Siirry pääsisältöön

Tulevaisuuden kokemusasiantuntijuus

Kokemusasiantuntijuus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on ollut läsnä jo pitkään. Ammattilaisten rinnalla toimivat kokemusasiantuntijat tuovat laatua ja lisäävät ymmärrystä monin eri tavoin. Kokemusasiantuntijuuden juuret ovat vertaistoimijuudessa ja kumpuavat vertaisten toisilleen antamasta tuesta. Viimeisten 20-vuoden aikana kokemuksen käyttäminen osana päihde- ja mielenterveyspalveluita on tullut jäädäkseen, siltikään meillä ei ole olemassa selkeää näkemystä siitä miten erilaisia kokemukseen perustuvia toimintoja tai työtä määritellään.

Kokemusasiantuntijuuden ja vertaistoimijuuden rajat ovat häilyviä ja määritelmät epäselviä. Kokemukseen perustuvan tiedon ja osaamisen käyttämistä on yritetty selkeyttää palvelurakenteissa erilaisilla nimikkeillä ja jakamalla kokemusasiantuntijoita koulutettuihin ja kouluttamattomiin. Koulutuksen perusteella jaottelu ei toimi täysin sekään koska meillä ei ole olemassa yhtenäistä laatuun perustuvaa kokemusasiantuntijakoulutusta. KA-koulutusten taso ja laatu vaihtelevat ja niitä järjestäviä tahoja on paljon, toimiakseen kokemusasiantuntijana eri toiminnoissa tarvitaan aina kyseistä toimintoa varten oma koulutuksensa.

Olisi kaikkien edun mukaista luoda malli, jossa perusteet ovat kaikille samat ja eri toimintaympäristöjä varten riittäisi kunkin toimintaympäristön erityispiirteet huomioiva koulutusosuus, näin KA-työtä tekevä voisi joustavasti pätevöittää itsensä monen eri toimijan toimintaympäristöihin.

Kokemusasiantuntijatoiminta on murroksen vaiheessa ja kasvamassa aikuiseksi. 2023 aloittavien hyvinvointi alueiden suunnittelussa ja kehitystyössä kansalaisten osallisuus ja osallistuminen ja sitä kautta myös kokemusasiantuntijuus ovat uusien palvelumallien keskiössä. Viimeistään nyt olisi aika saada KA-koulutuksille laatukriteerit ja yhtenäinen opetussuunnitelma ohjaamaan kokemukseen perustuvan tiedon ja osaamisen käyttöä erilaisissa toimintaympäristöissä. KA-koulutus tarvitsee yhtenäisyyttä ja pelisääntöjä, joiden avulla voidaan varmistaa laadukas kokemusasiantuntijatyö.
Koulutuksen yhteiset pelisäännöt ja laatuvaatimukset tukevat laadukkaan ja eettisen kokemusasiantuntijuuden kehittymistä
ja luovat osaltaan luonnollisen väylän vertaistoiminnasta kokemusasiantuntijaksi siirtymisen matkalla, kuin myös suoraan kokemusasiantuntijoiksi kouluttautuville. On varmistettava, että KA-toiminta ja siihen liittyvä koulutus tukevat polku-ajattelua, joka johtaa eteenpäin, monelle kokemusasiantuntijana toimivalle tämä on väylä takaisin työelämään tai sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiksi. Laatusuosituksilla ja yhtenäisellä opetussuunnitelmalla voidaan taata, että koulutuksen käynyt kokemusasiantuntija omaa tietyn osaamisen, jonka voi hyödyntää jatko-opinnoissa näin halutessaan.

Kokemusasiantuntijuuden tunnustamiseksi ja sen arvonnousua ovat olleet tukemassa monet eri tahot ja heidän tekemänsä työn pohjalle on helppo rakentaa, mikäli niin päätetään yhdessä tehdä. KA-toiminnan organisoimiseksi on tehty järjestötoimijoiden ja oppilaitosten kautta jo pitkään työtä, jonka kautta on saatu mm. alan palkkio- ja koulutussuosituksia kiitettävästi aikaiseksi, nyt tarvitsemme askeleen eteenpäin. Taiteen Sulattamo on käynnistänyt Kokemuksesi on arvokas -hankkeen, jonka tavoitteena on valtakunnallinen KA-koulutuksen opetussuunnitelma ja sen laatukriteerit.

Hanketta ei tehdä tyhjiössä, sitä rakennetaan yhteistyössä kaikkien halukkaiden tahojen kanssa, haastamme kaikki KA-toimijat ja koulutusta tarjoavat järjestöt ja oppilaitoksen mukaan kehitystyöhön.

Yhdessä voimme nostaa kokemusasiantuntijatoiminnan ja sen koulutuksen sille kuuluvalle tasolle, unohtamatta jo alalla toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia.

Yhtenäinen ja laatukriteerit omaava KA-koulutus osaltaan tulisivat vahvistamaan vertais ja kokemus -toiminnan kenttää siten, että vapaehtois-, vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnasta voidaan rakentaa pienten askelien polkuja KA-koulutuksiin, mikäli henkilö niin itse haluaa edetä. Tarkoituksena ei ole jaotella KA-toimijoita ja tärkeää työtä eri formaateissa tekeviä ihmisiä, vaan tarjota heille lisäarvoa ja tunnustusta sekä kehittymisen mahdollisuuksia oman elämän eteenpäin viemiselle.

Jarkko Partanen
hankepäällikkö
Kokemuksesi on arvokas-hanke /
Taiteen Sulattamo ry






Kommentit

  1. Tsemppiä Teille ja yhteistyössä on voimaa, eri KAT-toimijoiden ja heitä edustavien järjestöjen /yhteisöiden kesken, myös valtakunnallisesti. T. Hessu Jägestä

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...