Siirry pääsisältöön

Taiteen Sulattamo kohti taiteen ja hyvinvoinnin vuosikymmentä.

Taiteen Sulattamolla pidettiin keskiviikkona 8.5.2019 upea tilaisuus SULATTAMON KICK OFF  -  taiteen ja hyvinvoinnin vuosikymmenelle.

Olin iloinen nähdessäni niin paljon sulattamon ystäväviä, yhteistyökumppaneita ja sulattamolaisia potkaisemassa Sulattamoa uudelle vuosikymmenelle. Tilaisuus käynnisti uusia tuulia,  laski uusia verkkoja taiteen ja hyvinvoinnin kenttään. Taiteen Sulattamo on edelläkävijä, uudistaja ja innovatiivinen toimija joka edistää hyvinvointia taiteen, kulttuurin keinoin. 




Tulevaisuuden unelmana, tavoitteena on muuttaa, maailmaa ja tehdä asioita uudella tavalla. Tuoda kulttuuri ja taide osaksi yhteiskuntamme rakenteita vielä vahvemmin kuin tänään tässä hetkessä. Työskennellä sen ajatuksen eteen että kulttuuri ja taide kuuluu kaikille ja kaikkialle. Tehdä taiteen kautta näkyväksi näkymätöntä ja kuuluvaksi niitä ääniä jotka monesti jäävät hiljaisuuteen.

Nostimme maljan taiteelle, hyvinvoinnille, paremmalle tulevaisuudelle, yhdessä teemme tästä maailmasta taas hieman paremman paikan meille kaikille.

Tilaisuudessa esiteltiin Taiteen Sulattamoa monilla eri tavoin, taide ja kulttuuri oli vahvasti läsnä tilaisuudessa, koska se on yksi Taiteen Sulattamon kivijalan perustuskivi. Hankkeemme Kaunis mieli sekä Kulttuurin Verso toivat meille uusia tuulia hankkeista. 


 Tilaisuudessa avattiin taidenäyttely 


Taidetta koruttomasta arjesta kuvataiteilija Vieno Ville. Teokset ovat esillä, Taiteen Sulattamon tukikohdassa.



Taiteen Sulattamo on mukana Taklaa Stigma kampanjassa. Tilaisuudessa julkaistiin, kampanjan virallinen video. 


Blogin teksti: Toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani













Kampanjan taustaa: 
Mielenterveyden ongelmista puhutaan avoimemmin kuin koskaan aiemmin. Silti moni mielenterveyden ongelmia itse kokenut tuntee, että mielenterveyden ongelmien yllä on ennakkoluuloja ja leima. Taklaa stigma -kampanja perustettiin poistamaan stigmaa mielenterveysongelmien ympäriltä Tavoitteenamme on maa, jossa mielenterveydenongelmiin voi sairastua ja hoitoa saada ilman häpeää ja ennakkoluulojen aiheuttamaa syrjäytymisen vaaraa.  
Taklaa Stigma -kampanja herättelee yhteiskuntaa ja päättäjiä pohtimaan stigman vähentämiseksi, tehtäviä toimenpiteitä. Suomi tarvitsee valtakunnallisen ohjelman sekä hallituksen kärkihankkeen, Stigman vähentämiseksi.
Kampanjan takana on Taiteen Sulattamo, Mielenterveyden keskusliitto, Kokoa ry, Kukunori ry ja Mielenterveysomaisten keskusliitto -FinFami.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...