Siirry pääsisältöön

Kokemustoiminnan monet kasvot: Autismiliitto


Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Autismiliiton kokemusasiantuntijan, Heikin.


"Olen Heikki, 33 vuotta, ja olen toiminut Autismiliiton kokemusasiantuntijana jo reilut neljä vuotta. Saatuani autisminkirjon diagnoosin halusin osaltani alkaa jakamaan autismitietoisuutta ja lisätä ymmärryksen määrää maailmassa. Siispä osallistuin Autismiliiton järjestämään kokemusasiantuntijakoulutukseen. Koulutuksesta jäi kristallinkirkkaasti mieleen se, että autismikirjolla olevan kokemusasiantuntijan ei tarvitse olla autismin asiantuntija. Me olemme oman elämämme ja oman kokemuksemme asiantuntijoita, ja siksi pyrinkin avaamaan sitä, miten minä näen ja koen maailman autismikirjolla.


Olen käynyt pitämässä esitelmiä monenlaisissa tilanteissa. Tilauksia on tullut sekä Autismiliiton kautta, että toimeksiantojen myötä muodostuneen suhdeverkoston kautta. Nuorin yleisö oli alakoululaisia, mutta etupäässä yleisö on aikuisia. On ollut koulutustilaisuuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle, kouluhenkilökunnalle, muille sosiaalialan työntekijöille, opiskelijoille jne. Jotkut yleisöt ovat olleet hyvinkin suuria, etenkin etänä internetin kautta pidetyissä tilaisuuksissa, mutta osassa yleisönä on ollut muutamia henkilöitä. Tilaisuuksia on siis ollut ihan laidasta laitaan! Olen päässyt myös levittämään autismitietoisuutta muun muassa lehtihaastatteluissa, podcast vieraana, ja YouTube videoiden muodossa.


Pyrin aina painottamaan kokemustyössäni omaa kokemusta. Autismikirjolla olevan henkilön aivot voivat toimia hyvinkin eri tavalla, ja siksi tuon esiin paljon konkreettisia arjen esimerkkejä. Se on aina yhtä palkitsevaa kun havaitsee ihmisillä tulevan yleisössä ahaa-elämyksiä. Keskustelu autismikirjosta ja autismin piirteistä voi välillä olla hyvinkin kliinistä ja epäselvää ihmisille, mutta kaikki ovat ymmärtäneet kun olen puhunut omista pienistä arjen kokemuksista. Kertaakaan en ole saanut negatiivista palautetta, ja työstä saatavat kiitokset vaan lisäävät halua tehdä tätä työtä, sillä maailmassa ei ikinä voi olla liikaa tietoutta. Vaikka omassa elämässäni on ollut sekä hyviä että huonoja kokemuksia niin koitan olla keskittymättä liikaa negatiivisuuteen ja päätän aina esitelmät positiivisesti valamalla uskoa tulevaan.


Välillä ihmisillä saattaa kuitenkin olla vääriä käsityksiä kokemustoiminnasta. Kaikki eivät välttämättä ole ymmärtäneet että me Autismiliiton kokemusasiantuntijat emme välttämättä ole autismin asiantuntijoita, tai että vaikka minäkin olen autismikirjolla niin minä en voi puhua kaikkien kirjolaisten puolesta. Minä olen vain sen oman kokemukseni asiantuntija ja koitan avata ihmisille sitä, millä tavalla yksi autisti kokee maailman. Joillekin voi myös muodostua vääränlainen kuva siitä, mitä autismi voi olla, kun he näkevät tällaisen sosiaalisen autistin joka mielellään on ihmisten edessä esitelmöimässä. Siksi olisikin hyvä että yleisö saisi kontrastia. Näkisivät sen koko autismin kirjon, koska meitä on laidasta laitaan.

 

Kokemusasiantuntijuus on tärkeää. Kenenkään ei kannata miettiä että omassa kokemuksessa ei ole mitään arvokasta. Kokemustyössä nimenomaan on tärkeää se, että meitä kokemusasiantuntijoita on laidasta laitaan sillä se avaa ihmisille sitä että erilaisuus on tavallista. Yksillä on ollut yhdenlainen kokemus ja toisilla toisenlainen. Jos meillä on ollut ikäviä kokemuksia elämän tiellä niin jakamalla niitä me voimme varmistaa että tulevilla sukupolvilla ei tarvitse käydä läpi samoja ikäviä kokemuksia!"




Autismiliitto kouluttaa vertaisosaajia-, vertaisryhmänohjaajia- ja kokemusasiantuntijoita. Autismiliiton oppimisympäristö on tunnistettu ja oppimisympäristöraportti on julkaistu PAIKKO-järjestelmässä.

//

Kokemuksesi on arvokas -hanke on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama kehittämishanke 2022–2024. Hanketta hallinnoi Taiteen Sulattamo ry.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...