Siirry pääsisältöön

Pandemian keskellä kulttuuripalvelut lisäävät mielen hyvinvointia, mutta kuinka palveluita voisi saavuttaa?



Mediassa puhutaan tällä hetkellä paljon siitä, miten koronarajoitukset Suomessa toteutetaan, ja millainen logiikka rajoituksissa on. Teatterit ja kulttuuripalvelut ovat suurimmalta osalta kiinni, ja jos jotain palveluita on tarjolla, niin kulttuurikokemuksia saavutetaan silti hyvin rajoitetusti. Pääkaupunkiseudulla rajoitukset tiukkenevat, ja ovet sulkeutuvat.






Monia pohdituttavat ja puhututtavat ravintoloiden aukiolosäädökset tai nyt lomakaudella Lapin laskettelukeskusten rajoitukset ja ihmismassat, joita keskuksissa on. Sosiaalisen median eri kanavat sekä media yleensäkin on laajasti täynnä asiaan liittyvää keskustelua.

 




Twitterissä liikkuva kommentti, By Andre Wickström on saanut paljon näkyvyyttä.

Voiko jotenkin laittaa teatterit enemmän kiinni niin tästäkin selvitään. https://twitter.com/andrewickstroem



Näihin kommentteihin en ota kantaa, mutta ajatuksia tämä keskustelu herättää, myös täällä Taiteen Sulattamolla. Mielenterveys-, taide- ja kulttuuritoiminta on meillä kaikin keinoin siirretty verkkoon, sillä pääkaupunkiseudulla mielenterveysjärjestöjen ja -toimijoiden kynnyksettömät palvelut ovat koronan vuoksi suljettuina, ja työskentelemme etänä käyttäen kaikkia mahdollisia digitaalisia resursseja, joita käytössämme on.

 

Pohdin kuitenkin kulttuuripalveluiden tärkeyttä mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin näkökulmasta. Jos kulttuuria olisi saavutettavana tässä vaikeassakin pandemiatilanteessa, tukisi se monitasoisesti kansalaisten mielen hyvinvointia ja terveyttä. Uskon, että kulttuuri- palvelut tarjoaisivat hyvinvointikokemuksia sekä vahvistaisivat ihmisten hyvinvointia tässä hetkessä.


Kulttuuripalveluiden äärelle löytäisivät poikkeustilasta johtuen varmasti myös ihmiset, jotka eivät välttämättä normaalisti ole kulttuurituotannon kuluttajia.



Mielestäni jokainen rajoitustoimenpide on tärkeä, asioita voidaan punnita kuitenkin monelta kannalta. On ymmärrettävää, että ravintoloiden taloudellinen kantokyky ei kestä sulkemisia ja rajoituksia määräänsä enempää, mutta tapahtuma- ja kulttuurituottajien arjessa on täysin sama tilanne.


Pohdinkin kuinka paljon työllisyys- sekä taloudellisia vaikutuksia on, kun nämä kaikki palvelut ovat suljettuina. Tämä tilanne vaikuttaa ammatinharjoittajien hyvinvointiin sekä taloudelliseen tilanteeseen merkittävästi. Jospa jollain tavoin pystyisimme toteuttamaan kulttuuri- sekä tapahtuma-alojen tuotantoa turvallisesti niin että syntyisi win-win-tilanne.





 

Kulttuuri- ja tapahtuma-alojen ahdinko kevenisi ja väestö tavoittaisi kulttuuri-palveluita, ja tätä kautta ihmisten hyvinvointi ja mielenterveys paranisivat tässä ajassa, jossa se on ensisijaisen tärkeää.






Helsingissä 22.2.2021

Toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani














Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...