Siirry pääsisältöön

Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän – merkki sitoutumisesta vastuullisuuteen

Kokemustoiminnan kenttä on vähintään yhtä monimuotoinen kuin kokemuskoulutusten kenttä. Kokemuksesi on arvokas -hankkeen ensisijainen tavoite on koulutusten yhtenäistäminen ja kehittäminen. Hankkeen alusta asti on kuitenkin etsitty vastauksia niin käsitteiden määrittelyyn, eettisiin linjoihin kuin kokemustoiminnan koordinoinnin ja tuen kysymyksiinkin. Hanke on ollut hyvin varovainen ottaessaan kantaa määrittelyihin sen ydintehtävän ulkopuolelta, vaikka siltä usein ratkaisuja on toivottukin.


Toisaalta kokemustoiminta koulutusten jälkeen ei kuitenkaan ole täysin irrallista koulutuksesta. Kouluttajaorganisaation kokemustoiminta vaikuttaa koulutuksen sisältöihin ja tavoitteisiin olennaisesti: miten kokemusasiantuntijuus ymmärretään ja mihin tehtäviin koulutus valmentaa. Vastuullisuus ja eettisyys läpäisevät koko prosessin koulutusten hakuvaiheesta toiminnan päättymiseen.


Vastuullisuus ja eettisyys ovat aina keskeisiä kysymyksiä ihmistyössä, kuten kasvatus-, koulutus ja sosiaalialalla. Kokemusasiantuntijoiden koulutus on ilmiönä vielä ainutlaatuinen, siinä työvälineeksi jalostetaan mahdollisesti hyvin syviä kokemuksia henkilön historiasta. Useimmissa koulutuksissa edellytetään, että oma toipumisprosessi on jo pitkällä ennen koulutuksen aloittamista. Tämän määrittely on kuitenkin hyvin hankalaa. Jotkut koulutukset taas sisältävät avoimesti kuntoutuksellisia ja vertaistuellisia elementtejä, jolloin koulutuksen turvallisuus ja ammattimaisuus korostuvat entisestään. Myöskään kokemustoiminnan koordinoinnin kysymykset eivät ole yksinkertaisia: Jaetaanko työtehtävät tasan kaikille vai etsitäänkö rekisteristä jokaiseen tehtävään kokemusryhmäänsä parhaiten edustava? Mikä on palkkiollisen ja vapaaehtoisuuteen perustuvan kokemustoiminnan suhde? Kuka kokemusasiantuntijoita tukee ja miten?


Vaikka hanke ei ole halua tai voi määritellä tiukasti käsitteitä tai etiikkaa, on sen tavoitteena kuitenkin myös edistää kokemustoiminnan vastuullisuutta. Välineeksi kehittämistyöhön olemme pilotoineet Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydämen prosessin, jossa kokemuskouluttajaorganisaatiot avaavat kokemustoimintaansa – sen koordinointia, tukea ja vastuullisuutta. Erityisesti toivotaan avaamaan, miten toiminnassa on otettu huomioon eettisyys sekä osallisuuden ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen. Lisäksi valitaan oma kehittämiskohde sydämen aihepiireistä. Prosessin jälkeen organisaatiolle myönnetään Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän, joka on merkki sitoutumista vastuullisuuteen niin koulutuksissa kuin kokemustoiminnassakin. Sydänprosessi perustuu luottamukseen.


Uskomme vakaasti, että mitä useampi toimija avaa kokemustoimintansa hyviä käytänteitä, on se koko kentän etu!

 

Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän on matalan kynnyksen laadunhallintaa: omat käytänteet avataan ja julkaistaan yhtenäisellä alustalla – vastuullisuuteen ja kehittämistyöhön sitoudutaan. Sydämen pilottiorganisaatioita olivat syksyllä 2023 Virike ry Mikkelistä, valtakunnallinen Autismiliitto ry sekä Kokemustalo ry/Keski-Suomen hyvinvointialue. Pilottien raportit on julkaistu hankkeen uudistuneessa Kokemuskoulutus-portaalissa. Piloteista saadun palautteen jälkeen sydänprosessi on nyt avattu kaikille kokemuskoulutuksia ja -toimintaa järjestäville. Uskomme vakaasti, että mitä useampi toimija avaa kokemustoimintansa hyviä käytänteitä, on se koko kentän etu!


Ota rohkeasti hankkeeseen yhteyttä ja keskustellaan, miten yhteistyö juuri teidän organisaationne kanssa voisi edetä!


Sydämellisin terveisin,

Kokemuksesi on arvokas -hanketiimi




 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...