Alkaneena vuonna 2023 juhlitaan Taiteen Sulattamon kymmenettä toimintavuotta. On aika pysähtyä ja katsoa ilolla niin menneeseen kuin tulevaankin: miten kaikki alkoi, miten tähän on tultu ja mitä tästä eteenpäin?
...ensimmäistä kertaa Suomessa 10 mielenterveystoipujaa nousi näyttämölle
Taiteen Sulattamon lähtölaukaus oli Lilinkotisäätiön ja KokoTeatterin yhteistuotantona toteutettu teatteriproduktio Peili, jossa ensimmäistä kertaa Suomessa 10 mielenterveystoipujaa nousi näyttämölle kokoillan esityksessä. Produktion menestyksen myötä helsinkiläiset mielenterveystoipujat ja ammattitaiteilijat ryhtyivät pohtimaan, miten yhteistyötä voitaisiin jatkaa ja jalostaa. Pohdinta herätti haaveen taidetalosta, tukikohdasta, jossa jokainen saisi mahdollisuuden luoda taidetta, toteuttaa itseään ja olla mukana juuri sellaisena kuin on. Ajatus Taiteen Sulattamosta oli syntynyt: yhdistys perustettiin ja virallistettiin 11.10.2013.
Peili 2012. KokoTeatteri. Kuva: Miikka Pirinen. |
Toiminta kehittyi, laajeni ja alkoi löytää paikkaansa taide- ja mielenterveysjärjestöjen kentältä. Taiteen Sulattamo sai ensimmäisen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittaman kehittämishankkeensa, joka käynnistyi 2018. Ensimmäisessä hankkeessa kehitettiin kokemusasiantuntijakoulutusta taiteen keinoin. Seuraavana vuonna saimme toisen hankkeen, jossa kehitettiin soveltavan taiteen vertaisohjaajakoulutusta. Saimme myös kaupungin järjestöavustuksen päivittäisen mielenterveystoipujien taidetoiminnan järjestämiseen. Päivittäiset työpajat ovat toimintamme sydän ja tärkeä arjen tukikohta monille.
Vuonna 2023 Taiteen Sulattamo on valtakunnallinen toimija, joka tekee laaja-alaista yhteistyötä monissa kanavissa ja yhdyspinnoilla. Sulattamo on mielenterveysjärjestö, taidetoimija ja kulttuurihyvinvoinnin tuottaja. Toiminnan ytimessä on mielenterveystoipujien kuntoutumisen ja hyvinvoinnin tukeminen. ”Mielen taimet” tekee valtakunnallista kokemus- ja vertaistoiminnan koulutus- ja kehittämistyötä. Kokemuksesi on arvokas -hanke (STEA/2022–2024) puolestaan kehittää ja yhtenäistää valtakunnallista kokemusasiantuntijakoulutuksen kenttää. Tänä vuonna käynnistyy lisäksi uusi STEAn rahoittama Mielekäs muutos -hanke, joka tukee toipujien myöhäisvaiheen kuntoutuspolkuja ja kehittää yhteistyötä lakisääteisten palveluiden kanssa.
Olemme pitäneet myös vahvasti kiinni taiteen ja taiteellisten produktioiden tuottamisesta. Vuonna 2022 olimme mukana toteuttamassa neljää esittävän taiteen prosessia – syntyi ääniteoksia, museoteatteria ja näyttelyitä. Taideproduktioiden ja hanketyön lisäksi Taiteen Sulattamo tekee strategisesti suunnitelmallista vaikuttamistyötä niin mielenterveyden teemojen kuin kulttuurihyvinvoinninkin edistämiseksi. Teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Kulttuurihyvinvointipoolin, Mielenterveyspoolin sekä muiden verkostojen kanssa.
Vuodesta 2023 on tulossa mielenkiintoinen, innostava ja kokeileva vuosi. Vuoden aikana tulemme panostamaan kulttuuritoimintaan valtakunnallisesti. Olemme rakentaneet yhteistyötä erilaisten toimijoiden, järjestöjen, yhdistysten ja palveluntuottajien kanssa, jotta pystyisimme tarjoamaan kulttuurikokemuksia niin yleisöille kuin osallistujillekin. Toteutamme läpi vuoden matalalla kynnyksellä saavutettavia projekteja, työpajoja ja kulttuuritapahtumia.
Juhlavuosi huipentuu syksyllä Taiteen Sulattamon juhlaviikkoon
Juhlavuosi huipentuu syksyllä Taiteen Sulattamon juhlaviikkoon, joka toteutetaan yhdessä Teatterimuseon kanssa. Viikon ohjelmatarjonta on laajaa – teatterista ammattilaisten seminaareihin, työpajoihin, näyttelyihin ja tietysti juhlahumuun! Taiteen Sulattamon katse on jo tiukasti juhlavuoden ohjelman suunnittelussa: keskitymme luomaan kulttuurilla ja taiteella hyvinvointia ja mielenterveyttä. Toteutetaan tästä juhlavuodesta ikimuistoinen yhdessä! Olethan sinäkin mukana?
Kommentit
Lähetä kommentti