Siirry pääsisältöön

Taiteen Sulattamon Solidaarisuushankkeen kuulumisia

Taiteen Sulattamolla on käynnissä nuorten oma Solidaarisuushanke. Hanke on saanut alkunsa nuorten toiveesta ja haaveesta toteuttaa kantaaottava esitys, joka käsittelee nuorten elämää ja arkea, jossa mielenterveyden haasteet ovat osana arkipäivää.

Nuorten joukossa on monen taiteenalan osaajia ja tekijöitä. Jokaista heitä yhdistää arjessa mielenterveyden haasteet, jotka vaikuttavat elämään.

Mutta yhtä kaikki, he ovat hakeneet hankkeen ja ryhtyneet toimeen. Teatteri harjoitukset toteutetaan Taiteen Sulattamolla aina torstaisin. Tässä toiminnassa haetaan produktiolle muotoa ja pohditaan sanomaa, jota nuoret haluavat tehdä näkyväksi. Ryhmässä on myös pieni käsikirjoittajien joukko, jotka ovat osana luovaa prosessia tuomassa teokselle sanoja ja tarinaa.

Ryhmässä tehdään erilaisia harjoitteita, vahvasti fyysisen teatterin menetelmin. Musiikki ja äänimailma on tärkeä osa kokonaisuutta, ja mukana on lahjakkaita musiikin tekijöitä, esimerkiksi rap-lyriikoiden rakentajia. Ryhmä on moninainen, innokas ja lahjakas.

Ryhmän näyttämötaiteen ohjaajana toimii Roosa yhdessä muusikko Tapsan kanssa. Ohjaajien rooli on hankkeessa ennen kaikkea toimia mahdollistajana ja taiteen ammattilaisina tukemassa hankkeen tavoitteiden saavuttamista.

Solidaarisuushankkeen nuoret toteuttivat maaliskuussa 2024 kolmen päivän intensiivisen leirin, jossa oli valtava määrä taide hetkiä esittävän taiteen, musiikin, improvisaation ja yhdessä olemisen äärellä. Tavoitteena on toteuttaa ennen ensi-iltaa uusi intensiivinen leiri, jossa teoksen palat hitsautuvat yhteen.

Ryhmä teatterileirillä Iitin Kesäharjussa maaliskuussa 2024
Teatteriryhmä leirillä Iitin Kesäharjussa maaliskuussa 2024


Taiteen Sulattamo on erityisen ylpeä tästä nuorten itsensä tuottamasta hankkeesta ja siitä innosta sekä palosta, joka nuorilla on teatterin tekemistä kohtaan. 

Ryhmäläisillä on sanoma, jonka he tuovat näyttämölle syksyllä 2024 yleisölle nähtäväksi. Tämä on meille kaikille mukana olioille huikea uudenlainen kokemus ja ponnistus kohti esitystä. Olemme myös ymmärtäneet ja nähneet, kuinka tärkeää juuri tällainen omatoiminen hanke taiteen äärellä on.

Nuorten ajatuksia teatteriryhmästä 25.4.

Ensiksi kävimme yhdessä paikalla olijoiden kanssa keskustelua siitä, miten jatketaan projektin kanssa eteenpäin. Tämän jälkeen kaikki yhdessä kävimme läpi ketkä olivat tehneet oman tarinan harjoituksen. He, joiden harjoitus oli valmiina, jakoivat sen lukemalla meille kaikille ryhmässä.

Tämän keskustelun jälkeen aloimme venyttelemään ja lämmittelimme venyttelemällä ja liikkumalla. Seuraavana teimme erilaisia kehollisia harjoituksia. Liikuimme tilassa ja annoimme toisillemme erilaisia hahmoja, esimerkiksi zombit. Hetkessä tila oli täynnä zombeja liikkumassa ja jokainen otti haltuunsa hahmon eläytyen siihen.

Lopuksi kävimme läpi käsikirjoitusta, jonka yksi ryhmämme jäsenistä oli kirjoittanut. Ryhmäläisille jaettiin eri roolit ja käytiin tekstiä läpi. Teimme pienen lukuharjoituksen, jossa jokainen luki omat repliikkinsä ja kävimme tekstin sisältöä läpi. Ryhmä päättyi tältä erää käsikirjoitus harjoitteluun, kunnes taas kohtaamme seuraavan kerran. Itse koin, että harjoituskerta ryhmässä oli minulle hyödyllinen opin itse paljon.

Teatteriryhmän harjoituksissa on hyödynnetty mm. Poppius-naamioita


Nuorten Solidaarisuusteatterin toiminnan etenemistä voit seurata kotisivuillamme, tästä blogista sekä Taiteen Sulattamon sosiaalisen median kanavista.

Me laitamme taas kuulumisia…

Kirjoittajat: Nuorten Solidaarisuusteatteri ryhmä


Taiteen Sulattamon Solidaarisuushanketta on rahoitettu Euroopan unionin Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmasta. Hanke on Euroopan unionin rahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa julkaisun sisällöstä. Lisätietoa Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmasta: www.oph.fi/euroopan-solidaarisuusjoukot


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...