Siirry pääsisältöön

Seminaarikokemuksemme oli arvokas!

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen tiimi on täydentynyt ja päässyt tarttumaan yhteistyöhön. Hankkeen tavoitteena on yhtenäistää valtakunnallisen kokemusasiantuntijakoulutuksen kenttää ja kehittää koulutuksen laatua. Uusi tiimi kutsui heti kokemusasiantuntija- ja kokemustoimijaverkostoa 8.6. seminaariin Helsingin Lapinlahden merellisiin maisemiin aloittamaan yhteisten suuntaviivojen pohtimisen. Verkostoa saapui ympäri Suomen ja keskustelu virtasi näkökulmarikkaana läpi päivän.

Seminaari käynnistyi perinteisesti korvapuustikahveilla, joiden lomassa hankepäällikkö Jarkko Partanen avasi hankkeen taustoja, tavoitteita ja kuulumisia. Jarkon puheenvuoron jälkeen erityissuunnittelija Joonas Munck Helsingin kaupungin psykiatria- ja päihdepalveluista esitteli kokemusosaaja ja -asiantuntijatoimintaa osana kaupungin palveluita.

Joustava punainen lanka?

Tukevien alustusten myötä verkosto oli viritelty sekä hankkeen että kokemusasiantuntijoiden tilaajan näkökulmilla. Päivän päätteeksi seminaariväeltä haluttiin kuulla ajatuksia hankkeen suunnasta, tavoitteista ja vältettävistä karikoista.

Haavekuvissa hankkeelta toivottiin yhtenäistä pedagogista punaista lankaa ja jaettavaa materiaalia, jotka tukisivat koulutustoiminnan kehittämisessä ja edistäisivät valtakunnallista yhdenvertaisuutta. Yhteiseksi viitekehykseksi esitettiin sosiaalipedagogista lähestymistapaa, jossa olennaista olisi kriittisen ajattelun mahdollistavan turvallisen tilan luominen. Lisäksi termistön selkiyttämisen ja koulutuksen saavutettavuuden teemat nousivat toiveissa erityisesti esille. Tärkeänä pidettiin myös jo koulutettujen kokemusasiantuntijoiden osallistumista koulutuksiin ja niiden suunnitteluun.

haavekuva Kokemusasiantuntijakoulutus


Koulutuksen yhtenäistämisen kääntöpuolena heräsi samalla kuitenkin huoli paikallisten toimijoiden vapauden säilymisestä. Tällä hetkellä koulutuksia toteutetaan hyvin erilaisista lähtökohdista ja erilaisilla tavoitteilla. Yhteiset sisältö- ja laajuussuositukset tarjoaisivat tukea, mutta suositusten luominen laajalle kentälle voidaan kokea myös rajoittavaksi. Verkosto vaikutti olevan lähes yksimielinen niin yhteisen rungon tarpeesta – kuin oman autonomian välttämättömyydestäkin. Sama ilmiö toistui useamman verkoston tärkeäksi nostaman teeman kohdalla. Mielipiteet keskeisten teemojen ratkaisuista vaihtelivat toimijoittain melko laajasti. Tässä on hankkeelle keskeinen kehitystehtävä, jonka ratkaisuehdotuksista pyritään keskustelemaan mahdollisimman pian verkoston kanssa. 

Yhtenäistäminen koettiin myös laajemmin uhkana. Huoli nousi kokemusasiantuntijuuden kaventumisesta sekä yksilöllisyyden häivyttämisestä. Verkosto pelkäsi myös jäykän byrokratian heikentävän kentän ketteryyttä, kaventavan toimijuutta ja pahimmillaan nousevan jopa osallisuuden esteeksi. Hankkeen tavoitteena on juuri näiden haasteiden ennakoiminen ja estäminen – verkoston vahvalla tuella.

Kohti ketterää yhteistä 

Seminaaripäivä vahvisti hankkeen tiimin ajatuksia niin kentän toiveista kuin haasteistakin. Verkostosta välittyi ilahduttava innostus kokemusasiantuntijuuden teemaa kohtaan, mikä yhdistää kenttää mahdollisista näkemyseroista huolimatta.

Seminaari oli arvokas kokemus, josta hanke sai toivottuja suuntaviivoja syksylle. Seuraavassa tapaamisessa voimme toivottavasti nostaa katsetta jo erilaisten ratkaisuehdotusten kriittiseen arviointiin – ja ihastella ruskan kehystämää merta!



Syksyä odotellen,
Jenni Nikkanen
Hankesuunnittelija



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Äidit – kiitos teille hoivasta, rajoista ja rakkaudesta!"

ADHD-liitto on tehnyt vahvaa yhteistyötä Taiteen Sulattamon Kokemuksesi on arvokas -hankkeen kanssa. Liitto on tunnistanut kokemus- ja vertaiskoulutustensa oppimisympäristön PAIKKO-järjestelmän avulla. Liitolle on myös juuri myönnetty Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän. ADHD-liiton kokemustoimijan, Leevin, sanoin haluamme toivottaa hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja äidinmielisille! "Äidit – kiitos teille hoivasta, rajoista ja rakkaudesta!  HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ Hei, luet ajatusvirtaani, joten pahoittelen mahdollisia sekoiluja ja ylipitkiä virkkeitä. Ajatus tämän tekstin kirjoittamiseen lähti alun perin kokemustoiminnan kautta. Luodessani omaa tarinaani esitettäväksi ja sitä esittäessäni ADHD-liiton kokemustoimijakoulutuksessa, kouluttajani nosti erään huomion puheestani, joka poiki lopulta idean tämän tekstin kirjoittamiseen. Tuo huomio oli samaan aikaan hyvin pieni asia, jonka itsekin olin naurahtaen ohimennen maininnut huomioimatta sitä kuitenkaan sen enempää, mutta kuten

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry :n kokemusasiantuntijan, Heidin. "Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia. Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani.  Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskel

Best of Both Worlds – Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäminen yhteistyössä oppilaitosten kanssa

Kokemusasiantuntijuuden laajentuessa kasvaa paradoksaalisesti sekä paine koulutusten yhdenmukaisuuteen että monimuotoisuuteen. Erilaisia kokemusasiantuntijakoulutuksia järjestetään ansiokkaasti sekä järjestöissä, hyvinvointialueilla että oppilaitoksissa. Järjestökoulutusten vahvuuksia ovat esimerkiksi kohderyhmän tunteminen, mahdollisuus pieniin opetusryhmiin, tuttuun toimintaympäristöön ja yksilöllisiin oppimispolkuihin. Järjestöissä ja hyvinvointialueilla on mahdollista luoda myös saumaton polku kokemusasiantuntijalle koulutuksesta kokemustoimintaan – ja sen yli.  Järjestöissä kuitenkaan harvoin on resurssia oppilaitostasoiseen koulutuksen laadunhallintaan. Useat sosiaali- ja terveysalan järjestöt toimivat myös STEA:n rahoituksella, jota ei ole tarkoitettu tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämisen (tai edes sen oppimisympäristönä toimimisen) tukemiseen. Harvat järjestöt ovat myöskään vieneet koulutustaan Koski-järjestelmään opintokeskusten kanssa kanssa tehtävän yhteistyön kautta