"Olen Heikki, 33 vuotta, ja olen toiminut Autismiliiton kokemusasiantuntijana jo reilut neljä vuotta. Saatuani autisminkirjon diagnoosin halusin osaltani alkaa jakamaan autismitietoisuutta ja lisätä ymmärryksen määrää maailmassa. Siispä osallistuin Autismiliiton järjestämään kokemusasiantuntijakoulutukseen. Koulutuksesta jäi kristallinkirkkaasti mieleen se, että autismikirjolla olevan kokemusasiantuntijan ei tarvitse olla autismin asiantuntija. Me olemme oman elämämme ja oman kokemuksemme asiantuntijoita, ja siksi pyrinkin avaamaan sitä, miten minä näen ja koen maailman autismikirjolla.
Olen käynyt pitämässä esitelmiä monenlaisissa tilanteissa. Tilauksia on tullut sekä Autismiliiton kautta, että toimeksiantojen myötä muodostuneen suhdeverkoston kautta. Nuorin yleisö oli alakoululaisia, mutta etupäässä yleisö on aikuisia. On ollut koulutustilaisuuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle, kouluhenkilökunnalle, muille sosiaalialan työntekijöille, opiskelijoille jne. Jotkut yleisöt ovat olleet hyvinkin suuria, etenkin etänä internetin kautta pidetyissä tilaisuuksissa, mutta osassa yleisönä on ollut muutamia henkilöitä. Tilaisuuksia on siis ollut ihan laidasta laitaan! Olen päässyt myös levittämään autismitietoisuutta muun muassa lehtihaastatteluissa, podcast vieraana, ja YouTube videoiden muodossa.
Pyrin aina painottamaan kokemustyössäni omaa kokemusta. Autismikirjolla olevan henkilön aivot voivat toimia hyvinkin eri tavalla, ja siksi tuon esiin paljon konkreettisia arjen esimerkkejä. Se on aina yhtä palkitsevaa kun havaitsee ihmisillä tulevan yleisössä ahaa-elämyksiä. Keskustelu autismikirjosta ja autismin piirteistä voi välillä olla hyvinkin kliinistä ja epäselvää ihmisille, mutta kaikki ovat ymmärtäneet kun olen puhunut omista pienistä arjen kokemuksista. Kertaakaan en ole saanut negatiivista palautetta, ja työstä saatavat kiitokset vaan lisäävät halua tehdä tätä työtä, sillä maailmassa ei ikinä voi olla liikaa tietoutta. Vaikka omassa elämässäni on ollut sekä hyviä että huonoja kokemuksia niin koitan olla keskittymättä liikaa negatiivisuuteen ja päätän aina esitelmät positiivisesti valamalla uskoa tulevaan.
Välillä ihmisillä saattaa kuitenkin olla vääriä käsityksiä kokemustoiminnasta. Kaikki eivät välttämättä ole ymmärtäneet että me Autismiliiton kokemusasiantuntijat emme välttämättä ole autismin asiantuntijoita, tai että vaikka minäkin olen autismikirjolla niin minä en voi puhua kaikkien kirjolaisten puolesta. Minä olen vain sen oman kokemukseni asiantuntija ja koitan avata ihmisille sitä, millä tavalla yksi autisti kokee maailman. Joillekin voi myös muodostua vääränlainen kuva siitä, mitä autismi voi olla, kun he näkevät tällaisen sosiaalisen autistin joka mielellään on ihmisten edessä esitelmöimässä. Siksi olisikin hyvä että yleisö saisi kontrastia. Näkisivät sen koko autismin kirjon, koska meitä on laidasta laitaan.
Kokemusasiantuntijuus on tärkeää. Kenenkään ei kannata miettiä että omassa kokemuksessa ei ole mitään arvokasta. Kokemustyössä nimenomaan on tärkeää se, että meitä kokemusasiantuntijoita on laidasta laitaan sillä se avaa ihmisille sitä että erilaisuus on tavallista. Yksillä on ollut yhdenlainen kokemus ja toisilla toisenlainen. Jos meillä on ollut ikäviä kokemuksia elämän tiellä niin jakamalla niitä me voimme varmistaa että tulevilla sukupolvilla ei tarvitse käydä läpi samoja ikäviä kokemuksia!"
Kommentit
Lähetä kommentti