Siirry pääsisältöön

10 vuotta taiteen sulatusta

Alkaneena vuonna 2023 juhlitaan Taiteen Sulattamon kymmenettä toimintavuotta. On aika pysähtyä ja katsoa ilolla niin menneeseen kuin tulevaankin: miten kaikki alkoi, miten tähän on tultu ja mitä tästä eteenpäin? 

...ensimmäistä kertaa Suomessa 10 mielenterveystoipujaa nousi näyttämölle

Taiteen Sulattamon lähtölaukaus oli Lilinkotisäätiön ja KokoTeatterin yhteistuotantona toteutettu teatteriproduktio Peili, jossa ensimmäistä kertaa Suomessa 10 mielenterveystoipujaa nousi näyttämölle kokoillan esityksessä. Produktion menestyksen myötä helsinkiläiset mielenterveystoipujat ja ammattitaiteilijat ryhtyivät pohtimaan, miten yhteistyötä voitaisiin jatkaa ja jalostaa. Pohdinta herätti haaveen taidetalosta, tukikohdasta, jossa jokainen saisi mahdollisuuden luoda taidetta, toteuttaa itseään ja olla mukana juuri sellaisena kuin on. Ajatus Taiteen Sulattamosta oli syntynyt: yhdistys perustettiin ja virallistettiin 11.10.2013.


Peili 2012. KokoTeatteri. Kuva: Miikka Pirinen.


Taiteen Sulattamon muodosti joukko ihmisiä, joilla oli palava halu luoda uutta taidetta maailmaan. Sulattamo toimi ensimmäiset vuodet vapaaehtoistyön ja pienten rahoitusten voimalla. Tuotannot keskittyivät esittävään taiteeseen teatterien, nuorisotalojen ja erilaisten toimijoiden tiloissa. Erityinen kiitos kuuluukin meihin uskoneille ja ovensa avanneille Q-teatterille, Malmitalolle, Helsingin kaupungin nuorisotaloille, Oranssille ja Näyttelijäliitolle. Kiitoksen ansaitsevat myös monet vapaaehtoiset, joiden
ansiosta taideteoksia syntyi vuodesta toiseen.

Toiminta kehittyi, laajeni ja alkoi löytää paikkaansa taide- ja mielenterveysjärjestöjen kentältä. Taiteen Sulattamo sai ensimmäisen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittaman kehittämishankkeensa, joka käynnistyi 2018. Ensimmäisessä hankkeessa kehitettiin kokemusasiantuntijakoulutusta taiteen keinoin. Seuraavana vuonna saimme toisen hankkeen, jossa kehitettiin soveltavan taiteen vertaisohjaajakoulutusta. Saimme myös kaupungin järjestöavustuksen päivittäisen mielenterveystoipujien taidetoiminnan järjestämiseen. Päivittäiset työpajat ovat toimintamme sydän ja tärkeä arjen tukikohta monille.


Vuonna 2023 Taiteen Sulattamo on valtakunnallinen toimija, joka tekee laaja-alaista yhteistyötä monissa kanavissa ja yhdyspinnoilla. Sulattamo on mielenterveysjärjestö, taidetoimija ja kulttuurihyvinvoinnin tuottaja. Toiminnan ytimessä on mielenterveystoipujien kuntoutumisen ja hyvinvoinnin tukeminen. ”Mielen taimet” tekee valtakunnallista kokemus- ja vertaistoiminnan koulutus- ja kehittämistyötä. Kokemuksesi on arvokas -hanke (STEA/2022–2024) puolestaan kehittää ja yhtenäistää valtakunnallista kokemusasiantuntijakoulutuksen kenttää. Tänä vuonna käynnistyy lisäksi uusi STEAn rahoittama Mielekäs muutos -hanke, joka tukee toipujien myöhäisvaiheen kuntoutuspolkuja ja kehittää yhteistyötä lakisääteisten palveluiden kanssa.


Olemme pitäneet myös vahvasti kiinni taiteen ja taiteellisten produktioiden tuottamisesta. Vuonna 2022 olimme mukana toteuttamassa neljää esittävän taiteen prosessia – syntyi ääniteoksia, museoteatteria ja näyttelyitä. Taideproduktioiden ja hanketyön lisäksi Taiteen Sulattamo tekee strategisesti suunnitelmallista vaikuttamistyötä niin mielenterveyden teemojen kuin kulttuurihyvinvoinninkin edistämiseksi. Teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Kulttuurihyvinvointipoolin, Mielenterveyspoolin sekä muiden verkostojen kanssa.


Vuodesta 2023 on tulossa mielenkiintoinen, innostava ja kokeileva vuosi. Vuoden aikana tulemme panostamaan kulttuuritoimintaan valtakunnallisesti. Olemme rakentaneet yhteistyötä erilaisten toimijoiden, järjestöjen, yhdistysten ja palveluntuottajien kanssa, jotta pystyisimme tarjoamaan kulttuurikokemuksia niin yleisöille kuin osallistujillekin. Toteutamme läpi vuoden matalalla kynnyksellä saavutettavia projekteja, työpajoja ja kulttuuritapahtumia.


Juhlavuosi huipentuu syksyllä Taiteen Sulattamon juhlaviikkoon


Juhlavuosi huipentuu syksyllä Taiteen Sulattamon juhlaviikkoon, joka toteutetaan yhdessä Teatterimuseon kanssa. Viikon ohjelmatarjonta on laajaa – teatterista ammattilaisten seminaareihin, työpajoihin, näyttelyihin ja tietysti juhlahumuun! Taiteen Sulattamon katse on jo tiukasti juhlavuoden ohjelman suunnittelussa: keskitymme luomaan kulttuurilla ja taiteella hyvinvointia ja mielenterveyttä. Toteutetaan tästä juhlavuodesta ikimuistoinen yhdessä! Olethan sinäkin mukana?












Eveliina Lafghani Taiteen Sulattamon toiminnanjohtaja


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kulttuuripajat kulttuurihyvinvointitoiminnan ytimessä mielenterveyskentällä

  Mitä eroa on Taiteen Sulattamo ry:n ja kulttuuripajojen toiminnalla? Tämä kysymys nousee säännöllisesti esiin, mutta näkökulman voisi tällä kertaa kääntää myös siihen, mitä yhteistä niillä on. Kulttuuripajatoiminta on kulttuurimenetelmiä hyödyntävän mielenterveystyön johtotähti. Toimintamalli on saavuttanut pitkäjänteisellä menestyksekkäällä työllä vankan aseman ja kehittyy reagoiden kentän muutostarpeisiin. Kulttuuripajamalli on levinnyt ja juurtunut valtakunnalliseksi toimintamuodoksi. Taiteen Sulattamon tausta taas on vahvasti taiteen, erityisesti näyttämötaiteen, menetelmin tehtävässä mielenterveystyössä – taide edellä. Sulattamo tietää, miten taideprosessit edistävät mielenterveyttä. Työmme pureutuu aina taiteen kautta toimintaan ja taiteeseen toimintamme ytimessä. Kulttuuripajatoiminta on kulttuurimenetelmiä hyödyntävän mielenterveystyön johtotähti Vuosi 2023 on Taiteen Sulattamon kymmenes toimintavuosi. Taiteen Sulattamo sai alkunsa ammattitaiteilijoiden ja helsinkiläisten m

Kokemustoiminnan monet kasvot: Surevan kohtaaminen

  Kokemuksesi on arvokas - hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Sarjan tarkoituksena on tuoda esiin, kuinka monissa organisaatioissa ja monimuotoisena erilaista kokemustoimintaa järjestetään. Tässä ensimmäisessä osassa esittelemme Surevan kohtaaminen -toiminnassa vaikuttavan Tuijan.  Olen Tuija Udd-Manninen. Olen 37 vuotta ja teen kokemuspuheenvuoroja edustaen niin Nuoret Lesket kuin Surunauha -järjestöäkin. Olen toiminut kokemusasiantuntijana vuodesta 2022 lähtien. Mielestäni tärkein ja arvokkain oppi käymästäni kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli, että puheenvuoroa tehdessä saa ja pitääkin olla oma itsensä.  Kokemuskentällä olen tehnyt puheenvuoroja liittyen työelämään, lasten surusta sekä mitä läheisen itsemurhan kokeminen vie ja tuo omasta elämästä. Olen ollut mukana muutamassa projektissa, jossa on kehitetty tiedon ja avun löytymistä surun keskellä. Puheenvuoropyynnöt olen usein

Best of Both Worlds – Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäminen yhteistyössä oppilaitosten kanssa

Kokemusasiantuntijuuden laajentuessa kasvaa paradoksaalisesti sekä paine koulutusten yhdenmukaisuuteen että monimuotoisuuteen. Erilaisia kokemusasiantuntijakoulutuksia järjestetään ansiokkaasti sekä järjestöissä, hyvinvointialueilla että oppilaitoksissa. Järjestökoulutusten vahvuuksia ovat esimerkiksi kohderyhmän tunteminen, mahdollisuus pieniin opetusryhmiin, tuttuun toimintaympäristöön ja yksilöllisiin oppimispolkuihin. Järjestöissä ja hyvinvointialueilla on mahdollista luoda myös saumaton polku kokemusasiantuntijalle koulutuksesta kokemustoimintaan – ja sen yli.  Järjestöissä kuitenkaan harvoin on resurssia oppilaitostasoiseen koulutuksen laadunhallintaan. Useat sosiaali- ja terveysalan järjestöt toimivat myös STEA:n rahoituksella, jota ei ole tarkoitettu tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämisen (tai edes sen oppimisympäristönä toimimisen) tukemiseen. Harvat järjestöt ovat myöskään vieneet koulutustaan Koski-järjestelmään opintokeskusten kanssa kanssa tehtävän yhteistyön kautta