Siirry pääsisältöön

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry:n kokemusasiantuntijan, Heidin.



"Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia.


Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani. 


Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskelijoille, valmiille ammattilaisille, esitellyt messuilla Virikkeen toimintaa, osastolla vetänyt Jaettu asiantuntijuus- ryhmää potilaille, ja antanut lehtihaastatteluja. Kaikki toimeksiannot tulee Virikkeen kautta, mikä on hyvä, että en tee keikkoja liikaa. Ja myös työnohjaus järjestyy tarvittaessa sieltä kautta. 


Parasta kokemusasiantuntijana toimimisessa on se fiilis, kun tulee kuulluksi, ja kokemukseni oikeasti saavat kuuntelijat ajattelemaan asioita syvemmin. Mahtavat keskustelut opiskelijoiden kanssa. Osastokeikoilla parasta on toivon tuominen paremmasta tulevaisuudesta. Ja osastolla on myös hienoa huomata, kuinka saa hymyn ja pienen innostuksen pilkkeen esiin potilaista. Yleensä elämässä missioni on poistaa häpeän stigmaa mt- sairauksista, ja varsinkin ammattilaisen sairastumisesta.


Haluaisin että kokemusasiantuntijoita otettaisiin enemmän mukaan osastotyöskentelyyn, vielä laajemmin. Meillä Mikkelissä on Virikkeellä niin hyvä koulutus, että siihen en osaa enempää toivoa mitään. Yleisellä tasolla vielä toivon, että meitä koulutettuja kokemusasiantuntijoita käytettäisiin erilaisissa tehtävissä vielä rohkeammin. 


Kokemusasiantuntijakolleegoille haluan sanoa, että olette arvokkaita ja tärkeitä ihmisiä. Ja todella hienoa, että olette selvinneet rankoista kokemuksista, ja ootte nyt siinä. Koulutuksesta kiinnostuneita kannustan ehdottomasti tulemaan tähän matkaan mukaan, jos vaan sairastumisesta on jo jonkin verran aikaa, ja pystyt tarkastelemaan sairastumistasi ikään kuin "matkan päästä". Lisäksi voinnin on oltava tasapainossa, sillä oman kokemusasiantuntijatarinan kirjoittaminen on hieman rankka, mutta todella antoisa kokemus, jossa opit lisää omista vahvuuksistasi. Lämpimästi voin suositella koulutusta! "




Virike ry on vuodesta 1983 toiminut mielenterveys- ja päihdetoipujien sekä mielenterveys- ja päihdetyöstä kiinnostuneiden yhdistys Mikkelissä. Virikkeen toiminnassa korostuvat yhteisöllisyys ja vertaistuki. Virikkeen toiminnan tavoitteena on mielenterveys- ja päihdetoipujien osallisuuden ja omaa elämää koskevien vaikuttamismahdollisuuksien lisääntyminen sekä yksinäisyyden vähentyminen yhteisöllisen toiminnan avulla.  Virike ylläpitää kohtaamispaikkatoimintaa sekä järjestää kokemusasiantuntijakoulutusta, kokemusasiantuntijoiden täydennyskoulutusta ja koordinoi kokemustoimintaa. Virike on kouluttanut kokemusasiantuntijoita vuodesta 2013. Koulutettuja on yhteensä 87 ja heistä aktiivisesti toimii vuosittain n. 20–30 henkilöä.  

 

Virikkeen kokemusasiantuntijakoulutus on suunnattu Mikkelin lähialueella asuville mielenterveys- ja päihdetoipujille ja on kestoltaan 65 lähiopetustuntia, jonka lisäksi on itsenäistä työskentelyä. Koulutuksessa korostuu prosessityöskentely, minkä vuoksi osallistujamäärä on rajattu 8–10 osallistujaan.  Koulutus järjestetään kerran vuodessa ja osallistujille ilmainen. Virikkeen kokemusasiantuntijakoulutus on tunnistettu PAIKKO-järjestelmässä oppimisympäristöksi ja koulutuksesta saa osaamistodistuksen Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon osa-alueesta Kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen. Virikkeen PAIKKO-oppimisympäristöraporttiin voit tutustua täällä.

//

Kokemuksesi on arvokas -hanke on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama kehittämishanke 2022–2024. Hanketta hallinnoi Taiteen Sulattamo ry.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...