Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Sarjan tarkoituksena on tuoda esiin, kuinka monissa organisaatioissa ja monimuotoisena erilaista kokemustoimintaa järjestetään. Tässä ensimmäisessä osassa esittelemme Surevan kohtaaminen -toiminnassa vaikuttavan Tuijan.
Olen Tuija Udd-Manninen. Olen 37 vuotta ja teen kokemuspuheenvuoroja edustaen niin Nuoret Lesket kuin Surunauha -järjestöäkin. Olen toiminut kokemusasiantuntijana vuodesta 2022 lähtien.
Mielestäni tärkein ja arvokkain oppi käymästäni kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli, että puheenvuoroa tehdessä saa ja pitääkin olla oma itsensä.
Kokemuskentällä olen tehnyt puheenvuoroja liittyen työelämään, lasten surusta sekä mitä läheisen itsemurhan kokeminen vie ja tuo omasta elämästä. Olen ollut mukana muutamassa projektissa, jossa on kehitetty tiedon ja avun löytymistä surun keskellä. Puheenvuoropyynnöt olen usein saanut Surevan kohtaaminen -toiminnan kautta.
Minulle parasta kokemusasiantuntijana toimimisessa on omien kokemusten tuominen julki. Se että voi kertoa muille saman kokeneille, etteivät he ole yksin. Ja se, että voi tuoda asennemuutosta esimerkiksi työantajapuolelle
Itse en osaa sanoa, tarvitsisiko mitään muuttaa
kokemustoiminnassa. Omalla kohdallani asiat ovat sujuneet hienosti. Muille kokemuskentällä toimiville haluaisin lähettää tsemppiä. Muistakaa kuunnella omaa jaksamistanne. Te teette
hienoa ja arvokasta työtä!
Mikä kokemustoimija?
Surevan kohtaaminen -toiminnalla tuetaan ammattilaisia kohtaamaan läheisensä menettäneitä ja tiedotetaan sureville saatavilla olevasta tuesta. Toiminnan taustalla on neljä Surujärjestöä: Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry, Käpy Lapsikuolemaperheet ry, Nuoret Lesket ry ja Surunauha ry – tukea itsemurhan tehneiden läheisille. Toimintaa hallinnoi Käpy Lapsikuolemaperheet ry. Toiminta on valtakunnallista ja toteutuu STEAn AK-avustuksella.
Keskeinen osa Surevan kohtaaminen -toimintaa on kokemusasiantuntijatoiminta. Toiminnassa koulutetaan läheisensä menettäneitä Surujärjestöjen jäseniä kokemusasiantuntijoiksi ja koordinoidaan kokemusasiantuntijatoimintaa. Surevan kohtaaminen -toiminta välittää kokemuspuheenvuoroja surevia työssään tai toiminnassaan kohtaaville tahoille sekä oppilaitoksille. Verkkosivuilla on tietopankki suruun, surevan kohtaamiseen sekä tukemiseen liittyvistä aiheista. Lisäksi toiminnan työntekijä toimii asiantuntijatahona erilaisissa verkostoissa ja työryhmissä.
”Surevan kohtaaminen -toiminnassa on noin sata
kokemusasiantuntijaa, joilla kaikilla on kokemus läheisen kuolemasta. He ovat
menettäneet lapsensa, puolisonsa tai läheisensä itsemurhan tai henkirikoksen
kautta. Kokemuspuheenvuoroissaan he kertovat menetyskokemuksensa lisäksi
erityisesti kohtaamisistaan ammattilaisten kanssa sekä siitä millaista tukea
tilanteessa tarvitaan ja mikä heitä on surussa tukenut. Kokemusasiantuntijat
haluavat edistää hyviä kohtaamisia ja surevien saamaa tukea. Toimintamme
perustuu kokemusasiantuntijoidemme vapaaehtoisuuteen ja olemme kiitollisia
heistä kaikista. Tuija on yksi aktiivisimmista kokemusasiantuntijoistamme, joka
on valmiina lähtemään erilaisiin tehtäviin.”
-Sirpa Mynttinen, asiantuntija, Surevan kohtaaminen -toiminta
Lue lisää Surevan kohtaaminen -toiminnasta heidän nettisivultaan.
Surevan kohtaamisen toiminta ja kokemusasiantuntijakoulutus muodostavat PAIKKO-tunnistetun oppimisympäristön, jonka PAIKKO-raporttiin voit tutustua täältä.
Kommentit
Lähetä kommentti