Siirry pääsisältöön

Terveyttä kulttuurista – hyvinvointia luovuudesta

Kuvitellaan tapahtuma, jonka vetovastuu on jaettu. Kuvitellaan tapahtuma, jolle tila ja aika on varattu, mutta jonka rakenne, ohjelma ja esillepano muodostuvat orgaanisesti yhteistyössä, kuin itsestään. Voiko tämä olla totta.

Tapahtumatori rakenteilla

10.5.2023 Helsingin Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa järjestettiin tällainen kuuden tunnin mittainen tapahtuma, eli Terveyttä kulttuurista -päivä. Tapahtuman tiedotteessa todettiin ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin olevan monista osista rakentuva kokonaisuus. Tähän kokonaisuuteen vaikuttavat myös yhteisöllisyys ja kulttuuriset tarpeet, kuten halu tehdä käsillä, laulaa, soittaa, liikkua, keksiä, luoda uutta ja kokea mielekkyyttä sekä iloita kauneudesta. Päivän aikana jaettiin vinkkejä, toimintaa ja oivalluksia taiteen, kulttuurin ja luovien menetelmien hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden tukena. Tapahtuman kohdeyleisönä olivat niin keskuksen sen päiväiset satunnaiset kävijät, kuin talossa työskentelevät ammattilaiset. Osalla oli aikaa osallistua vaikka sirkustyöpajaan laboratorioon tai jatkotutkimuksiin jonottaessaan useampi tunti, osalla kiireisellä kahvitauollaan vain mahdollisuus napata esite ja kiirehtiä jo seuraavan potilaan luo.

Päivän aikana jaettiin vinkkejä, toimintaa ja oivalluksia taiteen, kulttuurin ja luovien menetelmien hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden tukena.


Kulttuuripaja K-35:ssä innovoituja 3D-teoksia

Tapahtuman mahdollisti Taikusydän Uudenmaan alueverkosto.  Taikusydän Uudenmaan alueverkosto on aiemmin järjestänyt Uudenmaan liiton kanssa Hyvinvoinnin ja terveyden kulttuurimarkkinat -tapahtumaa. Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin Kalasatamassa tässä muodossa ja osallistujat yhdessä loivat tapahtuman. Yksi suunnitteli esitteen, toinen ideoi nimilaput, kolmas hoiti tekniikan ja neljäs yhteyden henkilökuntaan. Tapahtumaan liittyviä aamukahveja järjestettiin Teamsissa kevään mittaan kuukausittain ja oli virkistävää nähdä Teams-naamat lopulta livenä. Osa olikin tuttuja naamoja toki entuudestaan, mutta yksi tapahtuman arvoista oli myös verkostoitua keskenään, sillä tapahtumaan osallistui 19 eri toimijaa, jotka työskentelevät kulttuurihyvinvoinnin, taiteen ja luovuuden äärellä. Mikä innostava porukka!
tapahtumaan osallistui 19 eri toimijaa

Päivän aikana muun muassa tehtiin yhteisöllinen maalaus, rakennettiin ihmispyramidi, hypittiin renkaiden läpi ja jonglöörattiin, otettiin puheeksi lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta, jota pystytään käsittelemään teatterin keinoin, koettiin osallistavaa musiikki-improvisaatiota, kuultiin hoivalaulua, erilaisia tietoiskuja ja nähtiin musiikkivideoita sekä erilaisia monipuolisia toiminnan esittelyjä roolipeleistä palikkateatteriin ja luovuusvalmennuksesta läsnäoloharjoitukseen... Ja mikä parasta, näistä menetelmistä hyötyvien kohderyhmänä toimivat kaikki vauvoista vanhuksiin. Kun tutustui eri toimijoiden viikko-ohjelmiin tarkemmin, ei voi sanoa, ettei luovuuteen, taiteeseen ja kulttuuriin perustuvaa hyvinvoinnin tarjontaa olisi Uudenmaan alueella olemassa vähintään kaikille arkipäiville, ja joillekin päiville samaan aikaan, jopa useassa eri paikassa – sekä nykyään tietysti myös etänä.

 







Hyvinvointiterveisin,

Taiteen Sulattamon edustus

 

Tapahtuman osallistuivat seuraavat tahot:

Mieli ry, KO-KOO-MO, Break the fight, Karavan, Marika Taskinen oy, Kulttuuripaja Kupla, Luova Lapio, Suomen musiikkiterapiayhdistys ry, Kuroa Kollektiivii, OSIRIS teatteri, Niemikotisäätiö, Mieletöntä valoa media, Lapinlahden Lähde, Sirkus Magenta, Vox Silentii: Lauluvoimaa-hanke, The World of Recovery -pelit, Lilinkotisäätiön avoin toiminta, Kulttuuripaja K-35 sekä Taiteen Sulattamo ry.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Äidit – kiitos teille hoivasta, rajoista ja rakkaudesta!"

ADHD-liitto on tehnyt vahvaa yhteistyötä Taiteen Sulattamon Kokemuksesi on arvokas -hankkeen kanssa. Liitto on tunnistanut kokemus- ja vertaiskoulutustensa oppimisympäristön PAIKKO-järjestelmän avulla. Liitolle on myös juuri myönnetty Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän. ADHD-liiton kokemustoimijan, Leevin, sanoin haluamme toivottaa hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja äidinmielisille! "Äidit – kiitos teille hoivasta, rajoista ja rakkaudesta!  HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ Hei, luet ajatusvirtaani, joten pahoittelen mahdollisia sekoiluja ja ylipitkiä virkkeitä. Ajatus tämän tekstin kirjoittamiseen lähti alun perin kokemustoiminnan kautta. Luodessani omaa tarinaani esitettäväksi ja sitä esittäessäni ADHD-liiton kokemustoimijakoulutuksessa, kouluttajani nosti erään huomion puheestani, joka poiki lopulta idean tämän tekstin kirjoittamiseen. Tuo huomio oli samaan aikaan hyvin pieni asia, jonka itsekin olin naurahtaen ohimennen maininnut huomioimatta sitä kuitenkaan sen enempää, mutta kuten...

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry :n kokemusasiantuntijan, Heidin. "Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia. Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani.  Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskel...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...