Siirry pääsisältöön

Terveyttä kulttuurista – hyvinvointia luovuudesta

Kuvitellaan tapahtuma, jonka vetovastuu on jaettu. Kuvitellaan tapahtuma, jolle tila ja aika on varattu, mutta jonka rakenne, ohjelma ja esillepano muodostuvat orgaanisesti yhteistyössä, kuin itsestään. Voiko tämä olla totta.

Tapahtumatori rakenteilla

10.5.2023 Helsingin Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa järjestettiin tällainen kuuden tunnin mittainen tapahtuma, eli Terveyttä kulttuurista -päivä. Tapahtuman tiedotteessa todettiin ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin olevan monista osista rakentuva kokonaisuus. Tähän kokonaisuuteen vaikuttavat myös yhteisöllisyys ja kulttuuriset tarpeet, kuten halu tehdä käsillä, laulaa, soittaa, liikkua, keksiä, luoda uutta ja kokea mielekkyyttä sekä iloita kauneudesta. Päivän aikana jaettiin vinkkejä, toimintaa ja oivalluksia taiteen, kulttuurin ja luovien menetelmien hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden tukena. Tapahtuman kohdeyleisönä olivat niin keskuksen sen päiväiset satunnaiset kävijät, kuin talossa työskentelevät ammattilaiset. Osalla oli aikaa osallistua vaikka sirkustyöpajaan laboratorioon tai jatkotutkimuksiin jonottaessaan useampi tunti, osalla kiireisellä kahvitauollaan vain mahdollisuus napata esite ja kiirehtiä jo seuraavan potilaan luo.

Päivän aikana jaettiin vinkkejä, toimintaa ja oivalluksia taiteen, kulttuurin ja luovien menetelmien hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden tukena.


Kulttuuripaja K-35:ssä innovoituja 3D-teoksia

Tapahtuman mahdollisti Taikusydän Uudenmaan alueverkosto.  Taikusydän Uudenmaan alueverkosto on aiemmin järjestänyt Uudenmaan liiton kanssa Hyvinvoinnin ja terveyden kulttuurimarkkinat -tapahtumaa. Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin Kalasatamassa tässä muodossa ja osallistujat yhdessä loivat tapahtuman. Yksi suunnitteli esitteen, toinen ideoi nimilaput, kolmas hoiti tekniikan ja neljäs yhteyden henkilökuntaan. Tapahtumaan liittyviä aamukahveja järjestettiin Teamsissa kevään mittaan kuukausittain ja oli virkistävää nähdä Teams-naamat lopulta livenä. Osa olikin tuttuja naamoja toki entuudestaan, mutta yksi tapahtuman arvoista oli myös verkostoitua keskenään, sillä tapahtumaan osallistui 19 eri toimijaa, jotka työskentelevät kulttuurihyvinvoinnin, taiteen ja luovuuden äärellä. Mikä innostava porukka!
tapahtumaan osallistui 19 eri toimijaa

Päivän aikana muun muassa tehtiin yhteisöllinen maalaus, rakennettiin ihmispyramidi, hypittiin renkaiden läpi ja jonglöörattiin, otettiin puheeksi lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta, jota pystytään käsittelemään teatterin keinoin, koettiin osallistavaa musiikki-improvisaatiota, kuultiin hoivalaulua, erilaisia tietoiskuja ja nähtiin musiikkivideoita sekä erilaisia monipuolisia toiminnan esittelyjä roolipeleistä palikkateatteriin ja luovuusvalmennuksesta läsnäoloharjoitukseen... Ja mikä parasta, näistä menetelmistä hyötyvien kohderyhmänä toimivat kaikki vauvoista vanhuksiin. Kun tutustui eri toimijoiden viikko-ohjelmiin tarkemmin, ei voi sanoa, ettei luovuuteen, taiteeseen ja kulttuuriin perustuvaa hyvinvoinnin tarjontaa olisi Uudenmaan alueella olemassa vähintään kaikille arkipäiville, ja joillekin päiville samaan aikaan, jopa useassa eri paikassa – sekä nykyään tietysti myös etänä.

 







Hyvinvointiterveisin,

Taiteen Sulattamon edustus

 

Tapahtuman osallistuivat seuraavat tahot:

Mieli ry, KO-KOO-MO, Break the fight, Karavan, Marika Taskinen oy, Kulttuuripaja Kupla, Luova Lapio, Suomen musiikkiterapiayhdistys ry, Kuroa Kollektiivii, OSIRIS teatteri, Niemikotisäätiö, Mieletöntä valoa media, Lapinlahden Lähde, Sirkus Magenta, Vox Silentii: Lauluvoimaa-hanke, The World of Recovery -pelit, Lilinkotisäätiön avoin toiminta, Kulttuuripaja K-35 sekä Taiteen Sulattamo ry.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemustoiminnan monet kasvot: Surevan kohtaaminen

  Kokemuksesi on arvokas - hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Sarjan tarkoituksena on tuoda esiin, kuinka monissa organisaatioissa ja monimuotoisena erilaista kokemustoimintaa järjestetään. Tässä ensimmäisessä osassa esittelemme Surevan kohtaaminen -toiminnassa vaikuttavan Tuijan.  Olen Tuija Udd-Manninen. Olen 37 vuotta ja teen kokemuspuheenvuoroja edustaen niin Nuoret Lesket kuin Surunauha -järjestöäkin. Olen toiminut kokemusasiantuntijana vuodesta 2022 lähtien. Mielestäni tärkein ja arvokkain oppi käymästäni kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli, että puheenvuoroa tehdessä saa ja pitääkin olla oma itsensä.  Kokemuskentällä olen tehnyt puheenvuoroja liittyen työelämään, lasten surusta sekä mitä läheisen itsemurhan kokeminen vie ja tuo omasta elämästä. Olen ollut mukana muutamassa projektissa, jossa on kehitetty tiedon ja avun löytymistä surun keskellä. Puheenvuoropyynnöt olen usein

Best of Both Worlds – Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäminen yhteistyössä oppilaitosten kanssa

Kokemusasiantuntijuuden laajentuessa kasvaa paradoksaalisesti sekä paine koulutusten yhdenmukaisuuteen että monimuotoisuuteen. Erilaisia kokemusasiantuntijakoulutuksia järjestetään ansiokkaasti sekä järjestöissä, hyvinvointialueilla että oppilaitoksissa. Järjestökoulutusten vahvuuksia ovat esimerkiksi kohderyhmän tunteminen, mahdollisuus pieniin opetusryhmiin, tuttuun toimintaympäristöön ja yksilöllisiin oppimispolkuihin. Järjestöissä ja hyvinvointialueilla on mahdollista luoda myös saumaton polku kokemusasiantuntijalle koulutuksesta kokemustoimintaan – ja sen yli.  Järjestöissä kuitenkaan harvoin on resurssia oppilaitostasoiseen koulutuksen laadunhallintaan. Useat sosiaali- ja terveysalan järjestöt toimivat myös STEA:n rahoituksella, jota ei ole tarkoitettu tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämisen (tai edes sen oppimisympäristönä toimimisen) tukemiseen. Harvat järjestöt ovat myöskään vieneet koulutustaan Koski-järjestelmään opintokeskusten kanssa kanssa tehtävän yhteistyön kautta

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry :n kokemusasiantuntijan, Heidin. "Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia. Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani.  Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskel