Siirry pääsisältöön

Taiteen Sulattamon vuosi 2021 jää taakse, katseet tulevaisuuteen

Tänä syksynä kuulin laulun, jonka sanat saavat hymyilemään

Taas aurinko nousee, vaikka korona riehuu

Niinpä aurinko nousee ja on tärkeää terävöittää katse uudessa auringonnousussa.





Taiteen Sulattamon vuosi on ollut aaltoileva, samoin kuin kaikkien järjestöjen, joihin koronatilanne on vaikuttanut merkittävästi. Olemme kuitenkin toiminnassamme päässeet hyvään tasapainoon ja toipujille suunnattu mielenterveystyö on saavuttanut asettamamme tavoitteet.


Taiteen Sulattamon kehittämishanke Kulttuurin Verso päättyy nyt vuoden lopussa 2021. Hanke on kouluttanut soveltavan taiteen vertaisryhmänohjaajia mielenterveyskentälle valtakunnallisesti. Hankkeen tavoitteet saavutettiin huikeasti ja toiminta jatkuu myös vuonna 2022. Tavoitteenamme on saada koulutettua vertaisohjaajia valtakunnallisesti tukemaan mielenterveystoipujien osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja toipumista.


Kaunis mieli -kokemustoiminta on jatkanut toimintaansa vuonna 2021, vaikka rahoitus oli katkolla. Olemme mittavien vapaaehtoisten, kokemusasiantuntijakouluttajien sekä kokemusasiantuntijoiden panoksella kouluttaneet kokemusasiantuntijoita valtakunnallisesti. Painopisteenämme oli Satakunnan ja Kymeen laakson alue. Tämän mahdollistivat yhteistyökumppanimme ja erityiskiitos siitä kuuluu Kakspy Kotka, Porin Kulttuuritalo Annis ja Porin perusturva. Vuonna 2022 keskitämme koulutukset pääkaupunkiseudulle sekä joihinkin kaupunkeihin muualle Suomessa esim. Kouvolaan.


Kulttuurin Verso ja Kaunis mieli -kokemustoiminta yhdistyvät vuonna 2022 ja toiminta jatkuu.


Merkittävimmät panostukset olemme pystyneet tekemään taiteelliseen ryhmätoimintaan.


Toiminta tukee toipujan toipumista sekä vahvistaa heidän osallisuuttaan, yhteisöllisyyttä ja sosiaalisia voimavaroja. Tulokset toiminnasta erityisesti korona aikana ovat olleet merkittäviä ja ne ohjaavat toimintaamme kohti vuotta 2022.


Taiteen Sulattamo on ollut mukana merkittävässä vaikuttamistyössä mielenterveysteemojen näkyväksi tekemiseksi sekä kulttuurihyvinvoinnin edistämiseksi. Tuotimme Mielenterveysviikolle tietoisuuskampanjan yhdessä Mielenterveyden keskusliiton kanssa. Näemme tärkeänä mielenterveysbarometrin tulokset jotka ohjaavat toimintamme 2022 keskittäen kehittämistä tarpeeseen joka yhteiskunnassamme on.


Toiminnassamme taide on keino vahvistaa toipujien ääntä yhteiskunnassamme.

Taiteelliset produktiot nostavat esille teemoja, jotka koskettavat toipujien elämää ja arkea. Taiteen avulla mahdollistamme kanavan luoda tietoisuutta ja vahvistaa mielenterveyden haasteiden näkyväksi tekemistä ja madaltaa kohtaamisen kynnystä.


Koronatilanne on ollut raastava rasite monessa kohdassa. Pandemia on laittanut kuitenkin toiminnan pakolliseen kehitykseen, josta on syntynyt uusia toimintamenetelmiä ja tapoja.

Kansainväliseen työskentelyyn korona on tuonut myös omat kompastuskivensä, mutta sinnikkäällä yrittämisellä olemme kuitenkin päässeet kehittämään yhteistyötä Virossa eteenpäin jossa kumppaninamme on Kogemusnõustajate Koda.


Taiteen Sulattamon toiminta jatkuu eteenpäin ja pitkäjänteinen työskentely tuo tulosta. Taiteen Sulattamo tarjoaa mielenterveyden haasteiden kanssa eläville henkilöille tulevaisuudessakin mahdollisuuden tulla taiteellisen toiminnan äärelle joka vahvistaa toipumista sekä mielenhyvinvointia. Valtakunnallinen kehittämistyö jatkuu vahvana ja olemme jatkamassa eteenpäin tätä kehittämistä kolmannen sektorin hyväksi.


Suuntaamme kohti vuotta 2022 valoisin mielin. Toimintamme painopisteet ovat ensi vuonna mielenterveystyön toiminnan vahvistaminen taiteellisin menetelmin pääkaupunkiseudulla. Valtakunnallinen työskentely jatkuu koulutuksilla, kokemustoiminnalla sekä kehittämistyöllä. Näillä linjauksilta on helppo lähteä tulevaan vuoteen. Taiteen Sulattamon teemana on vuonna 2022 Kohtaaminen ja tämän teeman äärelle rakentuu toimintamme, taiteellinen- sekä vaikuttamistyömme.



Kohtaa minut teema käynnisti mielenterveysviikon marraskuussa 2021 ja se viitoittaa meidät tulevaan vuoteen.


Kampanjavideo:




Lämmin kiitos menneestä vuodesta jonka olemme kanssanne matkanneet ja nähdään taas ensivuonna.


Helsingissä 17.12.2021
Toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani


Kuva, joka sisältää kohteen henkilö, vaatetus, päällä pitäminen, hymyileminen

Kuvaus luotu automaattisesti











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemustoiminnan monet kasvot: Surevan kohtaaminen

  Kokemuksesi on arvokas - hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Sarjan tarkoituksena on tuoda esiin, kuinka monissa organisaatioissa ja monimuotoisena erilaista kokemustoimintaa järjestetään. Tässä ensimmäisessä osassa esittelemme Surevan kohtaaminen -toiminnassa vaikuttavan Tuijan.  Olen Tuija Udd-Manninen. Olen 37 vuotta ja teen kokemuspuheenvuoroja edustaen niin Nuoret Lesket kuin Surunauha -järjestöäkin. Olen toiminut kokemusasiantuntijana vuodesta 2022 lähtien. Mielestäni tärkein ja arvokkain oppi käymästäni kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli, että puheenvuoroa tehdessä saa ja pitääkin olla oma itsensä.  Kokemuskentällä olen tehnyt puheenvuoroja liittyen työelämään, lasten surusta sekä mitä läheisen itsemurhan kokeminen vie ja tuo omasta elämästä. Olen ollut mukana muutamassa projektissa, jossa on kehitetty tiedon ja avun löytymistä surun keskellä. Puheenvuoropyynnöt olen usein

Best of Both Worlds – Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäminen yhteistyössä oppilaitosten kanssa

Kokemusasiantuntijuuden laajentuessa kasvaa paradoksaalisesti sekä paine koulutusten yhdenmukaisuuteen että monimuotoisuuteen. Erilaisia kokemusasiantuntijakoulutuksia järjestetään ansiokkaasti sekä järjestöissä, hyvinvointialueilla että oppilaitoksissa. Järjestökoulutusten vahvuuksia ovat esimerkiksi kohderyhmän tunteminen, mahdollisuus pieniin opetusryhmiin, tuttuun toimintaympäristöön ja yksilöllisiin oppimispolkuihin. Järjestöissä ja hyvinvointialueilla on mahdollista luoda myös saumaton polku kokemusasiantuntijalle koulutuksesta kokemustoimintaan – ja sen yli.  Järjestöissä kuitenkaan harvoin on resurssia oppilaitostasoiseen koulutuksen laadunhallintaan. Useat sosiaali- ja terveysalan järjestöt toimivat myös STEA:n rahoituksella, jota ei ole tarkoitettu tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämisen (tai edes sen oppimisympäristönä toimimisen) tukemiseen. Harvat järjestöt ovat myöskään vieneet koulutustaan Koski-järjestelmään opintokeskusten kanssa kanssa tehtävän yhteistyön kautta

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry :n kokemusasiantuntijan, Heidin. "Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia. Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani.  Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskel