Siirry pääsisältöön

Best of Both Worlds – Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäminen yhteistyössä oppilaitosten kanssa



Kokemusasiantuntijuuden laajentuessa kasvaa paradoksaalisesti sekä paine koulutusten yhdenmukaisuuteen että monimuotoisuuteen. Erilaisia kokemusasiantuntijakoulutuksia järjestetään ansiokkaasti sekä järjestöissä, hyvinvointialueilla että oppilaitoksissa. Järjestökoulutusten vahvuuksia ovat esimerkiksi kohderyhmän tunteminen, mahdollisuus pieniin opetusryhmiin, tuttuun toimintaympäristöön ja yksilöllisiin oppimispolkuihin. Järjestöissä ja hyvinvointialueilla on mahdollista luoda myös saumaton polku kokemusasiantuntijalle koulutuksesta kokemustoimintaan – ja sen yli. 


Järjestöissä kuitenkaan harvoin on resurssia oppilaitostasoiseen koulutuksen laadunhallintaan. Useat sosiaali- ja terveysalan järjestöt toimivat myös STEA:n rahoituksella, jota ei ole tarkoitettu tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämisen (tai edes sen oppimisympäristönä toimimisen) tukemiseen. Harvat järjestöt ovat myöskään vieneet koulutustaan Koski-järjestelmään opintokeskusten kanssa kanssa tehtävän yhteistyön kautta, jonka jälkeen järjestön koulutuksesta olisi mahdollista kirjata vapaan sivistystyön opintosuorituksia omaan Opintopolkuun. 


Ammatillisten oppilaitoksen järjestämästä Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon osan "Kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen” suorittamisesta saa 20 osaamispisteen laajuisen todistuksen. Oppilaitosten koulutuksesta vastaavat opettajat, joilla on pedagoginen pätevyys ja oppilaitoksen rakenteiden tuki. ”Kokemusasiantuntija”-nimike ei kuitenkaan edelleenkään ole sidottu mihinkään tiettyyn koulutukseen, ei edes kyseiseen tutkinnonosaan. Kaikki kokemusasiantuntijat eivät myöskään koe tarpeelliseksi tai ajankohtaiseksi suorittaa ammatillisia opintoja ja jossakin järjestöissä koulutukset sisältävät tärkeitä ainutlaatuisia elementtejä juuri oman järjestön tehtävien kannalta. Kokemusasiantuntijakoulutuksen vieminen yksinoikeudella oppilaitoksiin takaisi kyllä jossakin määrin laadun, mutta toisaalta siinä olisi vaarana menettää myös arvokkaita matalan kynnyksen järjestökoulutusten etuja. 

 

Mix it all together, oh yeah

It's so much better!


Entä, jos ei tarvitsisikaan valita järjestöjen, hyvinvointialueiden ja oppilaitosten koulutusten välillä?  Mitä, jos koulutusten vahvuudet olisivat askelmia samalla polulla, jolle kokemusasiantuntija voisi hypätä omista lähtökohdistaan ja jolla voisi edetä oman motivaationsa mukaan?


Raision seudun koulutuskuntayhtymä RASEKO järjestää 20 osaamispisteen kokemusasiantuntijakoulutusta yhteistyössä Varsinais-Suomen kokemusasiantuntijaverkoston (Turun A-Kilta, Turun Mielenterveysyhdistys ITU ja Varsinais-Suomen Sininauha ry) kanssa. Koulutuksessa on mukana opettaja sekä koulutettu kokemusasiantuntija. Koulutusaiheet nousevat tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksista ja koulutuksen aikana tehdään vierailu yhteistyöjärjestöihin. Myös harjoittelu sekä ammattiosaamisen näyttö ovat mahdollista suorittaa yhteistyöjärjestöissä.


Irti Huumeista ry on järjestänyt puolestaan Suomen Diakoniaopiston kanssa läheiskokemusasiantuntijakoulutuksen valtakunnallisen verkkototeutuksen yhteistyöpilotin syksyllä 2023.  Koulutus toteutuu Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon tutkinnonosana ”Kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen”. Vapaaehtoiset osallistuvat koulutukseen koulutussopimuksella Irti Huumeista ry:hyn. Irti Huumeista ry:n henkilöstölle koulutus on mahdollinen oppisopimuksella. Tutkinnonosan näyttö suoritetaan Irti Huumeista ry:n toiminnassa ja Irti Huumeista ry:n työntekijät toimivat kouluttautuvien työelämäohjaajina.


Ruotsinkielisen kokemusasiantuntijatoiminnan puolella on tehty yhteistyötä Axxell-oppilaitoksen kanssa. Järjestöt ovat valmentaneet kohti Axxellin ammattiosaamisen näyttöjä, joista on saanut 20 osp todistuksen. Vaasassa Ääni kokemusasiantuntijuudelle -hanke oli mukana käynnistämässä Vaasan Vamiaan 20 osp tutkinnon osan koulutusta.


Ammatillisen tutkinnon osa ei kuitenkaan ole ainut tapa toteuttaa kokemusasiantuntijakoulutusta yhteistyössä oppilaitosten kanssa. LAUREA Ammattikorkeakoulu on ollut kehittämässä KEIJO-mallia rikos- ja päihdetaustaisten kokemusasiantuntijuuteen Valo-Valmennusyhdistyksen ja Silta-Valmennusyhdistyksen kanssa. KEIJO-mallia vie valtakunnalliseksi parhaillaan Silta-Valmennuksen VEIJO-hanke. Vapaan sivistystyön puolella taas esimerkiksi Kokemustalo ry on järjestänyt koulutuksia Keravan opistossa.


Kokemuksesi on arvokas -hanke tukee koulutuksen laadun vahvistamista. Erilaisia keinoja siihen ovat esimerkiksi juuri oppilaitosyhteistyö, Koski-tietokanta ja PAIKKO-järjestelmä, jotka eivät sulje toisiaankaan pois. Tutkinnon perusteiden muotoinen PAIKKO-osaamistodistus helpottaa myös järjestöjen ja oppilaitosten yhteistyötä. Kokemuskoulutusten kenttä on moninainen, mutta hyödyntämällä erilaisia laadunhallintamenetelmiä ei moninaisuudessa tarvitse nähdä uhkaa.


Hannah Montanan sanoin: 

“You get the best of both worlds

Chill it out, take it slow /

Then you rock out the show

You get the best of both worlds”


Jos innostuit oppilaitosyhteistyön mahdollisuuksista, saat lisätietoa ja tukea Kokemuksesi on arvokas -hankkeelta. Ollaan yhteyksissä!



Siltoja rakennellen,

Jenni Nikkanen

Hankesuunnittelija

Kokemuksesi on arvokas -hanke


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemustoiminnan monet kasvot: Surevan kohtaaminen

  Kokemuksesi on arvokas - hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Sarjan tarkoituksena on tuoda esiin, kuinka monissa organisaatioissa ja monimuotoisena erilaista kokemustoimintaa järjestetään. Tässä ensimmäisessä osassa esittelemme Surevan kohtaaminen -toiminnassa vaikuttavan Tuijan.  Olen Tuija Udd-Manninen. Olen 37 vuotta ja teen kokemuspuheenvuoroja edustaen niin Nuoret Lesket kuin Surunauha -järjestöäkin. Olen toiminut kokemusasiantuntijana vuodesta 2022 lähtien. Mielestäni tärkein ja arvokkain oppi käymästäni kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli, että puheenvuoroa tehdessä saa ja pitääkin olla oma itsensä.  Kokemuskentällä olen tehnyt puheenvuoroja liittyen työelämään, lasten surusta sekä mitä läheisen itsemurhan kokeminen vie ja tuo omasta elämästä. Olen ollut mukana muutamassa projektissa, jossa on kehitetty tiedon ja avun löytymistä surun keskellä. Puheenvuoropyynnöt olen usein

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry :n kokemusasiantuntijan, Heidin. "Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia. Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani.  Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskel