Siirry pääsisältöön

Terveyttä kulttuurista – hyvinvointia luovuudesta

Kuvitellaan tapahtuma, jonka vetovastuu on jaettu. Kuvitellaan tapahtuma, jolle tila ja aika on varattu, mutta jonka rakenne, ohjelma ja esillepano muodostuvat orgaanisesti yhteistyössä, kuin itsestään. Voiko tämä olla totta.

Tapahtumatori rakenteilla

10.5.2023 Helsingin Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa järjestettiin tällainen kuuden tunnin mittainen tapahtuma, eli Terveyttä kulttuurista -päivä. Tapahtuman tiedotteessa todettiin ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin olevan monista osista rakentuva kokonaisuus. Tähän kokonaisuuteen vaikuttavat myös yhteisöllisyys ja kulttuuriset tarpeet, kuten halu tehdä käsillä, laulaa, soittaa, liikkua, keksiä, luoda uutta ja kokea mielekkyyttä sekä iloita kauneudesta. Päivän aikana jaettiin vinkkejä, toimintaa ja oivalluksia taiteen, kulttuurin ja luovien menetelmien hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden tukena. Tapahtuman kohdeyleisönä olivat niin keskuksen sen päiväiset satunnaiset kävijät, kuin talossa työskentelevät ammattilaiset. Osalla oli aikaa osallistua vaikka sirkustyöpajaan laboratorioon tai jatkotutkimuksiin jonottaessaan useampi tunti, osalla kiireisellä kahvitauollaan vain mahdollisuus napata esite ja kiirehtiä jo seuraavan potilaan luo.

Päivän aikana jaettiin vinkkejä, toimintaa ja oivalluksia taiteen, kulttuurin ja luovien menetelmien hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden tukena.


Kulttuuripaja K-35:ssä innovoituja 3D-teoksia

Tapahtuman mahdollisti Taikusydän Uudenmaan alueverkosto.  Taikusydän Uudenmaan alueverkosto on aiemmin järjestänyt Uudenmaan liiton kanssa Hyvinvoinnin ja terveyden kulttuurimarkkinat -tapahtumaa. Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin Kalasatamassa tässä muodossa ja osallistujat yhdessä loivat tapahtuman. Yksi suunnitteli esitteen, toinen ideoi nimilaput, kolmas hoiti tekniikan ja neljäs yhteyden henkilökuntaan. Tapahtumaan liittyviä aamukahveja järjestettiin Teamsissa kevään mittaan kuukausittain ja oli virkistävää nähdä Teams-naamat lopulta livenä. Osa olikin tuttuja naamoja toki entuudestaan, mutta yksi tapahtuman arvoista oli myös verkostoitua keskenään, sillä tapahtumaan osallistui 19 eri toimijaa, jotka työskentelevät kulttuurihyvinvoinnin, taiteen ja luovuuden äärellä. Mikä innostava porukka!
tapahtumaan osallistui 19 eri toimijaa

Päivän aikana muun muassa tehtiin yhteisöllinen maalaus, rakennettiin ihmispyramidi, hypittiin renkaiden läpi ja jonglöörattiin, otettiin puheeksi lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta, jota pystytään käsittelemään teatterin keinoin, koettiin osallistavaa musiikki-improvisaatiota, kuultiin hoivalaulua, erilaisia tietoiskuja ja nähtiin musiikkivideoita sekä erilaisia monipuolisia toiminnan esittelyjä roolipeleistä palikkateatteriin ja luovuusvalmennuksesta läsnäoloharjoitukseen... Ja mikä parasta, näistä menetelmistä hyötyvien kohderyhmänä toimivat kaikki vauvoista vanhuksiin. Kun tutustui eri toimijoiden viikko-ohjelmiin tarkemmin, ei voi sanoa, ettei luovuuteen, taiteeseen ja kulttuuriin perustuvaa hyvinvoinnin tarjontaa olisi Uudenmaan alueella olemassa vähintään kaikille arkipäiville, ja joillekin päiville samaan aikaan, jopa useassa eri paikassa – sekä nykyään tietysti myös etänä.

 







Hyvinvointiterveisin,

Taiteen Sulattamon edustus

 

Tapahtuman osallistuivat seuraavat tahot:

Mieli ry, KO-KOO-MO, Break the fight, Karavan, Marika Taskinen oy, Kulttuuripaja Kupla, Luova Lapio, Suomen musiikkiterapiayhdistys ry, Kuroa Kollektiivii, OSIRIS teatteri, Niemikotisäätiö, Mieletöntä valoa media, Lapinlahden Lähde, Sirkus Magenta, Vox Silentii: Lauluvoimaa-hanke, The World of Recovery -pelit, Lilinkotisäätiön avoin toiminta, Kulttuuripaja K-35 sekä Taiteen Sulattamo ry.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kulttuuripajat kulttuurihyvinvointitoiminnan ytimessä mielenterveyskentällä

  Mitä eroa on Taiteen Sulattamo ry:n ja kulttuuripajojen toiminnalla? Tämä kysymys nousee säännöllisesti esiin, mutta näkökulman voisi tällä kertaa kääntää myös siihen, mitä yhteistä niillä on. Kulttuuripajatoiminta on kulttuurimenetelmiä hyödyntävän mielenterveystyön johtotähti. Toimintamalli on saavuttanut pitkäjänteisellä menestyksekkäällä työllä vankan aseman ja kehittyy reagoiden kentän muutostarpeisiin. Kulttuuripajamalli on levinnyt ja juurtunut valtakunnalliseksi toimintamuodoksi. Taiteen Sulattamon tausta taas on vahvasti taiteen, erityisesti näyttämötaiteen, menetelmin tehtävässä mielenterveystyössä – taide edellä. Sulattamo tietää, miten taideprosessit edistävät mielenterveyttä. Työmme pureutuu aina taiteen kautta toimintaan ja taiteeseen toimintamme ytimessä. Kulttuuripajatoiminta on kulttuurimenetelmiä hyödyntävän mielenterveystyön johtotähti Vuosi 2023 on Taiteen Sulattamon kymmenes toimintavuosi. Taiteen Sulattamo sai alkunsa ammattitaiteilijoiden ja helsinkiläisten m

Lähtötervehdys kouluttajalta

Päädyin raskain mielin lopettamaan oman kouluttajan polkuni Taiteen Sulattamolla syyskuussa 2022. Vajaassa kahdessa vuodessa koulutin Taiteen keinoin esiintyviä kokemusasiantuntijoita neljä ryhmää sekä kokosin Kotkassa yhden häpeää käsittelevän työpajan. Kouluttajan polku oli antoisa, vaikka korona-pandemia sitä kovin yrittikin koetella.  Ensimmäisenä haluan kiittää Taiteen Sulattamoa siitä luottamuksesta, jolla sain omaa kouluttajuuttani rakentaa. Vaikka koulutusrakenteessa oli eheät raamit työlle, pystyin vapaasti soveltamaan taiteen tekemistä jokaiselle ryhmäkokonaisuudelle sopivaksi. Lisäksi sain liittää koulutukseen häpeää käsitteleviä tehtäväkokonaisuuksia ja toteuttaa niitä yhdessä koulutettavien kanssa. Oma taiteellinen näkemykseni myös vahvistui, kun sitä ei koskaan kyseenalaistettu mistään suunnasta. Luottamus Sulattamolta päin antoi mahdollisuuden tehdä työtä juuri sillä palolla, jota minulla on sitä kohtaan ollut.  Toisena kiitän yhteistyötahoja, joiden kanssa olen työskenn

Matkalla kohti kokemusasiantuntijuuden ydintä

  Helmikuussa 2023 istun Taiteen Sulattamon koulutustilassa seuraamassa Kokemustarinailtamia. Takana on kolmen ja puolen kuukauden matka, jonka aikana olemme ihanan ryhmän kanssa jakaneet monia hetkiä.  Matkan varrella olen saanut seurata heidän kehittymistään ja puhkeamistaan kukkaan. Käynnissä olevissa kokemuspuheenvuoroissa tämä todentuu ja katselen ihaillen uusien kokemusasiantuntjioidemme taitavaa tekemistä. Miten hieno kokemus meillä onkaan takana! Samalla rintaan hiipii jo haikeus: pian tämä yhteinen matkamme on väistämättä takana! Aloittaessani Taiteen Sulattamolla huhtikuun alussa 2022 perin edeltäjiltäni Sulattamon edellisen Kaunis mieli -hankkeen aikaisen koulutusmallin. Tätä koulutusmallia lähdin kehittämään ja uusimaan. Onnekseni sain paljon apua toiminnanjohtajaltamme, Kokemuksesi on arvokas -hankkeen väeltä, taitavilta kouluttajiltamme sekä ennen kaikkea kokemusasiantuntijoilta, jotka ihanalla tavalla kertoivat omia näkemyksiään. Uusi koulutusmalli alkoi syntyä. Uusi kou