Siirry pääsisältöön

Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän – merkki sitoutumisesta vastuullisuuteen

Kokemustoiminnan kenttä on vähintään yhtä monimuotoinen kuin kokemuskoulutusten kenttä. Kokemuksesi on arvokas -hankkeen ensisijainen tavoite on koulutusten yhtenäistäminen ja kehittäminen. Hankkeen alusta asti on kuitenkin etsitty vastauksia niin käsitteiden määrittelyyn, eettisiin linjoihin kuin kokemustoiminnan koordinoinnin ja tuen kysymyksiinkin. Hanke on ollut hyvin varovainen ottaessaan kantaa määrittelyihin sen ydintehtävän ulkopuolelta, vaikka siltä usein ratkaisuja on toivottukin.


Toisaalta kokemustoiminta koulutusten jälkeen ei kuitenkaan ole täysin irrallista koulutuksesta. Kouluttajaorganisaation kokemustoiminta vaikuttaa koulutuksen sisältöihin ja tavoitteisiin olennaisesti: miten kokemusasiantuntijuus ymmärretään ja mihin tehtäviin koulutus valmentaa. Vastuullisuus ja eettisyys läpäisevät koko prosessin koulutusten hakuvaiheesta toiminnan päättymiseen.


Vastuullisuus ja eettisyys ovat aina keskeisiä kysymyksiä ihmistyössä, kuten kasvatus-, koulutus ja sosiaalialalla. Kokemusasiantuntijoiden koulutus on ilmiönä vielä ainutlaatuinen, siinä työvälineeksi jalostetaan mahdollisesti hyvin syviä kokemuksia henkilön historiasta. Useimmissa koulutuksissa edellytetään, että oma toipumisprosessi on jo pitkällä ennen koulutuksen aloittamista. Tämän määrittely on kuitenkin hyvin hankalaa. Jotkut koulutukset taas sisältävät avoimesti kuntoutuksellisia ja vertaistuellisia elementtejä, jolloin koulutuksen turvallisuus ja ammattimaisuus korostuvat entisestään. Myöskään kokemustoiminnan koordinoinnin kysymykset eivät ole yksinkertaisia: Jaetaanko työtehtävät tasan kaikille vai etsitäänkö rekisteristä jokaiseen tehtävään kokemusryhmäänsä parhaiten edustava? Mikä on palkkiollisen ja vapaaehtoisuuteen perustuvan kokemustoiminnan suhde? Kuka kokemusasiantuntijoita tukee ja miten?


Vaikka hanke ei ole halua tai voi määritellä tiukasti käsitteitä tai etiikkaa, on sen tavoitteena kuitenkin myös edistää kokemustoiminnan vastuullisuutta. Välineeksi kehittämistyöhön olemme pilotoineet Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydämen prosessin, jossa kokemuskouluttajaorganisaatiot avaavat kokemustoimintaansa – sen koordinointia, tukea ja vastuullisuutta. Erityisesti toivotaan avaamaan, miten toiminnassa on otettu huomioon eettisyys sekä osallisuuden ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen. Lisäksi valitaan oma kehittämiskohde sydämen aihepiireistä. Prosessin jälkeen organisaatiolle myönnetään Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän, joka on merkki sitoutumista vastuullisuuteen niin koulutuksissa kuin kokemustoiminnassakin. Sydänprosessi perustuu luottamukseen.


Uskomme vakaasti, että mitä useampi toimija avaa kokemustoimintansa hyviä käytänteitä, on se koko kentän etu!

 

Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän on matalan kynnyksen laadunhallintaa: omat käytänteet avataan ja julkaistaan yhtenäisellä alustalla – vastuullisuuteen ja kehittämistyöhön sitoudutaan. Sydämen pilottiorganisaatioita olivat syksyllä 2023 Virike ry Mikkelistä, valtakunnallinen Autismiliitto ry sekä Kokemustalo ry/Keski-Suomen hyvinvointialue. Pilottien raportit on julkaistu hankkeen uudistuneessa Kokemuskoulutus-portaalissa. Piloteista saadun palautteen jälkeen sydänprosessi on nyt avattu kaikille kokemuskoulutuksia ja -toimintaa järjestäville. Uskomme vakaasti, että mitä useampi toimija avaa kokemustoimintansa hyviä käytänteitä, on se koko kentän etu!


Ota rohkeasti hankkeeseen yhteyttä ja keskustellaan, miten yhteistyö juuri teidän organisaationne kanssa voisi edetä!


Sydämellisin terveisin,

Kokemuksesi on arvokas -hanketiimi




 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...