Kokemusasiantuntijatoiminta on laajentunut ja vakiintumassa arvokkaaksi osaksi sosiaali- ja terveysalan kenttää. Toiminta on ollut jo pitkään myös lähellä Taiteen Sulattamon sydäntä: Kaunis mieli -hanke (STEA/2018–2020) kehitti kokemusasiantuntijakoulutusta soveltavan taiteen menetelmin toteutettavaksi. Mallia on jalostettu ja hyödynnetään Sulattamon koulutuksissa tälläkin hetkellä. Nyt Sulattamo hallinnoi Kokemuksesi on arvokas -hanketta (STEA/2022–2024), joka yhtenäistää ja kehittää kokemusasiantuntijakoulutusten – ja muiden eri tavoin nimettyjen vastaavien koulutusten – kenttää valtakunnallisesti.
Vuoden lopussa minulla oli mahdollisuus fasilitoida Sulattamossa parhaillaan toteutettavan kokemusasiantuntijakoulutuksen ryhmän reflektiopäivää. Keskustelimme koulutettavien kanssa laajasti koulutuksesta ja kokemusosaamisen hyödyntämisestä. Kokemusasiantuntijoita toimii monenlaisissa tehtävissä, mutta selkeitä yhtenäisiä linjoja ja käsitteitä ei kentällä ole. Toiminnan monimuotoisuus on ehdottomasti ensisijaisesti mahdollisuus, mutta voi asettaa joissakin tilanteissa myös haasteita. Koulutuksissa onkin tärkeää herättää keskustelua ja haastaa koulutettavia pohtimaan kentän ilmiöitä sekä omaa roolia kentällä valmistumisen jälkeen.
Kokemusasiantuntijoita toimii monenlaisissa tehtävissä, mutta selkeitä yhtenäisiä linjoja ja käsitteitä ei kentällä ole.
Reflektiopäivässä pohdimme erityisesti motivaatiota kokemusasiantuntijuuden taustalla. Mistä syistä kouluttautujat ovat hakeutuneet koulutukseen, minkälaiset tehtävät motivoivat heitä valmistumisen jälkeen – ja mikä tärkeintä: miksi? Taiteen Sulattamon kokemusasiantuntijakoulutukset sekä kehittämishankkeet ovat olleet Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittamaa toimintaa. STEA avustaa tuloksellista kansalaisjärjestötoimintaa, joka edistää kestävää hyvinvointia. STEAn avustustoiminta tukee yhdenvertaisuutta, yhteisöllisyyttä, osallisuutta sekä vahvistaa ihmisten voimavaroja. STEA toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä, eikä vastaa esimerkiksi tutkintoon johtavien koulutusten (opetus- ja kulttuuriministeriö) tai palkkatyönvälitykseen (työ- ja elinkeinoministeriö) keskittyvän toiminnan tukemisesta. STEAn arvot ohjaavat myös sen rahoittamien kohteiden, kuten esimerkiksi kokemusasiantuntijatoiminnan, tavoitteita.
STEA avustaa tuloksellista kansalaisjärjestötoimintaa, joka edistää kestävää hyvinvointia.
Taiteen Sulattamo pyrkii järjestämään mahdollisimman osallistujalähtöistä toimintaa rahoittajiensa arvojen ja tavoitteiden mukaisesti. Myös Sulattamon toimintaa ohjaavat osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja toimintakyvyn vahvistaminen. Sulattamon hankkeilla on pyritty kehittämään kokemusasiantuntijakoulutuksia laajemmin ja sen kautta edistämään arvokkaan toimintamuodon mahdollisuuksia tukea toipujia – ja saamamme palautteen mukaan olemme tavoitteissamme myös onnistuneet!
Eveliina Lafghani
Taiteen Sulattamon toiminnanjohtaja
Kommentit
Lähetä kommentti