Siirry pääsisältöön

Kokemusasiantuntijuutta, kokemustietoa ja osaamista yli rajojen




Kokemusasiantuntijuutta, kokemustietoa ja osaamista yli rajojen! 


Taiteen Sulattamossa on jo pitkään tehty eurooppalaista asiantuntijatiedon vaihtamista yli
valtakunnan rajojen. Yhteistyötä on tehty Keski-Euroopan, Baltian maiden sekä erityisesti
Viron toimijoiden kanssa.

Koronapandemia pääsi katkaisemaan yhteiskehittämisen ja hiljensi suunnitelmat kansainvälisestä asiantuntijayhteistyöstä. Nyt Taiteen Sulattamo on kuitenkin päässyt aloittamaan yhteistyön virolaisen Kogemusnõustajate Kodan kanssa. Valmistelut yhteiselle kehittämishankkeelle on käynnistetty ja tavoitteena on aloittaa vuonna 2022 tulevaisuuteen katsova hankeyhteistyö.

Virossa ja Suomessa on asiantuntijuutta kummallakin puolella Suomenlahtea, jonka jakaminen on
tärkeää ja hyödyllistä. Erityisesti toimintamallien yhteisessä kehittämisessä, sekä asiantuntijuuden
vaihdossa on paljon, mitä voimme oppia toisiltamme. 

Virossa kokemusasiantuntijatoiminta on kehittynyt nopeasti. Toiminnan ja koulutuksen taso on korkealaatuista sekä tulevaisuusorientoitunutta. Rajat ylittävällä kehittämishankkeella pääsemme jakamaan toisillemme hyviä käytänteitä, toimintamalleja sekä tietoa. Tutkimustiedon tuottaminen on yksi tärkeä tehtävä tässä hankkeessa.

Taiteen Sulattamossa uskomme kokemustoiminnan yhteiskehittämiseen, yhdessä oppimiseen ja
uuden luomiseen. On kiinnostavaa päästä luomaan uusia toimintamalleja ja kehittämään kokemustoimintaa tulevaisuudessa myös kansainvälisesti.

Tällä hetkellä kokemusasijantuntijatoiminta ja sen vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Yhteiskunnallisessa elpymisessä mielenterveyden haasteiden kanssa elävien ihmisten tukeminen ja yhteiset ponnistukset ovat tärkeässä roolissa. Laadukas ja vahva kokemusasiantuntijatoiminta voi parhaimmillaan vastata tähän osana elpymisprosessia yhteiskunnissa. 

Ilmiö on globaali, eikä se tunne maarajoja. Tämän vuoksi juuri nyt on oikea hetki laittaa panoksia kansainväliseen kehittämistyöhön kokemusasiantuntijatyön saralla.

Pidimme yhteiskehittämispäivän Taiteen Sulattamolla virolaisten asiantuntijoiden Kairit Lindmäe
ja Urme Punson kanssa. Päivän antina oli uusia ajatuksia - hyvänä esimerkkinä taloudellisesta näkökulmasta terveydenhuollon rakenteisiin tuotettava kokemusasiantuntijatyö ja -tieto. 

Millaisia positiivisia ratkaisuja talouden näkökulmasta kokemusasiantuntijatyö voisi yhteiskunnalle tuottaa? Miten kokemusasiantuntijaosaamista voidaan hyödyntää terapiaan pääsyä jonottavien tukemisessa? Miten kokemusasiantuntija voisi omalla tiedollaan olla vahvemmin terveyden- ja sosiaalikentän rakenteiden, sekä toimintojen asiantuntijana? 

Saimme yhden päivän aikana luotua monia kehittämisideoita, joita lähdemme yhdessä kehittämään ja tutkimaan. Olemme iloisia ja kiitollisia alkaneesta kehittämisyhteistyöstä upeiden kumppaneiden kanssa!

Yhteinen ajatuksemme on, että asiat eivät ole koskaan valmiita, vaan laadukkaan kokemustoiminnan ja kokemusasiantuntijuuden tae on jatkuva pitkäkestoinen kehittämis- ja tutkimustyö.

Hankkeen etenemisestä tulemme julkaisemaan tietoa ja materiaalia niin Taiteen Sulattamon, kuin Kogemusnõustajate Koda nettisivuilla.

Suomeksi:
www.taiteensulattamo.fi

Viroksi:
https://www.kogemuskoda.ee/

Helsinki 9.9.2021
Toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani




 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...