Siirry pääsisältöön

Taiteen Sulattamon taiteen keinoin tehtävä mielenterveystyö palkittiin 27.8.2020



Toiminnanjohtajana sain vastaanottaa vuoden 2020 Uusmaalainen kulttuuriteko -tunnustuksen Red Carpet-festareiden gaalaillassa 27.8.2020. Tänä vuonna Kaunis mieli -hankkeelle annetun tunnustuksen jakoi Uudenmaan liitto. 

Tunnustuksen valinnan tehnyt Red Carpet -festarin Jury, johon kuuluivat vuonna 2020 näyttelijä Elina Knihtilä, näyttelijä ja käsikirjoittaja Pirjo Lonka, elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Jalmari Helander, elokuva- ja televisiotuottaja Marko Talli, oli yksimielisesti sitä mieltä, että Kaunis mieli on paras palkinnon saaja tälle vuodelle. Lyhyesti perusteltuna: näinä poikkeusoloaikoina tuo Kaunis mieli on ajankohtaisin ja ansaitsee siksi tämän palkinnon. Siinä kiehtoo sen laaja-alaisuus ja tarinakerronnan monimuotoisuus. "Tarinaa se leffakin kertoo". 



Kaunis mieli -hanke on luonut täysin uudenlaisen Kokemusasiantuntija taiteen keinoin -koulutuskonseptin tukemaan mielenterveystoipujia ja heidän omaisiaan sekä lisäämään ymmärrystä sairaudesta. Uudeltamaalta koulutus on levinnyt ympäri Suomea. 

Koulutuksessa kokemusasiantuntijat opastetaan käyttämään taiteen eri muotoja tarinankerrontansa tukena. Koettu kokemus on usein helpompi kertoa ja ymmärtää taiteen avulla.




Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista tietoa sairaudesta, halu jakaa oma tarinansa ja vaikuttaa ympäristöönsä. Valmistuttuaan hän tekee tärkeää työtä tietoisuuden lisääjänä, palveluiden kehittäjänä ja tasa-arvon puolestapuhujana.

Tämä tunnustus juuri tässä hetkessä on suomalaiselle mielenterveystyölle ja järjestötyölle tärkeä.


Mielenterveysjärjestöt ovat vuoden 2021 alustavan budjettiehdotuksen mukaan suurten avustus leikkausten kohteena. Ehdotuksessa halutaan leikata sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista 33%. Tämän suuruinen leikkaus tarkoittaa pahimmillaan, että joka kolmas sote-järjestö joutuu lakkauttamaan toimintansa talouden kaatuessa. Kuinka käy tulevaisuudessa järjestöjen tekemän, tärkeän mielenterveystyön? Se jää nähtäväksi, kun valtion budjettiriihi on päättynyt. Mielenterveysjärjestöt osaltaan ovat merkittävässä osassa suomalaista mielenterveystyötä. Jos järjestötoimintaa kapenee tai kaatuu ei julkinen sektori pysty vastaamaan mielenterveyden haasteiden kanssa elävien ihmisten avuntarpeeseen. Jo nyt heikommassa osassa olevat ihmiset ovat vaarassa jäädä ilman tukea ja apua elämän haastavissa tilanteissa.


Taiteen Sulattamo tekee mielenterveystyötä taiteen ja luovuuden keinoin. Toiminnassamme on hankkeita ja kynnyksetöntä taidelähtöistä toimintaa. Vahvan tutkimusnäytön mukaan taide ja kulttuuri lisäävät mielenterveyttä, mielen hyvinvointia sekä ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia. Siksi tämä kulttuurikentän meille antama tunnustus on merkittävä. Se kertoo meille, että työmme on merkittävää nyt ja tulevaisuudessa, ja pyrimme kaikin keinoin jatkamaan tätä työtä, vaikka aika on raskas tässä hetkessä. Teemme työtä ihmisille, jotka tarvitsevat mielenterveyteen tukea enemmän kuin koskaan aikaisemmin.



Helsingissä 28.8.2020


Toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...