Siirry pääsisältöön

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry:n kokemusasiantuntijan, Heidin.



"Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia.


Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani. 


Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskelijoille, valmiille ammattilaisille, esitellyt messuilla Virikkeen toimintaa, osastolla vetänyt Jaettu asiantuntijuus- ryhmää potilaille, ja antanut lehtihaastatteluja. Kaikki toimeksiannot tulee Virikkeen kautta, mikä on hyvä, että en tee keikkoja liikaa. Ja myös työnohjaus järjestyy tarvittaessa sieltä kautta. 


Parasta kokemusasiantuntijana toimimisessa on se fiilis, kun tulee kuulluksi, ja kokemukseni oikeasti saavat kuuntelijat ajattelemaan asioita syvemmin. Mahtavat keskustelut opiskelijoiden kanssa. Osastokeikoilla parasta on toivon tuominen paremmasta tulevaisuudesta. Ja osastolla on myös hienoa huomata, kuinka saa hymyn ja pienen innostuksen pilkkeen esiin potilaista. Yleensä elämässä missioni on poistaa häpeän stigmaa mt- sairauksista, ja varsinkin ammattilaisen sairastumisesta.


Haluaisin että kokemusasiantuntijoita otettaisiin enemmän mukaan osastotyöskentelyyn, vielä laajemmin. Meillä Mikkelissä on Virikkeellä niin hyvä koulutus, että siihen en osaa enempää toivoa mitään. Yleisellä tasolla vielä toivon, että meitä koulutettuja kokemusasiantuntijoita käytettäisiin erilaisissa tehtävissä vielä rohkeammin. 


Kokemusasiantuntijakolleegoille haluan sanoa, että olette arvokkaita ja tärkeitä ihmisiä. Ja todella hienoa, että olette selvinneet rankoista kokemuksista, ja ootte nyt siinä. Koulutuksesta kiinnostuneita kannustan ehdottomasti tulemaan tähän matkaan mukaan, jos vaan sairastumisesta on jo jonkin verran aikaa, ja pystyt tarkastelemaan sairastumistasi ikään kuin "matkan päästä". Lisäksi voinnin on oltava tasapainossa, sillä oman kokemusasiantuntijatarinan kirjoittaminen on hieman rankka, mutta todella antoisa kokemus, jossa opit lisää omista vahvuuksistasi. Lämpimästi voin suositella koulutusta! "




Virike ry on vuodesta 1983 toiminut mielenterveys- ja päihdetoipujien sekä mielenterveys- ja päihdetyöstä kiinnostuneiden yhdistys Mikkelissä. Virikkeen toiminnassa korostuvat yhteisöllisyys ja vertaistuki. Virikkeen toiminnan tavoitteena on mielenterveys- ja päihdetoipujien osallisuuden ja omaa elämää koskevien vaikuttamismahdollisuuksien lisääntyminen sekä yksinäisyyden vähentyminen yhteisöllisen toiminnan avulla.  Virike ylläpitää kohtaamispaikkatoimintaa sekä järjestää kokemusasiantuntijakoulutusta, kokemusasiantuntijoiden täydennyskoulutusta ja koordinoi kokemustoimintaa. Virike on kouluttanut kokemusasiantuntijoita vuodesta 2013. Koulutettuja on yhteensä 87 ja heistä aktiivisesti toimii vuosittain n. 20–30 henkilöä.  

 

Virikkeen kokemusasiantuntijakoulutus on suunnattu Mikkelin lähialueella asuville mielenterveys- ja päihdetoipujille ja on kestoltaan 65 lähiopetustuntia, jonka lisäksi on itsenäistä työskentelyä. Koulutuksessa korostuu prosessityöskentely, minkä vuoksi osallistujamäärä on rajattu 8–10 osallistujaan.  Koulutus järjestetään kerran vuodessa ja osallistujille ilmainen. Virikkeen kokemusasiantuntijakoulutus on tunnistettu PAIKKO-järjestelmässä oppimisympäristöksi ja koulutuksesta saa osaamistodistuksen Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon osa-alueesta Kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen. Virikkeen PAIKKO-oppimisympäristöraporttiin voit tutustua täällä.

//

Kokemuksesi on arvokas -hanke on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama kehittämishanke 2022–2024. Hanketta hallinnoi Taiteen Sulattamo ry.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemustoiminnan monet kasvot: Surevan kohtaaminen

  Kokemuksesi on arvokas - hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Sarjan tarkoituksena on tuoda esiin, kuinka monissa organisaatioissa ja monimuotoisena erilaista kokemustoimintaa järjestetään. Tässä ensimmäisessä osassa esittelemme Surevan kohtaaminen -toiminnassa vaikuttavan Tuijan.  Olen Tuija Udd-Manninen. Olen 37 vuotta ja teen kokemuspuheenvuoroja edustaen niin Nuoret Lesket kuin Surunauha -järjestöäkin. Olen toiminut kokemusasiantuntijana vuodesta 2022 lähtien. Mielestäni tärkein ja arvokkain oppi käymästäni kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli, että puheenvuoroa tehdessä saa ja pitääkin olla oma itsensä.  Kokemuskentällä olen tehnyt puheenvuoroja liittyen työelämään, lasten surusta sekä mitä läheisen itsemurhan kokeminen vie ja tuo omasta elämästä. Olen ollut mukana muutamassa projektissa, jossa on kehitetty tiedon ja avun löytymistä surun keskellä. Puheenvuoropyynnöt olen usein

Best of Both Worlds – Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäminen yhteistyössä oppilaitosten kanssa

Kokemusasiantuntijuuden laajentuessa kasvaa paradoksaalisesti sekä paine koulutusten yhdenmukaisuuteen että monimuotoisuuteen. Erilaisia kokemusasiantuntijakoulutuksia järjestetään ansiokkaasti sekä järjestöissä, hyvinvointialueilla että oppilaitoksissa. Järjestökoulutusten vahvuuksia ovat esimerkiksi kohderyhmän tunteminen, mahdollisuus pieniin opetusryhmiin, tuttuun toimintaympäristöön ja yksilöllisiin oppimispolkuihin. Järjestöissä ja hyvinvointialueilla on mahdollista luoda myös saumaton polku kokemusasiantuntijalle koulutuksesta kokemustoimintaan – ja sen yli.  Järjestöissä kuitenkaan harvoin on resurssia oppilaitostasoiseen koulutuksen laadunhallintaan. Useat sosiaali- ja terveysalan järjestöt toimivat myös STEA:n rahoituksella, jota ei ole tarkoitettu tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämisen (tai edes sen oppimisympäristönä toimimisen) tukemiseen. Harvat järjestöt ovat myöskään vieneet koulutustaan Koski-järjestelmään opintokeskusten kanssa kanssa tehtävän yhteistyön kautta