Kokemustoiminnan kenttä on vähintään yhtä monimuotoinen kuin kokemuskoulutusten kenttä. Kokemuksesi on arvokas -hankkeen ensisijainen tavoite on koulutusten yhtenäistäminen ja kehittäminen. Hankkeen alusta asti on kuitenkin etsitty vastauksia niin käsitteiden määrittelyyn, eettisiin linjoihin kuin kokemustoiminnan koordinoinnin ja tuen kysymyksiinkin. Hanke on ollut hyvin varovainen ottaessaan kantaa määrittelyihin sen ydintehtävän ulkopuolelta, vaikka siltä usein ratkaisuja on toivottukin.
Toisaalta kokemustoiminta koulutusten jälkeen ei kuitenkaan ole täysin irrallista koulutuksesta. Kouluttajaorganisaation kokemustoiminta vaikuttaa koulutuksen sisältöihin ja tavoitteisiin olennaisesti: miten kokemusasiantuntijuus ymmärretään ja mihin tehtäviin koulutus valmentaa. Vastuullisuus ja eettisyys läpäisevät koko prosessin koulutusten hakuvaiheesta toiminnan päättymiseen.
Vastuullisuus ja eettisyys ovat aina keskeisiä kysymyksiä ihmistyössä, kuten kasvatus-, koulutus ja sosiaalialalla. Kokemusasiantuntijoiden koulutus on ilmiönä vielä ainutlaatuinen, siinä työvälineeksi jalostetaan mahdollisesti hyvin syviä kokemuksia henkilön historiasta. Useimmissa koulutuksissa edellytetään, että oma toipumisprosessi on jo pitkällä ennen koulutuksen aloittamista. Tämän määrittely on kuitenkin hyvin hankalaa. Jotkut koulutukset taas sisältävät avoimesti kuntoutuksellisia ja vertaistuellisia elementtejä, jolloin koulutuksen turvallisuus ja ammattimaisuus korostuvat entisestään. Myöskään kokemustoiminnan koordinoinnin kysymykset eivät ole yksinkertaisia: Jaetaanko työtehtävät tasan kaikille vai etsitäänkö rekisteristä jokaiseen tehtävään kokemusryhmäänsä parhaiten edustava? Mikä on palkkiollisen ja vapaaehtoisuuteen perustuvan kokemustoiminnan suhde? Kuka kokemusasiantuntijoita tukee ja miten?
Vaikka hanke ei ole halua tai voi määritellä tiukasti käsitteitä tai etiikkaa, on sen tavoitteena kuitenkin myös edistää kokemustoiminnan vastuullisuutta. Välineeksi kehittämistyöhön olemme pilotoineet Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydämen prosessin, jossa kokemuskouluttajaorganisaatiot avaavat kokemustoimintaansa – sen koordinointia, tukea ja vastuullisuutta. Erityisesti toivotaan avaamaan, miten toiminnassa on otettu huomioon eettisyys sekä osallisuuden ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen. Lisäksi valitaan oma kehittämiskohde sydämen aihepiireistä. Prosessin jälkeen organisaatiolle myönnetään Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän, joka on merkki sitoutumista vastuullisuuteen niin koulutuksissa kuin kokemustoiminnassakin. Sydänprosessi perustuu luottamukseen.
Uskomme vakaasti, että mitä useampi toimija avaa kokemustoimintansa hyviä käytänteitä, on se koko kentän etu!
Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän on matalan kynnyksen laadunhallintaa: omat käytänteet avataan ja julkaistaan yhtenäisellä alustalla – vastuullisuuteen ja kehittämistyöhön sitoudutaan. Sydämen pilottiorganisaatioita olivat syksyllä 2023 Virike ry Mikkelistä, valtakunnallinen Autismiliitto ry sekä Kokemustalo ry/Keski-Suomen hyvinvointialue. Pilottien raportit on julkaistu hankkeen uudistuneessa Kokemuskoulutus-portaalissa. Piloteista saadun palautteen jälkeen sydänprosessi on nyt avattu kaikille kokemuskoulutuksia ja -toimintaa järjestäville. Uskomme vakaasti, että mitä useampi toimija avaa kokemustoimintansa hyviä käytänteitä, on se koko kentän etu!
Ota rohkeasti hankkeeseen yhteyttä ja keskustellaan, miten yhteistyö juuri teidän organisaationne kanssa voisi edetä!
Sydämellisin terveisin,
Kokemuksesi on arvokas -hanketiimi
Kommentit
Lähetä kommentti