Siirry pääsisältöön

Lähtötervehdys kouluttajalta

Päädyin raskain mielin lopettamaan oman kouluttajan polkuni Taiteen Sulattamolla syyskuussa 2022. Vajaassa kahdessa vuodessa koulutin Taiteen keinoin esiintyviä kokemusasiantuntijoita neljä ryhmää sekä kokosin Kotkassa yhden häpeää käsittelevän työpajan. Kouluttajan polku oli antoisa, vaikka korona-pandemia sitä kovin yrittikin koetella. 


Ensimmäisenä haluan kiittää Taiteen Sulattamoa siitä luottamuksesta, jolla sain omaa kouluttajuuttani rakentaa. Vaikka koulutusrakenteessa oli eheät raamit työlle, pystyin vapaasti soveltamaan taiteen tekemistä jokaiselle ryhmäkokonaisuudelle sopivaksi. Lisäksi sain liittää koulutukseen häpeää käsitteleviä tehtäväkokonaisuuksia ja toteuttaa niitä yhdessä koulutettavien kanssa. Oma taiteellinen näkemykseni myös vahvistui, kun sitä ei koskaan kyseenalaistettu mistään suunnasta. Luottamus Sulattamolta päin antoi mahdollisuuden tehdä työtä juuri sillä palolla, jota minulla on sitä kohtaan ollut. 

Toisena kiitän yhteistyötahoja, joiden kanssa olen työskennellyt: Mente ry, Kakspy ry:n Mielipaikka sekä Kulttuuripaja Kulta. Työtä on ollut helppo tehdä, kun juokseviin asioihin on saanut tukea ja apua niiltä, jotka ovat olleet fyysisesti lähimpänä. Kaikille ideoille ja esityksille näytettiin vihreää valoa, ja tuntui, että kaikki on mahdollista. Kiitos tästä.

Mitä kouluttajuus minun kohdalla sitten oli?

Se oli ihmisyyden kohtaamista kovin monin eri tavoin; havahtumista siihen, että mielenterveyden haasteet ja traumat syntyvät tilanteissa, joissa inhimillisyys toista ihmistä kohtaan on siirtynyt sivuun. Ne kaikki henkisen, fyysisen ja seksuaalisen väkivallan kokemukset, joita koulutettavat kantoivat mukanaan, herättivät todellisuuteen jossa, pahat teot eivät tapahdu ainoastaan elokuvissa tai True Crime-dokumenteissa. Yhtä lailla ihailin sitä rohkeutta ja päättäväisyyttä, jolla ihmiset halusivat lähteä kokemaansa purkamaan ja luomaan sanoiksi sekä kuviksi näyttämölle. Koin olevani etuoikeutettu päästessäni kurkistamaan niin läheltä prosessia, jossa kokemusta muutetaan haasteesta vahvuudeksi. Koetin kasvattaa itselleni kouluttajan roolia, joka kantaa sen kaiken surun menneestä ja ilon onnistumisista. Ja kyllä; välillä itkettiin - mutta onneksi enemmän naurettiin!


Kouluttajamatkani aikana kasvoin ihmisenä kilometrejä. Toki mukanani oli hyvä työkalupakki dialogisen vuorovaikutuksen perusperiaatteista, joita yritin tilanteen mukaan soveltaa. Ymmärsin, miten hauras on ihminen, kun kukaan ei näe eikä kuule ja kuinka vahvaksi voi kasvaa onnistuessaan ja kokiessaan, että minun tarinani on kuultu, ymmärretty. Vaikka kaiken keskiössä oli ihmisen kokemus sekä taide, nostan yhtä korkealle ryhmään kuulumisen ja sen sisäisen dynamiikan: minut hyväksytään ja saan olla osa jotakin, joka on itselle siinä hetkessä tärkeää. 
Koin olevani etuoikeutettu päästessäni kurkistamaan niin läheltä prosessia kun kokemusta muutetaan haasteesta vahvuudeksi.  

Huomasin että kouluttajan roolin takana kasvoi hiljalleen ihminen, joka sai ymmärrystä elämään, vahvistusta ja viisautta. Tiedän, että työtä tulevat jatkamaan loistavat kouluttajat. Jokaisella on omat painopisteensä ja erityisyytensä, jotka tuovat koulutuksiin omat lisämausteensa. Tämä helpottaa omaa luopumista työstä, joka opetti paljon elävästä elämästä.


Viimeisenä haluan kiittää kaikkia niitä ihmisiä, joita sain kunnian kouluttaa. Kiitos suuresta luottamuksesta, että sain lukea ja ohjata koskettavia tarinoita! Sain kuulla paljon myös asioita, jotka eivät ikinä päätyneet esitettäviin esityksiin. Lisäksi koimme hienoja hetkiä musiikin, tunneilmaisun, kehollisten menetelmien ja improvisaation kautta. Kaiken keskiössä olivat kuitenkin keskustelut, joiden merkitystä ei voi kuvailla. Nöyrin kiitos; teitte työstäni mielenkiintoista ja hienoa. Mutta ennen kaikkea annoitte oppia siitä, kuinka kaikesta voi selvitä.




Piia Herrala

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Äidit – kiitos teille hoivasta, rajoista ja rakkaudesta!"

ADHD-liitto on tehnyt vahvaa yhteistyötä Taiteen Sulattamon Kokemuksesi on arvokas -hankkeen kanssa. Liitto on tunnistanut kokemus- ja vertaiskoulutustensa oppimisympäristön PAIKKO-järjestelmän avulla. Liitolle on myös juuri myönnetty Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän. ADHD-liiton kokemustoimijan, Leevin, sanoin haluamme toivottaa hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja äidinmielisille! "Äidit – kiitos teille hoivasta, rajoista ja rakkaudesta!  HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ Hei, luet ajatusvirtaani, joten pahoittelen mahdollisia sekoiluja ja ylipitkiä virkkeitä. Ajatus tämän tekstin kirjoittamiseen lähti alun perin kokemustoiminnan kautta. Luodessani omaa tarinaani esitettäväksi ja sitä esittäessäni ADHD-liiton kokemustoimijakoulutuksessa, kouluttajani nosti erään huomion puheestani, joka poiki lopulta idean tämän tekstin kirjoittamiseen. Tuo huomio oli samaan aikaan hyvin pieni asia, jonka itsekin olin naurahtaen ohimennen maininnut huomioimatta sitä kuitenkaan sen enempää, mutta kuten...

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry :n kokemusasiantuntijan, Heidin. "Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia. Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani.  Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskel...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...