Siirry pääsisältöön

Koronakriisillä on suuri vaikutus ihmisten mielenterveyteen - tukea mielenterveysjärjestöistä





Tänään perjantaina 15.5. saimme lukea huolestuttavan uutisen, jonka mukaan itsemurhissa Suomessa on tapahtunut koronakevään aikana 15 prosentin kasvu. 


"Koronakevät näyttää lisänneen itsemurhien määriä Suomessa. Maalis–huhtikuun aikana epäiltyjä itsemurhia tehtiin Suomessa lähes 15 prosenttia enemmän verrattuna viime vuoteen.  Poliisihallituksen keräämän kuolemansyyntutkintatilaston mukaan epäiltyjä itsemurhia tapahtui tänä keväänä kahdessa kuukaudessa 129. Tilaston mukaan itsemurhaan päätyi siis 16 ihmistä enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna."
                          Selventää Anni Tolonen Yle uutisten artikkelissaan


Tämä uutinen on hälyyttävä. Nyt on ryhdyttävä nopeisiin toimenpiteisiin, jotta voimme kääntää tämänhetkisen tilanteen suunnan, ennen kuin se pahenee entisestään. Mitä se tarkoittaa mielenterveysjärjestön näkökulmasta? Se tarkoittaa yhä suurempaa paloa vaikuttaa, se tarkoittaa jatkuvaa työtä tiedon ja ongelmien näkyväksi tekemisen eteen, se tarkoittaa nopeaa reagointia ja avunantoa niille, jotka sitä tarvitsevat, mutta eivät ehkä osaa sitä pyytää. 
Meidän tehtävämme on tuoda heidän äänensä kuuluville, joiden ääni ei kuuluu, koska mielenterveyden järkkyminen sen vaimentaa. Tehtävämme on pohtia nopeita, vaikuttavia toimenpiteitä, joita järjestökentällä voidaan tehdä tilanteen kohentamiseksi, tuen saamiseksi ihmisille ja heidän omaisilleen, jotka ovat psyykkisessä ahdingossa. Aktivoida toimintaa ja kohdentaa sitä heille jotka eniten apua tarvitsevat tässä hetkessä. 
Mielenterveysjärjestön näkökulmasta ihmisten tavoittaminen on ensisijaisen tärkeää. Saada heille vahva viesti siitä, että he eivät ole yksin. Tukea ja apua on mahdollista saada. 
Meidän täytyy aktivoida vapaaehtoiset ja yrittää luoda innovatiivisia tapoja tavoittaa ihmisiä. Suurena haasteena korona-aikana on kohtaamisten puute tai niiden vähyys. Kaikki tapahtuu vahvasti verkkopohjaisena tai muuten etäyhteyksien välityksellä ja lähikohtaamiset ovat vähentyneet.
Emme saa jäädä paikallemme, emmekä lamaantua. Meidän on toimittava, luotava toivoa ja läsnäoloa ympärillemme.

Poikkeustilassa ihmisten mielenterveys on koetuksella, voiko taide auttaa?


Taiteen Sulattamon mielenterveystyö nojaa vahvasti taiteeseen ja toiminnan lähtökohtana on monimuotoinen luovuus. Miten taide voi auttaa kun olet ahdistunut tai keskellä kriisiä? 
Luovan toiminnan kautta voi käsitellä vaikeitakin asioita elämässään. Etäännyttää mieli hetkeksi ahdistuksesta ja olemassa olevasta ahdingosta, jossa yksilö saattaa olla. Kun ajatukset kiertävät kehää ja valoa ei näy, hetken pysähtyminen voi helpottaa oloa. 
Erityisesti, kun ihminen on lukossa ja toivoton, eikä pysty ottamaan vastaan keskusteluapua tai vastaavaa tukea, voi taide tuoda yllättävän keinon käsitellä vaikeita asioita.
  • Pysähdy kirjoittamisen äärelle, pura ajatuksiasi virtana tekstin muotoon. 
  • Lähde tuottamaan kuvaa ja anna oman tilanteen purkautua kuvaksi paperille.
  • Laita musiikki soimaan ja tanssi. Anna ajatusten ja tunteiden tulla kehon liikkeiden kautta ulos. 

Oli taiteellinen ilmaisumuoto mikä tahansa, on taiteen keinoin itsensä ilmaisu hyvä keino purkaa stressaavaa tilannetta. Taiteen avulla voi löytää hetkiä, joissa pystyy katsomaan omaa tilannettaan etäältä ja löytää kirkkaita helpottavia näkymiä elämäntilanteessaan.
Taiteen emotionaalinen kokeminen esimerkiksi musiikin kuuntelu tai virtuaalisissa taidenäyttelyissä vierailu ovat myös hyviä keinoja päästä vaikeista tunteista hetkeksi etäämmälle. Pienetkin hyvänolon helpottavat hetket auttavat jaksamaan kohti seuraavaa päivää, voivat rohkaista ihmisen hakemaan apua jota hän ei tänään kyennyt hakemaan.
Tässä hetkessä tärkeä viesti jokaiselle vaikeassa tilanteessa olevalle ihmiselle: Sinä et ole yksin! Mielenterveysjärjestöt ja mielenterveyspalvelut ovat sinua varten.
Hae apua sillä kenenkään tilanne ei ole toivoton.
Omaisia, ystäviä ja läheisiä haluan kannustaa olemaan rohkea ja hakemaan apua läheiselle, joka sitä ei kykene itse hakemaan.

Taiteen Sulattamon Toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani

Helsingissä 15.5.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...