Siirry pääsisältöön

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry:n kokemusasiantuntijan, Heidin.



"Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia.


Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani. 


Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskelijoille, valmiille ammattilaisille, esitellyt messuilla Virikkeen toimintaa, osastolla vetänyt Jaettu asiantuntijuus- ryhmää potilaille, ja antanut lehtihaastatteluja. Kaikki toimeksiannot tulee Virikkeen kautta, mikä on hyvä, että en tee keikkoja liikaa. Ja myös työnohjaus järjestyy tarvittaessa sieltä kautta. 


Parasta kokemusasiantuntijana toimimisessa on se fiilis, kun tulee kuulluksi, ja kokemukseni oikeasti saavat kuuntelijat ajattelemaan asioita syvemmin. Mahtavat keskustelut opiskelijoiden kanssa. Osastokeikoilla parasta on toivon tuominen paremmasta tulevaisuudesta. Ja osastolla on myös hienoa huomata, kuinka saa hymyn ja pienen innostuksen pilkkeen esiin potilaista. Yleensä elämässä missioni on poistaa häpeän stigmaa mt- sairauksista, ja varsinkin ammattilaisen sairastumisesta.


Haluaisin että kokemusasiantuntijoita otettaisiin enemmän mukaan osastotyöskentelyyn, vielä laajemmin. Meillä Mikkelissä on Virikkeellä niin hyvä koulutus, että siihen en osaa enempää toivoa mitään. Yleisellä tasolla vielä toivon, että meitä koulutettuja kokemusasiantuntijoita käytettäisiin erilaisissa tehtävissä vielä rohkeammin. 


Kokemusasiantuntijakolleegoille haluan sanoa, että olette arvokkaita ja tärkeitä ihmisiä. Ja todella hienoa, että olette selvinneet rankoista kokemuksista, ja ootte nyt siinä. Koulutuksesta kiinnostuneita kannustan ehdottomasti tulemaan tähän matkaan mukaan, jos vaan sairastumisesta on jo jonkin verran aikaa, ja pystyt tarkastelemaan sairastumistasi ikään kuin "matkan päästä". Lisäksi voinnin on oltava tasapainossa, sillä oman kokemusasiantuntijatarinan kirjoittaminen on hieman rankka, mutta todella antoisa kokemus, jossa opit lisää omista vahvuuksistasi. Lämpimästi voin suositella koulutusta! "




Virike ry on vuodesta 1983 toiminut mielenterveys- ja päihdetoipujien sekä mielenterveys- ja päihdetyöstä kiinnostuneiden yhdistys Mikkelissä. Virikkeen toiminnassa korostuvat yhteisöllisyys ja vertaistuki. Virikkeen toiminnan tavoitteena on mielenterveys- ja päihdetoipujien osallisuuden ja omaa elämää koskevien vaikuttamismahdollisuuksien lisääntyminen sekä yksinäisyyden vähentyminen yhteisöllisen toiminnan avulla.  Virike ylläpitää kohtaamispaikkatoimintaa sekä järjestää kokemusasiantuntijakoulutusta, kokemusasiantuntijoiden täydennyskoulutusta ja koordinoi kokemustoimintaa. Virike on kouluttanut kokemusasiantuntijoita vuodesta 2013. Koulutettuja on yhteensä 87 ja heistä aktiivisesti toimii vuosittain n. 20–30 henkilöä.  

 

Virikkeen kokemusasiantuntijakoulutus on suunnattu Mikkelin lähialueella asuville mielenterveys- ja päihdetoipujille ja on kestoltaan 65 lähiopetustuntia, jonka lisäksi on itsenäistä työskentelyä. Koulutuksessa korostuu prosessityöskentely, minkä vuoksi osallistujamäärä on rajattu 8–10 osallistujaan.  Koulutus järjestetään kerran vuodessa ja osallistujille ilmainen. Virikkeen kokemusasiantuntijakoulutus on tunnistettu PAIKKO-järjestelmässä oppimisympäristöksi ja koulutuksesta saa osaamistodistuksen Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon osa-alueesta Kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen. Virikkeen PAIKKO-oppimisympäristöraporttiin voit tutustua täällä.

//

Kokemuksesi on arvokas -hanke on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama kehittämishanke 2022–2024. Hanketta hallinnoi Taiteen Sulattamo ry.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Äidit – kiitos teille hoivasta, rajoista ja rakkaudesta!"

ADHD-liitto on tehnyt vahvaa yhteistyötä Taiteen Sulattamon Kokemuksesi on arvokas -hankkeen kanssa. Liitto on tunnistanut kokemus- ja vertaiskoulutustensa oppimisympäristön PAIKKO-järjestelmän avulla. Liitolle on myös juuri myönnetty Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän. ADHD-liiton kokemustoimijan, Leevin, sanoin haluamme toivottaa hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja äidinmielisille! "Äidit – kiitos teille hoivasta, rajoista ja rakkaudesta!  HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ Hei, luet ajatusvirtaani, joten pahoittelen mahdollisia sekoiluja ja ylipitkiä virkkeitä. Ajatus tämän tekstin kirjoittamiseen lähti alun perin kokemustoiminnan kautta. Luodessani omaa tarinaani esitettäväksi ja sitä esittäessäni ADHD-liiton kokemustoimijakoulutuksessa, kouluttajani nosti erään huomion puheestani, joka poiki lopulta idean tämän tekstin kirjoittamiseen. Tuo huomio oli samaan aikaan hyvin pieni asia, jonka itsekin olin naurahtaen ohimennen maininnut huomioimatta sitä kuitenkaan sen enempää, mutta kuten...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...