Siirry pääsisältöön

Kokemustoiminnan monet kasvot: Mielen ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Mielen ry:n koordinaattorin ja vertaisen, Kirsin.



Kuka olet?

"Olen Kirsi Jokinen, Mielen Ry:n koordinaattori ja vertaisohjaaja. Nykyistä työtäni saan tehdä sekä vuorovaikutusammattilaisen että kokemusasiantuntijan roolissa ja koen sen suurena rikkautena. Työni tuntuu hyvin merkitykselliseltä minulle itselleni, koska saan yhdistää siinä kaiken kokemani ja oppimani, ja uskon, että myös asiakkaamme voivat hyötyä kaksoisroolistani. Minulla on paljon opintoja, jotka antavat minulle turvallista tietopohjaa asioihin, mutta ymmärrys ihmisten kärsimystä kohtaan on syntynyt yli kolmenkymmenen vuoden OCD-taustani pohjalta. Nuoresta asti suurin haaveeni oli löytää edes jonkinlainen rauha pakko-oireisen häiriön piinaamaan mieleeni, ja nyt yli viisikymppisenä olen paitsi saavuttanut kaipaamani mielenrauhan, myös löytänyt oman tapani elää merkityksellistä elämää auttaen samalla mahdollisesti toisia ihmisiäkin. Toipumispolkuni on ollut pitkä ja ehkä hieman omalaatuinenkin, koska en erittäin vaikeasta OCD:stä huolimatta ole koskaan ollut missään hoidossa tai terapiassa enkä syönyt mitään lääkkeitä. Olen siis joutunut itse löytämään keinot toipumiseen ja oppinut paljon matkalla. Nykyisin vallitsevin tunnetilani onkin kiitollisuus, koska elämä on todellakin elämisen arvoista!"

       

Mikä on arvokkain oppi, jonka sait käymästäsi kokemusasiantuntijakoulutuksesta?

"Oman elämän jäsentäminen ja elämäntarinan kirjoittaminen herättivät oivalluksia, joita en ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, vaikka olin jo saanut etäisyyttä asioihin ja kuvitellut pohtineeni kaikkea, mitä ikinä voisi ihminen pohtia. Arvokkainta oli löytää itsestään vielä uusia voimavaroja. Toisten ihmisten tarinoiden kuunteleminen oli raskasta, mutta todella hienoa. Opin paljon ihmisyydestä koulutuksen aikana. Kaikkia meitä yhdistää ihmisyys, se jokin ydin mikä meissä kaikissa on ihmeen samankaltainen, olivat haasteemme mitä tahansa tai tekomme minkälaisia tahansa. Kaikki me tarvitsemme rakkautta, hyväksyntää ja ymmärrystä ja alamme oireilla eri tavoin, jos jokin ympäristössämme ei tue hyvinvointiamme." 
 

Millaisia työtehtäviä olet tehnyt ja mitä kautta olen saanut toimeksiantoja?

"Kokemusasiantuntijaksi valmistumisen jälkeen sain joitain puhuja-keikkoja Mielen Ry:n kautta. Minulla on myös oma pieni yritys ja erilaisissa yhteyksissä sitten toin kokemusasiantuntijuuttani esille. Nykyinen työni Mielen Ry:llä oli minulle suuri onnenpotku ja olen viihtynyt työssäni loistavasti. Nyt saan työkseni puhua kaikesta minulle tärkeästä ja merkittävästä."

Mikä on parasta kokemusasiantuntijana toimimisessa?

"Parasta on ollut kokea se yhteys, mikä ihmisten välille syntyy, kun uskalletaan yhdessä avautua vaikeista asioista. Avoimemman keskustelukulttuurin luomisessa ja stigman vähentämisessä on kokemusasiantuntijoilla suuri merkitys."
 

Mitä haluaisit muuttaa kokemustoiminnassa?

"Toivon, että koulutus yhdenmukaistuu eri kaupunkien välillä ja että koulutettu kokemusasiantuntija -nimike vakiintuu niin, että kuka tahansa ei kutsuisi itseään kokemusasiantuntijaksi, ja että myös tilaaja tietää saavansa laadukkaan puheenvuoron tilatessaan kokemusasiantuntijan. ”Huono” (kouluttamaton, tehtävään liian huonokuntoinen tai muuten sopimaton)  kokemusasiantuntija lisää stigman syntyä, ei vähennä sitä. Huono kokemusasiantuntija voi myös tiedostamattaan levittää toivottomuutta toivon sijaan."
 

Mitä terveisiä haluat lähettää muille kokemuskentällä toimiville?

"Me voimme muuttaa maailmaa lisäämällä ymmärrystä erilaisten ihmisten välillä, vähentää pelkoa ja tuomitsevuutta omalla esimerkillämme ja ennen kaikkea helpottaa ihmisten elämää puhkomalla tabuja ja herättelemällä entistä avoimempaa keskustelua. Kuka sen tekisi jollei me, jotka olemme eläneet läpi jostakin sellaisesta, mikä on tehnyt meistä tiedostavampia ja herkempiä ihmisyyden ja maailman suhteen. "


Lue lisää Mielen ry:n kokemusasiantuntijatoiminnasta heidän verkkosivuiltaan. Mielen ry:n kokemusasiantuntijakoulutuksen oppimisympäristö on tunnistettu PAIKKO-järjestelmässä. Voit tutustua oppimisympäristöraporttiin täällä.

//

Kokemuksesi on arvokas -hanke on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama kehittämishanke 2022–2024. Hanketta hallinnoi Taiteen Sulattamo ry.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Äidit – kiitos teille hoivasta, rajoista ja rakkaudesta!"

ADHD-liitto on tehnyt vahvaa yhteistyötä Taiteen Sulattamon Kokemuksesi on arvokas -hankkeen kanssa. Liitto on tunnistanut kokemus- ja vertaiskoulutustensa oppimisympäristön PAIKKO-järjestelmän avulla. Liitolle on myös juuri myönnetty Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän. ADHD-liiton kokemustoimijan, Leevin, sanoin haluamme toivottaa hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja äidinmielisille! "Äidit – kiitos teille hoivasta, rajoista ja rakkaudesta!  HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ Hei, luet ajatusvirtaani, joten pahoittelen mahdollisia sekoiluja ja ylipitkiä virkkeitä. Ajatus tämän tekstin kirjoittamiseen lähti alun perin kokemustoiminnan kautta. Luodessani omaa tarinaani esitettäväksi ja sitä esittäessäni ADHD-liiton kokemustoimijakoulutuksessa, kouluttajani nosti erään huomion puheestani, joka poiki lopulta idean tämän tekstin kirjoittamiseen. Tuo huomio oli samaan aikaan hyvin pieni asia, jonka itsekin olin naurahtaen ohimennen maininnut huomioimatta sitä kuitenkaan sen enempää, mutta kuten

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry :n kokemusasiantuntijan, Heidin. "Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia. Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani.  Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskel

Best of Both Worlds – Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäminen yhteistyössä oppilaitosten kanssa

Kokemusasiantuntijuuden laajentuessa kasvaa paradoksaalisesti sekä paine koulutusten yhdenmukaisuuteen että monimuotoisuuteen. Erilaisia kokemusasiantuntijakoulutuksia järjestetään ansiokkaasti sekä järjestöissä, hyvinvointialueilla että oppilaitoksissa. Järjestökoulutusten vahvuuksia ovat esimerkiksi kohderyhmän tunteminen, mahdollisuus pieniin opetusryhmiin, tuttuun toimintaympäristöön ja yksilöllisiin oppimispolkuihin. Järjestöissä ja hyvinvointialueilla on mahdollista luoda myös saumaton polku kokemusasiantuntijalle koulutuksesta kokemustoimintaan – ja sen yli.  Järjestöissä kuitenkaan harvoin on resurssia oppilaitostasoiseen koulutuksen laadunhallintaan. Useat sosiaali- ja terveysalan järjestöt toimivat myös STEA:n rahoituksella, jota ei ole tarkoitettu tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämisen (tai edes sen oppimisympäristönä toimimisen) tukemiseen. Harvat järjestöt ovat myöskään vieneet koulutustaan Koski-järjestelmään opintokeskusten kanssa kanssa tehtävän yhteistyön kautta