Siirry pääsisältöön

Nuorten kokemuksia taidetoiminnasta

Toivoa ja turvaa taiteen kautta - Nuorten kokemuksia Sulattamolta


Taide voi tukea nuoren mielenterveyttä monin tavoin, erityisesti silloin, kun se mahdollistaa kohdatuksi tulemisen, turvallisuuden tunteen ja yhteyden muihin.

Tätä vaikutusta vahvistavat Nuorten Sulattamon palautekyselyt, joihin vastasi kymmeniä nuoria kevään ja kesän 2025 aikana. Vastausten perusteella on selvää: taide ei ole vain tekemistä, se on väylä itsetuntemukseen, yhteyteen ja toipumiseen.


Turvallinen tila rakentuu kohtaamisesta

Valtaosa nuorista koki taidetoiminnan ilmapiirin turvalliseksi ja avoimeksi. Ohjatut ryhmät, kesäleirit ja vierailupäivät tarjosivat mahdollisuuden tulla nähdyksi sellaisena kuin on, ilman suorituspaineita tai diagnooseja. Taiteen tekeminen toimi paitsi itseilmaisun välineenä, myös tunteiden käsittelyn ja ilon lähteenä.


Nuoret sanoittivat kokemuksiaan näin:
"Se oli kivaa, että minua kuunneltiin."
"Tuli tunne, että mua oikeasti autetaan."
"Sain olla oma itseni ilman pelkoa."


Taide tukee toipumista ja arkeen kiinnittymistä

Taidetoimintaan osallistuneet nuoret olivat eri elämäntilanteissa, osa oli saanut psykiatrista hoitoa, osa vasta etsi sanoja pahalle ololleen. Taide toimi siltana hoidon ja arjen välillä.
Monet nuoret kuvasivat saaneensa apua juuri silloin, kun sitä tarvittiin. Tämä apu ei ollut vain neuvoja tai ratkaisuja, vaan tunne siitä, ettei ole yksin. Toiminta auttoi myös löytämään omia vahvuuksia ja vahvistamaan itsetuntoa, kiinnostuksen kohteita ja sosiaalisia taitoja.


Osallisuus syntyy pienistä, mutta tärkeistä kokemuksista

Nuoret arvostivat erityisesti:

  • Kannustavia ja helposti lähestyttäviä ohjaajia
  • ilmaisia materiaaleja ja mahdollisuuksia kokeilla erilaisia taidemuotoja
  • sitä, ettei osallistuminen vaadi valmiiksi hyvää oloa

Tärkeäksi koettiin myös mahdollisuus tutustua toisiin samanikäisiin. Useat nuoret toivoivat lisää yhteisiä tutustumisharjoituksia ja ryhmiä, jotka ottaisivat paremmin huomioon eri ikävaiheet.

Ammattilaiselle: Ohjaa, suosita, tee tilaa

Taidetoiminta ei korvaa psykiatrista hoitoa, mutta se voi tukea nuorta merkityksellisesti ennen, sen aikana ja jälkeen. Se tarjoaa hengähdyspaikan, jossa voi löytää uusia merkityksiä ja rakentaa luottamusta itseensä ja toisiin.

Jos työskentelet nuorten parissa, voit:
  • ohjata nuoren mukaan ryhmään tai leirille
  • suositella taidetoimintaa osaksi kuntoutumista
  • tehdä yhteistyötä ja tuoda luovan toiminnan osaksi omia palvelurakenteita
Kiinnostuitko?

Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat kuulla lisää tai tehdä yhteistyötä. Me Nuorten Sulattamolla uskomme siihen, että jokaisella nuorella on oikeus tulla kohdatuksi arvostavasti, ja että taide voi olla enemmän kuin harrastus. Se voi olla alku uudelle polulle.

Kirjoittanut Rauni Koikkalainen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...