Siirry pääsisältöön

Terveyttä kulttuurista – hyvinvointia luovuudesta

Kuvitellaan tapahtuma, jonka vetovastuu on jaettu. Kuvitellaan tapahtuma, jolle tila ja aika on varattu, mutta jonka rakenne, ohjelma ja esillepano muodostuvat orgaanisesti yhteistyössä, kuin itsestään. Voiko tämä olla totta.

Tapahtumatori rakenteilla

10.5.2023 Helsingin Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa järjestettiin tällainen kuuden tunnin mittainen tapahtuma, eli Terveyttä kulttuurista -päivä. Tapahtuman tiedotteessa todettiin ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin olevan monista osista rakentuva kokonaisuus. Tähän kokonaisuuteen vaikuttavat myös yhteisöllisyys ja kulttuuriset tarpeet, kuten halu tehdä käsillä, laulaa, soittaa, liikkua, keksiä, luoda uutta ja kokea mielekkyyttä sekä iloita kauneudesta. Päivän aikana jaettiin vinkkejä, toimintaa ja oivalluksia taiteen, kulttuurin ja luovien menetelmien hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden tukena. Tapahtuman kohdeyleisönä olivat niin keskuksen sen päiväiset satunnaiset kävijät, kuin talossa työskentelevät ammattilaiset. Osalla oli aikaa osallistua vaikka sirkustyöpajaan laboratorioon tai jatkotutkimuksiin jonottaessaan useampi tunti, osalla kiireisellä kahvitauollaan vain mahdollisuus napata esite ja kiirehtiä jo seuraavan potilaan luo.

Päivän aikana jaettiin vinkkejä, toimintaa ja oivalluksia taiteen, kulttuurin ja luovien menetelmien hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden tukena.


Kulttuuripaja K-35:ssä innovoituja 3D-teoksia

Tapahtuman mahdollisti Taikusydän Uudenmaan alueverkosto.  Taikusydän Uudenmaan alueverkosto on aiemmin järjestänyt Uudenmaan liiton kanssa Hyvinvoinnin ja terveyden kulttuurimarkkinat -tapahtumaa. Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin Kalasatamassa tässä muodossa ja osallistujat yhdessä loivat tapahtuman. Yksi suunnitteli esitteen, toinen ideoi nimilaput, kolmas hoiti tekniikan ja neljäs yhteyden henkilökuntaan. Tapahtumaan liittyviä aamukahveja järjestettiin Teamsissa kevään mittaan kuukausittain ja oli virkistävää nähdä Teams-naamat lopulta livenä. Osa olikin tuttuja naamoja toki entuudestaan, mutta yksi tapahtuman arvoista oli myös verkostoitua keskenään, sillä tapahtumaan osallistui 19 eri toimijaa, jotka työskentelevät kulttuurihyvinvoinnin, taiteen ja luovuuden äärellä. Mikä innostava porukka!
tapahtumaan osallistui 19 eri toimijaa

Päivän aikana muun muassa tehtiin yhteisöllinen maalaus, rakennettiin ihmispyramidi, hypittiin renkaiden läpi ja jonglöörattiin, otettiin puheeksi lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta, jota pystytään käsittelemään teatterin keinoin, koettiin osallistavaa musiikki-improvisaatiota, kuultiin hoivalaulua, erilaisia tietoiskuja ja nähtiin musiikkivideoita sekä erilaisia monipuolisia toiminnan esittelyjä roolipeleistä palikkateatteriin ja luovuusvalmennuksesta läsnäoloharjoitukseen... Ja mikä parasta, näistä menetelmistä hyötyvien kohderyhmänä toimivat kaikki vauvoista vanhuksiin. Kun tutustui eri toimijoiden viikko-ohjelmiin tarkemmin, ei voi sanoa, ettei luovuuteen, taiteeseen ja kulttuuriin perustuvaa hyvinvoinnin tarjontaa olisi Uudenmaan alueella olemassa vähintään kaikille arkipäiville, ja joillekin päiville samaan aikaan, jopa useassa eri paikassa – sekä nykyään tietysti myös etänä.

 







Hyvinvointiterveisin,

Taiteen Sulattamon edustus

 

Tapahtuman osallistuivat seuraavat tahot:

Mieli ry, KO-KOO-MO, Break the fight, Karavan, Marika Taskinen oy, Kulttuuripaja Kupla, Luova Lapio, Suomen musiikkiterapiayhdistys ry, Kuroa Kollektiivii, OSIRIS teatteri, Niemikotisäätiö, Mieletöntä valoa media, Lapinlahden Lähde, Sirkus Magenta, Vox Silentii: Lauluvoimaa-hanke, The World of Recovery -pelit, Lilinkotisäätiön avoin toiminta, Kulttuuripaja K-35 sekä Taiteen Sulattamo ry.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...