Siirry pääsisältöön

Taidetta sulattamalla. Kirjaimellisesti

3-4 vuotta. 3-4 pitkää vuotta. Tuo aika on tapeltu, jotta saataisiin jotakin hienompaa, fiksumpaa, järkevämpää ja ihmisyyttä arvostavampaa maailmalle.

Tapeltu, taisteltu. Hetkittäin jotakin voitettu. Hetkittäin liikaakin hävitty.
Kun on itse mielenterveyskuntoutuja ja osallistuu tälläiseen hienoon juttuun, se todella voimistaa. Antaa luottamusta, uskoa, voimaa, sekä jopa sitä kuuluisaa päivärytmiä ja sisältöä niihin päiviin.
Tärkeämpää silti, mitä itse olen siitä saanut, on se... Mitä niin lukuisat muutkin siitä ovat saaneet. He saavat sitä samaa, kukin omalla tavallaan omille tarpeilleen.
Kun jäsen tulee suoraan suljetulta osastolta harjoituksiin. Takoo ne läpi vaikka ei jaksaisi. Sitten kun projekti on valmis, se kyseinen jäsen ei enää edes tarvitse osastoa. Se todella tuntuu jossakin. Se todella on muuttanut jotakin. Vähentänyt stressiä, masennusta, muiden mt-ongelmien vaikutuksia. Antanut sitä luottamusta, sekä yhtä parasta lääkettä koskaan: osallisuutta ja kuuluvuuden tunnetta.
Eilen istuin eräässä tapaamisessa. Missä nyt randomisti taas suunniteltiin jotakin pientä. Siellä eräs sanoi hienosti: Ihmisillä on täysin väärä kuva mielenterveyskuntoutujista. Liian monet ajattelevat jotakin kylähullua, joka ei osaa kuin sekoilla. Ihmiset eivät välitä tarpeeksi, eivätkä liian monesti edes jaksa yrittää ymmärtää. Valistus olisi paikallaan, mutta se ei ole virallisesti tämän tekstin tarkoitus.
Tämän tekstin/pohdinnan tarkoitus on purkaa vitutusta. Vitutusta siitä, että saan sulattaa enemmän turhautumista, kuin sitä onnistumista.
Miksi? Koska ainoa taho, joka sallii minun osallistua tähän sulattamiseen, on muut minun kaltaiseni, sekä mahdollisesti sinä joka tätä luet.
Olen aikaisemminkin kiukutellut, että kunnat ja valtio haluavat heivata mielenterveyden maton alle. Unohtaa sen lukitun oven taakse, sekä vielä unohtaa sen oven avaimenkin.
Olen itse todiste muiden kaltaisieni tavoin, että tämä mitä me olemme tehneet nämä vuodet, on uutta, merkityksellistä, toimivaa, sekä jopa taloutta säästävää. Me emme heitä ihmisiä koppeihin, lääkitse heitä pihalle, emmekä todella unohda heitä. Me vaalimme heitä ihmisinä, henkilöinä joilla on mahdollisuuksia, joilla on samaa kuin sinullakin: Tulevaisuutta ja merkitystä.
Miksi siis päättäjät, kunnat ja valtio ovat joskus hivenen erimieltä asiasta. No idea.
Tuollaiset tahot ovat enemmän hankaloittaneet tätä toimintaa, kun tukeneet sitä suunnilleen edes sanallisesti. Saati taloudellisesti.
Onneksi silti, pientä toivoa on... Olemme onnistuneet luomaan vähintäänkin itseluottamusta. Uskoa ja toivoa. Ja sen lisäksi edes muutamia ystäviä ulkoakin. Eli toivoa taitaa silti olla.
Ja se toivo tässä on ajanutkin pientä ryhmää vuodesta toiseen. Päättäväisesti. Vaikkakin se rankkaa on ollut.
Nyt tämä lafka tulee olemaan vieläpä se, missä aloitan kuntouttavan työtoiminnankin. Pelkästään se jo todistaa kuinka paljon tällä lafkalla on minulle ollut merkitystä.
Kun siis seuraavan kerran haluat todella sulattaa muutakin kuin ruokaa. Sulata taidetta. Sulata kulttuuria. Ja jos satut kärsimään mielenterveysongelmista tai olet muuten pahasti syrjäytynyt: Muista myös paikka jossa sitä tehdä. Ja se paikka on: Taiteen Sulattamo. <3

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...