Siirry pääsisältöön

Taiteen Sulattamon vuosi 2021 jää taakse, katseet tulevaisuuteen

Tänä syksynä kuulin laulun, jonka sanat saavat hymyilemään

Taas aurinko nousee, vaikka korona riehuu

Niinpä aurinko nousee ja on tärkeää terävöittää katse uudessa auringonnousussa.





Taiteen Sulattamon vuosi on ollut aaltoileva, samoin kuin kaikkien järjestöjen, joihin koronatilanne on vaikuttanut merkittävästi. Olemme kuitenkin toiminnassamme päässeet hyvään tasapainoon ja toipujille suunnattu mielenterveystyö on saavuttanut asettamamme tavoitteet.


Taiteen Sulattamon kehittämishanke Kulttuurin Verso päättyy nyt vuoden lopussa 2021. Hanke on kouluttanut soveltavan taiteen vertaisryhmänohjaajia mielenterveyskentälle valtakunnallisesti. Hankkeen tavoitteet saavutettiin huikeasti ja toiminta jatkuu myös vuonna 2022. Tavoitteenamme on saada koulutettua vertaisohjaajia valtakunnallisesti tukemaan mielenterveystoipujien osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja toipumista.


Kaunis mieli -kokemustoiminta on jatkanut toimintaansa vuonna 2021, vaikka rahoitus oli katkolla. Olemme mittavien vapaaehtoisten, kokemusasiantuntijakouluttajien sekä kokemusasiantuntijoiden panoksella kouluttaneet kokemusasiantuntijoita valtakunnallisesti. Painopisteenämme oli Satakunnan ja Kymeen laakson alue. Tämän mahdollistivat yhteistyökumppanimme ja erityiskiitos siitä kuuluu Kakspy Kotka, Porin Kulttuuritalo Annis ja Porin perusturva. Vuonna 2022 keskitämme koulutukset pääkaupunkiseudulle sekä joihinkin kaupunkeihin muualle Suomessa esim. Kouvolaan.


Kulttuurin Verso ja Kaunis mieli -kokemustoiminta yhdistyvät vuonna 2022 ja toiminta jatkuu.


Merkittävimmät panostukset olemme pystyneet tekemään taiteelliseen ryhmätoimintaan.


Toiminta tukee toipujan toipumista sekä vahvistaa heidän osallisuuttaan, yhteisöllisyyttä ja sosiaalisia voimavaroja. Tulokset toiminnasta erityisesti korona aikana ovat olleet merkittäviä ja ne ohjaavat toimintaamme kohti vuotta 2022.


Taiteen Sulattamo on ollut mukana merkittävässä vaikuttamistyössä mielenterveysteemojen näkyväksi tekemiseksi sekä kulttuurihyvinvoinnin edistämiseksi. Tuotimme Mielenterveysviikolle tietoisuuskampanjan yhdessä Mielenterveyden keskusliiton kanssa. Näemme tärkeänä mielenterveysbarometrin tulokset jotka ohjaavat toimintamme 2022 keskittäen kehittämistä tarpeeseen joka yhteiskunnassamme on.


Toiminnassamme taide on keino vahvistaa toipujien ääntä yhteiskunnassamme.

Taiteelliset produktiot nostavat esille teemoja, jotka koskettavat toipujien elämää ja arkea. Taiteen avulla mahdollistamme kanavan luoda tietoisuutta ja vahvistaa mielenterveyden haasteiden näkyväksi tekemistä ja madaltaa kohtaamisen kynnystä.


Koronatilanne on ollut raastava rasite monessa kohdassa. Pandemia on laittanut kuitenkin toiminnan pakolliseen kehitykseen, josta on syntynyt uusia toimintamenetelmiä ja tapoja.

Kansainväliseen työskentelyyn korona on tuonut myös omat kompastuskivensä, mutta sinnikkäällä yrittämisellä olemme kuitenkin päässeet kehittämään yhteistyötä Virossa eteenpäin jossa kumppaninamme on Kogemusnõustajate Koda.


Taiteen Sulattamon toiminta jatkuu eteenpäin ja pitkäjänteinen työskentely tuo tulosta. Taiteen Sulattamo tarjoaa mielenterveyden haasteiden kanssa eläville henkilöille tulevaisuudessakin mahdollisuuden tulla taiteellisen toiminnan äärelle joka vahvistaa toipumista sekä mielenhyvinvointia. Valtakunnallinen kehittämistyö jatkuu vahvana ja olemme jatkamassa eteenpäin tätä kehittämistä kolmannen sektorin hyväksi.


Suuntaamme kohti vuotta 2022 valoisin mielin. Toimintamme painopisteet ovat ensi vuonna mielenterveystyön toiminnan vahvistaminen taiteellisin menetelmin pääkaupunkiseudulla. Valtakunnallinen työskentely jatkuu koulutuksilla, kokemustoiminnalla sekä kehittämistyöllä. Näillä linjauksilta on helppo lähteä tulevaan vuoteen. Taiteen Sulattamon teemana on vuonna 2022 Kohtaaminen ja tämän teeman äärelle rakentuu toimintamme, taiteellinen- sekä vaikuttamistyömme.



Kohtaa minut teema käynnisti mielenterveysviikon marraskuussa 2021 ja se viitoittaa meidät tulevaan vuoteen.


Kampanjavideo:




Lämmin kiitos menneestä vuodesta jonka olemme kanssanne matkanneet ja nähdään taas ensivuonna.


Helsingissä 17.12.2021
Toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani


Kuva, joka sisältää kohteen henkilö, vaatetus, päällä pitäminen, hymyileminen

Kuvaus luotu automaattisesti











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...