilaisia kokemukseen perustuvia toimintoja tai työtä määritellään. Kokemusasiantuntijuuden ja vertaistoimijuuden rajat ovat häilyviä ja määritelmät epäselviä. Kokemukseen perustuvan tiedon ja osaamisen käyttämistä on yritetty selkeyttää palvelurakenteissa erilaisilla nimikkeillä ja jakamalla kokemusasiantuntijoita koulutettuihin ja kouluttamattomiin. Koulutuksen perusteella jaottelu ei toimi täysin sekään koska meillä ei ole olemassa yhtenäistä laatuun perustuvaa kokemusasiantuntijakoulutusta. KA-koulutuste

Kokemusasiantuntijuutta, kokemustietoa ja osaamista yli rajojen

Kokemusasiantuntijuutta, kokemustietoa ja osaamista yli rajojen!  Taiteen Sulattamossa on jo pitkään tehty eurooppalaista asiantuntijatiedon vaihtamista yli valtakunnan rajojen. Yhteistyötä on tehty Keski-Euroopan, Baltian maiden sekä erityisesti Viron toimijoiden kanssa. Koronapandemia pääsi katkaisemaan yhteiskehittämisen ja hiljensi suunnitelmat kansainvälisestä asiantuntijayhteistyöstä. Nyt Taiteen Sulattamo on kuitenkin päässyt aloittamaan yhteistyön virolaisen Kogemusnõustajate Kodan kanssa. Valmistelut yhteiselle kehittämishankkeelle on käynnistetty ja tavoitteena on aloittaa vuonna 2022 tulevaisuuteen katsova hankeyhteistyö. Virossa ja Suomessa on asiantuntijuutta kummallakin puolella Suomenlahtea, jonka jakaminen on tärkeää ja hyödyllistä. Erityisesti toimintamallien yhteisessä kehittämisessä, sekä asiantuntijuuden vaihdossa on paljon, mitä voimme oppia toisiltamme.  Virossa kokemusasiantuntijatoiminta on kehittynyt nopeasti. Toiminnan ja koulutuksen taso on korkealaatuista se

Pois pulpetista! Osaamisperusteinen kokemusasiantuntijakoulutus

Uskallan väittää, että lähes kaikilla on synkkä muisto tylsästä luentomuotoisesta opetuksesta, johon osallistuessa ajatus harhaili, keho puutui eikä mitään aiheeseen liittyvää oppimista tapahtunut. Aina ei edes muistanut luennon aihetta luokkatilasta poistuessa. Ennen varsinkin lukiot ja yliopistot nojasivat vahvasti perinteiseen opettajajohtoiseen tyyliin ja mekaanisten fakta-listojen pänttäykseen. Vanhempi sukupolvi kertoo myös kauhutarinoita kansakouluajoiltaan, kun Euroopan jokia – tai muuta (työ)elämässä välttämätöntä tietoa – opeteltiin ulkoa häpeän uhan motivoidessa suorituksia.  Vanhan liiton opetusmenetelmät herkistivät kouluallergialle. Tyyli suosi tietynlaista oppijaa, joka mukautui, käyttäytyi ja oppi lukemalla. 2020-luvun työelämän vaatimukset suosivat toisenlaista tyyppiä: energistä ja rohkeaa touhukasta tekijää. Toki akateemisella (humanistisellakin!) osaamisella on yhä tärkeä arvonsa, mikä vallitsevassa arvoilmapiirissä on taloudellisten hyötylaskelmien alla valitettava