Siirry pääsisältöön

Taiteen Sulattamo kohti taiteen ja hyvinvoinnin vuosikymmentä.

Taiteen Sulattamolla pidettiin keskiviikkona 8.5.2019 upea tilaisuus SULATTAMON KICK OFF  -  taiteen ja hyvinvoinnin vuosikymmenelle.

Olin iloinen nähdessäni niin paljon sulattamon ystäväviä, yhteistyökumppaneita ja sulattamolaisia potkaisemassa Sulattamoa uudelle vuosikymmenelle. Tilaisuus käynnisti uusia tuulia,  laski uusia verkkoja taiteen ja hyvinvoinnin kenttään. Taiteen Sulattamo on edelläkävijä, uudistaja ja innovatiivinen toimija joka edistää hyvinvointia taiteen, kulttuurin keinoin. 




Tulevaisuuden unelmana, tavoitteena on muuttaa, maailmaa ja tehdä asioita uudella tavalla. Tuoda kulttuuri ja taide osaksi yhteiskuntamme rakenteita vielä vahvemmin kuin tänään tässä hetkessä. Työskennellä sen ajatuksen eteen että kulttuuri ja taide kuuluu kaikille ja kaikkialle. Tehdä taiteen kautta näkyväksi näkymätöntä ja kuuluvaksi niitä ääniä jotka monesti jäävät hiljaisuuteen.

Nostimme maljan taiteelle, hyvinvoinnille, paremmalle tulevaisuudelle, yhdessä teemme tästä maailmasta taas hieman paremman paikan meille kaikille.

Tilaisuudessa esiteltiin Taiteen Sulattamoa monilla eri tavoin, taide ja kulttuuri oli vahvasti läsnä tilaisuudessa, koska se on yksi Taiteen Sulattamon kivijalan perustuskivi. Hankkeemme Kaunis mieli sekä Kulttuurin Verso toivat meille uusia tuulia hankkeista. 


 Tilaisuudessa avattiin taidenäyttely 


Taidetta koruttomasta arjesta kuvataiteilija Vieno Ville. Teokset ovat esillä, Taiteen Sulattamon tukikohdassa.



Taiteen Sulattamo on mukana Taklaa Stigma kampanjassa. Tilaisuudessa julkaistiin, kampanjan virallinen video. 


Blogin teksti: Toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani













Kampanjan taustaa: 
Mielenterveyden ongelmista puhutaan avoimemmin kuin koskaan aiemmin. Silti moni mielenterveyden ongelmia itse kokenut tuntee, että mielenterveyden ongelmien yllä on ennakkoluuloja ja leima. Taklaa stigma -kampanja perustettiin poistamaan stigmaa mielenterveysongelmien ympäriltä Tavoitteenamme on maa, jossa mielenterveydenongelmiin voi sairastua ja hoitoa saada ilman häpeää ja ennakkoluulojen aiheuttamaa syrjäytymisen vaaraa.  
Taklaa Stigma -kampanja herättelee yhteiskuntaa ja päättäjiä pohtimaan stigman vähentämiseksi, tehtäviä toimenpiteitä. Suomi tarvitsee valtakunnallisen ohjelman sekä hallituksen kärkihankkeen, Stigman vähentämiseksi.
Kampanjan takana on Taiteen Sulattamo, Mielenterveyden keskusliitto, Kokoa ry, Kukunori ry ja Mielenterveysomaisten keskusliitto -FinFami.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...