Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Sarjan tarkoituksena on tuoda esiin, kuinka monissa organisaatioissa ja monimuotoisena erilaista kokemustoimintaa järjestetään. Tässä toisessa osassa esittelemme Lilinkotisäätiön Kulttuuripaja K-35:ssä toimivan vertaisen Samin, joka toimii myös kokemusasiantuntijana.
Olen ollut muun muassa Heureka Tulee Hulluksi -näyttelyssä esillä omalla tarinallani. Äänimies dokumentissa olin päähenkilönä. Mielikertomuksia animaatiossa olin leijona. Olen ollut myös radiossa ja lehdissä. Juttuja on kymmeniä.
Tällä hetkellä toimin myös vertaisohjaajana Kulttuuripaja K-35:n Mediaryhmässä yhtenä vetäjänä. Arvokkainta vertaisohjaajakoulutuksessa on omien rajojen miettiminen. Se auttaa julkisuuskuvan luomisessa ja ylläpitämisessä. Sanottua ei saa sanomattomaksi. Oman itsen arvostus on myös noussut.
Parasta vertaisena olemisessa on ihmisten kanssa oleminen. Palaute on käytännössä lähes aina ollut positiivista kohdallani.
Vertaisena rohkaisen ottamaan yhteyttä oppilaitoksiin. Niissä voi jakaa omia erityistaitoja. Näin myös oppilaitokset tottuvat kokemusasiantuntijoiden yhteydenottoihin.
Mikä kokemustoimija?
Kulttuuripaja K-35 on vain yli 35-vuotiaille suunnattu kulttuuripaja Helsingin Itäkeskuksessa. Vertaisvetoisen ja maksuttoman toiminnan tavoitteena on osallistujien hyvinvoinnin vahvistuminen kulttuurin keinoin. Kulttuuripajassa mielenterveyden haasteita kohdanneet tai haastavassa elämäntilanteessa olevat kävijät voivat osallistua ryhmätoimintaan, jota ohjaavat vapaaehtoiset koulutetut vertaisohjaajat ammattilaisten tukemina.
Lilinkotisäätiön kolmivuotista hanketta rahoittaa STEA. K-35 on osa kulttuuripajaverkostoa ja se on ensimmäinen vain yli 35-vuotialle tarkoitettu paja. Hankkeen keskeisimmät tavoitteet ovat sosiaalisten suhteiden ja yhteisöllisyyden lisääntyminen, uusien tietojen ja taitojen oppiminen, digiosallisuuden vahvistuminen ja vertaisuus. Pajalla voi kirjoittaa, pelata konsoli- tai lautapelejä, piirtää, liikkua, soittaa, laulaa, retkeillä tai vaikkapa tuottaa digitaalisia sisältöjä. Pajalla kävijät voivat osallistua ja olla järjestämässä tapahtumia ja juhlia ja vaikuttaa toiminnan sisältöihin sekä kouluttautua halutessaan vertaisohjaajaksi. Kulttuuripaja on syrjinnästä vapaa-alue, turvallinen yhteisö, johon jokainen on tervetullut.
Toiminnan viitekehyksenä on toipumisorientaatio. Kulttuuripajan toiminta perustuu ohjattuun toiminnalliseen vertaisuuteen, jossa keskeistä on vertaisuus, yhdessä tekeminen ja oppiminen sekä uusien kokemuksien saaminen. Toimintaa ohjaavat ja kehittävät vertaisohjaajat eli vertsikat. Kulttuuripajan toiminta ja ryhmät perustuvat osallistujien ja vertaisohjaajien toiveisiin sekä kiinnostuksen kohteisiin. Työntekijät tukevat pajan toimintaa ja järjestävät vertaisohjaajille koulutusta, säännöllistä mentorointia sekä virkistystä kuuden viikon välein.
Lue lisää Kulttuuripaja K-35:stä heidän nettisivultaan.
Kulttuuripaja K-35 vertaisohjaajakoulutus muodostaa PAIKKO-tunnistetun oppimisympäristön, jonka PAIKKO-raporttiin voit tutustua täältä.
Kommentit
Lähetä kommentti