Siirry pääsisältöön

10 vuotta taiteen sulatusta

Alkaneena vuonna 2023 juhlitaan Taiteen Sulattamon kymmenettä toimintavuotta. On aika pysähtyä ja katsoa ilolla niin menneeseen kuin tulevaankin: miten kaikki alkoi, miten tähän on tultu ja mitä tästä eteenpäin? 

...ensimmäistä kertaa Suomessa 10 mielenterveystoipujaa nousi näyttämölle

Taiteen Sulattamon lähtölaukaus oli Lilinkotisäätiön ja KokoTeatterin yhteistuotantona toteutettu teatteriproduktio Peili, jossa ensimmäistä kertaa Suomessa 10 mielenterveystoipujaa nousi näyttämölle kokoillan esityksessä. Produktion menestyksen myötä helsinkiläiset mielenterveystoipujat ja ammattitaiteilijat ryhtyivät pohtimaan, miten yhteistyötä voitaisiin jatkaa ja jalostaa. Pohdinta herätti haaveen taidetalosta, tukikohdasta, jossa jokainen saisi mahdollisuuden luoda taidetta, toteuttaa itseään ja olla mukana juuri sellaisena kuin on. Ajatus Taiteen Sulattamosta oli syntynyt: yhdistys perustettiin ja virallistettiin 11.10.2013.


Peili 2012. KokoTeatteri. Kuva: Miikka Pirinen.


Taiteen Sulattamon muodosti joukko ihmisiä, joilla oli palava halu luoda uutta taidetta maailmaan. Sulattamo toimi ensimmäiset vuodet vapaaehtoistyön ja pienten rahoitusten voimalla. Tuotannot keskittyivät esittävään taiteeseen teatterien, nuorisotalojen ja erilaisten toimijoiden tiloissa. Erityinen kiitos kuuluukin meihin uskoneille ja ovensa avanneille Q-teatterille, Malmitalolle, Helsingin kaupungin nuorisotaloille, Oranssille ja Näyttelijäliitolle. Kiitoksen ansaitsevat myös monet vapaaehtoiset, joiden
ansiosta taideteoksia syntyi vuodesta toiseen.

Toiminta kehittyi, laajeni ja alkoi löytää paikkaansa taide- ja mielenterveysjärjestöjen kentältä. Taiteen Sulattamo sai ensimmäisen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittaman kehittämishankkeensa, joka käynnistyi 2018. Ensimmäisessä hankkeessa kehitettiin kokemusasiantuntijakoulutusta taiteen keinoin. Seuraavana vuonna saimme toisen hankkeen, jossa kehitettiin soveltavan taiteen vertaisohjaajakoulutusta. Saimme myös kaupungin järjestöavustuksen päivittäisen mielenterveystoipujien taidetoiminnan järjestämiseen. Päivittäiset työpajat ovat toimintamme sydän ja tärkeä arjen tukikohta monille.


Vuonna 2023 Taiteen Sulattamo on valtakunnallinen toimija, joka tekee laaja-alaista yhteistyötä monissa kanavissa ja yhdyspinnoilla. Sulattamo on mielenterveysjärjestö, taidetoimija ja kulttuurihyvinvoinnin tuottaja. Toiminnan ytimessä on mielenterveystoipujien kuntoutumisen ja hyvinvoinnin tukeminen. ”Mielen taimet” tekee valtakunnallista kokemus- ja vertaistoiminnan koulutus- ja kehittämistyötä. Kokemuksesi on arvokas -hanke (STEA/2022–2024) puolestaan kehittää ja yhtenäistää valtakunnallista kokemusasiantuntijakoulutuksen kenttää. Tänä vuonna käynnistyy lisäksi uusi STEAn rahoittama Mielekäs muutos -hanke, joka tukee toipujien myöhäisvaiheen kuntoutuspolkuja ja kehittää yhteistyötä lakisääteisten palveluiden kanssa.


Olemme pitäneet myös vahvasti kiinni taiteen ja taiteellisten produktioiden tuottamisesta. Vuonna 2022 olimme mukana toteuttamassa neljää esittävän taiteen prosessia – syntyi ääniteoksia, museoteatteria ja näyttelyitä. Taideproduktioiden ja hanketyön lisäksi Taiteen Sulattamo tekee strategisesti suunnitelmallista vaikuttamistyötä niin mielenterveyden teemojen kuin kulttuurihyvinvoinninkin edistämiseksi. Teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Kulttuurihyvinvointipoolin, Mielenterveyspoolin sekä muiden verkostojen kanssa.


Vuodesta 2023 on tulossa mielenkiintoinen, innostava ja kokeileva vuosi. Vuoden aikana tulemme panostamaan kulttuuritoimintaan valtakunnallisesti. Olemme rakentaneet yhteistyötä erilaisten toimijoiden, järjestöjen, yhdistysten ja palveluntuottajien kanssa, jotta pystyisimme tarjoamaan kulttuurikokemuksia niin yleisöille kuin osallistujillekin. Toteutamme läpi vuoden matalalla kynnyksellä saavutettavia projekteja, työpajoja ja kulttuuritapahtumia.


Juhlavuosi huipentuu syksyllä Taiteen Sulattamon juhlaviikkoon


Juhlavuosi huipentuu syksyllä Taiteen Sulattamon juhlaviikkoon, joka toteutetaan yhdessä Teatterimuseon kanssa. Viikon ohjelmatarjonta on laajaa – teatterista ammattilaisten seminaareihin, työpajoihin, näyttelyihin ja tietysti juhlahumuun! Taiteen Sulattamon katse on jo tiukasti juhlavuoden ohjelman suunnittelussa: keskitymme luomaan kulttuurilla ja taiteella hyvinvointia ja mielenterveyttä. Toteutetaan tästä juhlavuodesta ikimuistoinen yhdessä! Olethan sinäkin mukana?












Eveliina Lafghani Taiteen Sulattamon toiminnanjohtaja


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...