Siirry pääsisältöön

Taidetta sulattamalla. Kirjaimellisesti

3-4 vuotta. 3-4 pitkää vuotta. Tuo aika on tapeltu, jotta saataisiin jotakin hienompaa, fiksumpaa, järkevämpää ja ihmisyyttä arvostavampaa maailmalle.

Tapeltu, taisteltu. Hetkittäin jotakin voitettu. Hetkittäin liikaakin hävitty.
Kun on itse mielenterveyskuntoutuja ja osallistuu tälläiseen hienoon juttuun, se todella voimistaa. Antaa luottamusta, uskoa, voimaa, sekä jopa sitä kuuluisaa päivärytmiä ja sisältöä niihin päiviin.
Tärkeämpää silti, mitä itse olen siitä saanut, on se... Mitä niin lukuisat muutkin siitä ovat saaneet. He saavat sitä samaa, kukin omalla tavallaan omille tarpeilleen.
Kun jäsen tulee suoraan suljetulta osastolta harjoituksiin. Takoo ne läpi vaikka ei jaksaisi. Sitten kun projekti on valmis, se kyseinen jäsen ei enää edes tarvitse osastoa. Se todella tuntuu jossakin. Se todella on muuttanut jotakin. Vähentänyt stressiä, masennusta, muiden mt-ongelmien vaikutuksia. Antanut sitä luottamusta, sekä yhtä parasta lääkettä koskaan: osallisuutta ja kuuluvuuden tunnetta.
Eilen istuin eräässä tapaamisessa. Missä nyt randomisti taas suunniteltiin jotakin pientä. Siellä eräs sanoi hienosti: Ihmisillä on täysin väärä kuva mielenterveyskuntoutujista. Liian monet ajattelevat jotakin kylähullua, joka ei osaa kuin sekoilla. Ihmiset eivät välitä tarpeeksi, eivätkä liian monesti edes jaksa yrittää ymmärtää. Valistus olisi paikallaan, mutta se ei ole virallisesti tämän tekstin tarkoitus.
Tämän tekstin/pohdinnan tarkoitus on purkaa vitutusta. Vitutusta siitä, että saan sulattaa enemmän turhautumista, kuin sitä onnistumista.
Miksi? Koska ainoa taho, joka sallii minun osallistua tähän sulattamiseen, on muut minun kaltaiseni, sekä mahdollisesti sinä joka tätä luet.
Olen aikaisemminkin kiukutellut, että kunnat ja valtio haluavat heivata mielenterveyden maton alle. Unohtaa sen lukitun oven taakse, sekä vielä unohtaa sen oven avaimenkin.
Olen itse todiste muiden kaltaisieni tavoin, että tämä mitä me olemme tehneet nämä vuodet, on uutta, merkityksellistä, toimivaa, sekä jopa taloutta säästävää. Me emme heitä ihmisiä koppeihin, lääkitse heitä pihalle, emmekä todella unohda heitä. Me vaalimme heitä ihmisinä, henkilöinä joilla on mahdollisuuksia, joilla on samaa kuin sinullakin: Tulevaisuutta ja merkitystä.
Miksi siis päättäjät, kunnat ja valtio ovat joskus hivenen erimieltä asiasta. No idea.
Tuollaiset tahot ovat enemmän hankaloittaneet tätä toimintaa, kun tukeneet sitä suunnilleen edes sanallisesti. Saati taloudellisesti.
Onneksi silti, pientä toivoa on... Olemme onnistuneet luomaan vähintäänkin itseluottamusta. Uskoa ja toivoa. Ja sen lisäksi edes muutamia ystäviä ulkoakin. Eli toivoa taitaa silti olla.
Ja se toivo tässä on ajanutkin pientä ryhmää vuodesta toiseen. Päättäväisesti. Vaikkakin se rankkaa on ollut.
Nyt tämä lafka tulee olemaan vieläpä se, missä aloitan kuntouttavan työtoiminnankin. Pelkästään se jo todistaa kuinka paljon tällä lafkalla on minulle ollut merkitystä.
Kun siis seuraavan kerran haluat todella sulattaa muutakin kuin ruokaa. Sulata taidetta. Sulata kulttuuria. Ja jos satut kärsimään mielenterveysongelmista tai olet muuten pahasti syrjäytynyt: Muista myös paikka jossa sitä tehdä. Ja se paikka on: Taiteen Sulattamo. <3

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemustoiminnan monet kasvot: Surevan kohtaaminen

  Kokemuksesi on arvokas - hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Sarjan tarkoituksena on tuoda esiin, kuinka monissa organisaatioissa ja monimuotoisena erilaista kokemustoimintaa järjestetään. Tässä ensimmäisessä osassa esittelemme Surevan kohtaaminen -toiminnassa vaikuttavan Tuijan.  Olen Tuija Udd-Manninen. Olen 37 vuotta ja teen kokemuspuheenvuoroja edustaen niin Nuoret Lesket kuin Surunauha -järjestöäkin. Olen toiminut kokemusasiantuntijana vuodesta 2022 lähtien. Mielestäni tärkein ja arvokkain oppi käymästäni kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli, että puheenvuoroa tehdessä saa ja pitääkin olla oma itsensä.  Kokemuskentällä olen tehnyt puheenvuoroja liittyen työelämään, lasten surusta sekä mitä läheisen itsemurhan kokeminen vie ja tuo omasta elämästä. Olen ollut mukana muutamassa projektissa, jossa on kehitetty tiedon ja avun löytymistä surun keskellä. Puheenvuoropyynnöt olen usein

Best of Both Worlds – Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäminen yhteistyössä oppilaitosten kanssa

Kokemusasiantuntijuuden laajentuessa kasvaa paradoksaalisesti sekä paine koulutusten yhdenmukaisuuteen että monimuotoisuuteen. Erilaisia kokemusasiantuntijakoulutuksia järjestetään ansiokkaasti sekä järjestöissä, hyvinvointialueilla että oppilaitoksissa. Järjestökoulutusten vahvuuksia ovat esimerkiksi kohderyhmän tunteminen, mahdollisuus pieniin opetusryhmiin, tuttuun toimintaympäristöön ja yksilöllisiin oppimispolkuihin. Järjestöissä ja hyvinvointialueilla on mahdollista luoda myös saumaton polku kokemusasiantuntijalle koulutuksesta kokemustoimintaan – ja sen yli.  Järjestöissä kuitenkaan harvoin on resurssia oppilaitostasoiseen koulutuksen laadunhallintaan. Useat sosiaali- ja terveysalan järjestöt toimivat myös STEA:n rahoituksella, jota ei ole tarkoitettu tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämisen (tai edes sen oppimisympäristönä toimimisen) tukemiseen. Harvat järjestöt ovat myöskään vieneet koulutustaan Koski-järjestelmään opintokeskusten kanssa kanssa tehtävän yhteistyön kautta

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry :n kokemusasiantuntijan, Heidin. "Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia. Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani.  Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskel