Siirry pääsisältöön

Kokemustoiminnan monet kasvot: Mielen ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Mielen ry:n koordinaattorin ja vertaisen, Kirsin.



Kuka olet?

"Olen Kirsi Jokinen, Mielen Ry:n koordinaattori ja vertaisohjaaja. Nykyistä työtäni saan tehdä sekä vuorovaikutusammattilaisen että kokemusasiantuntijan roolissa ja koen sen suurena rikkautena. Työni tuntuu hyvin merkitykselliseltä minulle itselleni, koska saan yhdistää siinä kaiken kokemani ja oppimani, ja uskon, että myös asiakkaamme voivat hyötyä kaksoisroolistani. Minulla on paljon opintoja, jotka antavat minulle turvallista tietopohjaa asioihin, mutta ymmärrys ihmisten kärsimystä kohtaan on syntynyt yli kolmenkymmenen vuoden OCD-taustani pohjalta. Nuoresta asti suurin haaveeni oli löytää edes jonkinlainen rauha pakko-oireisen häiriön piinaamaan mieleeni, ja nyt yli viisikymppisenä olen paitsi saavuttanut kaipaamani mielenrauhan, myös löytänyt oman tapani elää merkityksellistä elämää auttaen samalla mahdollisesti toisia ihmisiäkin. Toipumispolkuni on ollut pitkä ja ehkä hieman omalaatuinenkin, koska en erittäin vaikeasta OCD:stä huolimatta ole koskaan ollut missään hoidossa tai terapiassa enkä syönyt mitään lääkkeitä. Olen siis joutunut itse löytämään keinot toipumiseen ja oppinut paljon matkalla. Nykyisin vallitsevin tunnetilani onkin kiitollisuus, koska elämä on todellakin elämisen arvoista!"

       

Mikä on arvokkain oppi, jonka sait käymästäsi kokemusasiantuntijakoulutuksesta?

"Oman elämän jäsentäminen ja elämäntarinan kirjoittaminen herättivät oivalluksia, joita en ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, vaikka olin jo saanut etäisyyttä asioihin ja kuvitellut pohtineeni kaikkea, mitä ikinä voisi ihminen pohtia. Arvokkainta oli löytää itsestään vielä uusia voimavaroja. Toisten ihmisten tarinoiden kuunteleminen oli raskasta, mutta todella hienoa. Opin paljon ihmisyydestä koulutuksen aikana. Kaikkia meitä yhdistää ihmisyys, se jokin ydin mikä meissä kaikissa on ihmeen samankaltainen, olivat haasteemme mitä tahansa tai tekomme minkälaisia tahansa. Kaikki me tarvitsemme rakkautta, hyväksyntää ja ymmärrystä ja alamme oireilla eri tavoin, jos jokin ympäristössämme ei tue hyvinvointiamme." 
 

Millaisia työtehtäviä olet tehnyt ja mitä kautta olen saanut toimeksiantoja?

"Kokemusasiantuntijaksi valmistumisen jälkeen sain joitain puhuja-keikkoja Mielen Ry:n kautta. Minulla on myös oma pieni yritys ja erilaisissa yhteyksissä sitten toin kokemusasiantuntijuuttani esille. Nykyinen työni Mielen Ry:llä oli minulle suuri onnenpotku ja olen viihtynyt työssäni loistavasti. Nyt saan työkseni puhua kaikesta minulle tärkeästä ja merkittävästä."

Mikä on parasta kokemusasiantuntijana toimimisessa?

"Parasta on ollut kokea se yhteys, mikä ihmisten välille syntyy, kun uskalletaan yhdessä avautua vaikeista asioista. Avoimemman keskustelukulttuurin luomisessa ja stigman vähentämisessä on kokemusasiantuntijoilla suuri merkitys."
 

Mitä haluaisit muuttaa kokemustoiminnassa?

"Toivon, että koulutus yhdenmukaistuu eri kaupunkien välillä ja että koulutettu kokemusasiantuntija -nimike vakiintuu niin, että kuka tahansa ei kutsuisi itseään kokemusasiantuntijaksi, ja että myös tilaaja tietää saavansa laadukkaan puheenvuoron tilatessaan kokemusasiantuntijan. ”Huono” (kouluttamaton, tehtävään liian huonokuntoinen tai muuten sopimaton)  kokemusasiantuntija lisää stigman syntyä, ei vähennä sitä. Huono kokemusasiantuntija voi myös tiedostamattaan levittää toivottomuutta toivon sijaan."
 

Mitä terveisiä haluat lähettää muille kokemuskentällä toimiville?

"Me voimme muuttaa maailmaa lisäämällä ymmärrystä erilaisten ihmisten välillä, vähentää pelkoa ja tuomitsevuutta omalla esimerkillämme ja ennen kaikkea helpottaa ihmisten elämää puhkomalla tabuja ja herättelemällä entistä avoimempaa keskustelua. Kuka sen tekisi jollei me, jotka olemme eläneet läpi jostakin sellaisesta, mikä on tehnyt meistä tiedostavampia ja herkempiä ihmisyyden ja maailman suhteen. "


Lue lisää Mielen ry:n kokemusasiantuntijatoiminnasta heidän verkkosivuiltaan. Mielen ry:n kokemusasiantuntijakoulutuksen oppimisympäristö on tunnistettu PAIKKO-järjestelmässä. Voit tutustua oppimisympäristöraporttiin täällä.

//

Kokemuksesi on arvokas -hanke on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama kehittämishanke 2022–2024. Hanketta hallinnoi Taiteen Sulattamo ry.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...