Siirry pääsisältöön

Taiteen Sulattamon Solidaarisuushankkeen kuulumisia

Taiteen Sulattamolla on käynnissä nuorten oma Solidaarisuushanke. Hanke on saanut alkunsa nuorten toiveesta ja haaveesta toteuttaa kantaaottava esitys, joka käsittelee nuorten elämää ja arkea, jossa mielenterveyden haasteet ovat osana arkipäivää.

Nuorten joukossa on monen taiteenalan osaajia ja tekijöitä. Jokaista heitä yhdistää arjessa mielenterveyden haasteet, jotka vaikuttavat elämään.

Mutta yhtä kaikki, he ovat hakeneet hankkeen ja ryhtyneet toimeen. Teatteri harjoitukset toteutetaan Taiteen Sulattamolla aina torstaisin. Tässä toiminnassa haetaan produktiolle muotoa ja pohditaan sanomaa, jota nuoret haluavat tehdä näkyväksi. Ryhmässä on myös pieni käsikirjoittajien joukko, jotka ovat osana luovaa prosessia tuomassa teokselle sanoja ja tarinaa.

Ryhmässä tehdään erilaisia harjoitteita, vahvasti fyysisen teatterin menetelmin. Musiikki ja äänimailma on tärkeä osa kokonaisuutta, ja mukana on lahjakkaita musiikin tekijöitä, esimerkiksi rap-lyriikoiden rakentajia. Ryhmä on moninainen, innokas ja lahjakas.

Ryhmän näyttämötaiteen ohjaajana toimii Roosa yhdessä muusikko Tapsan kanssa. Ohjaajien rooli on hankkeessa ennen kaikkea toimia mahdollistajana ja taiteen ammattilaisina tukemassa hankkeen tavoitteiden saavuttamista.

Solidaarisuushankkeen nuoret toteuttivat maaliskuussa 2024 kolmen päivän intensiivisen leirin, jossa oli valtava määrä taide hetkiä esittävän taiteen, musiikin, improvisaation ja yhdessä olemisen äärellä. Tavoitteena on toteuttaa ennen ensi-iltaa uusi intensiivinen leiri, jossa teoksen palat hitsautuvat yhteen.

Ryhmä teatterileirillä Iitin Kesäharjussa maaliskuussa 2024
Teatteriryhmä leirillä Iitin Kesäharjussa maaliskuussa 2024


Taiteen Sulattamo on erityisen ylpeä tästä nuorten itsensä tuottamasta hankkeesta ja siitä innosta sekä palosta, joka nuorilla on teatterin tekemistä kohtaan. 

Ryhmäläisillä on sanoma, jonka he tuovat näyttämölle syksyllä 2024 yleisölle nähtäväksi. Tämä on meille kaikille mukana olioille huikea uudenlainen kokemus ja ponnistus kohti esitystä. Olemme myös ymmärtäneet ja nähneet, kuinka tärkeää juuri tällainen omatoiminen hanke taiteen äärellä on.

Nuorten ajatuksia teatteriryhmästä 25.4.

Ensiksi kävimme yhdessä paikalla olijoiden kanssa keskustelua siitä, miten jatketaan projektin kanssa eteenpäin. Tämän jälkeen kaikki yhdessä kävimme läpi ketkä olivat tehneet oman tarinan harjoituksen. He, joiden harjoitus oli valmiina, jakoivat sen lukemalla meille kaikille ryhmässä.

Tämän keskustelun jälkeen aloimme venyttelemään ja lämmittelimme venyttelemällä ja liikkumalla. Seuraavana teimme erilaisia kehollisia harjoituksia. Liikuimme tilassa ja annoimme toisillemme erilaisia hahmoja, esimerkiksi zombit. Hetkessä tila oli täynnä zombeja liikkumassa ja jokainen otti haltuunsa hahmon eläytyen siihen.

Lopuksi kävimme läpi käsikirjoitusta, jonka yksi ryhmämme jäsenistä oli kirjoittanut. Ryhmäläisille jaettiin eri roolit ja käytiin tekstiä läpi. Teimme pienen lukuharjoituksen, jossa jokainen luki omat repliikkinsä ja kävimme tekstin sisältöä läpi. Ryhmä päättyi tältä erää käsikirjoitus harjoitteluun, kunnes taas kohtaamme seuraavan kerran. Itse koin, että harjoituskerta ryhmässä oli minulle hyödyllinen opin itse paljon.

Teatteriryhmän harjoituksissa on hyödynnetty mm. Poppius-naamioita


Nuorten Solidaarisuusteatterin toiminnan etenemistä voit seurata kotisivuillamme, tästä blogista sekä Taiteen Sulattamon sosiaalisen median kanavista.

Me laitamme taas kuulumisia…

Kirjoittajat: Nuorten Solidaarisuusteatteri ryhmä


Taiteen Sulattamon Solidaarisuushanketta on rahoitettu Euroopan unionin Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmasta. Hanke on Euroopan unionin rahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa julkaisun sisällöstä. Lisätietoa Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmasta: www.oph.fi/euroopan-solidaarisuusjoukot


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemustoiminnan monet kasvot: Surevan kohtaaminen

  Kokemuksesi on arvokas - hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Sarjan tarkoituksena on tuoda esiin, kuinka monissa organisaatioissa ja monimuotoisena erilaista kokemustoimintaa järjestetään. Tässä ensimmäisessä osassa esittelemme Surevan kohtaaminen -toiminnassa vaikuttavan Tuijan.  Olen Tuija Udd-Manninen. Olen 37 vuotta ja teen kokemuspuheenvuoroja edustaen niin Nuoret Lesket kuin Surunauha -järjestöäkin. Olen toiminut kokemusasiantuntijana vuodesta 2022 lähtien. Mielestäni tärkein ja arvokkain oppi käymästäni kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli, että puheenvuoroa tehdessä saa ja pitääkin olla oma itsensä.  Kokemuskentällä olen tehnyt puheenvuoroja liittyen työelämään, lasten surusta sekä mitä läheisen itsemurhan kokeminen vie ja tuo omasta elämästä. Olen ollut mukana muutamassa projektissa, jossa on kehitetty tiedon ja avun löytymistä surun keskellä. Puheenvuoropyynnöt olen usein

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry :n kokemusasiantuntijan, Heidin. "Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia. Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani.  Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskel

Best of Both Worlds – Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäminen yhteistyössä oppilaitosten kanssa

Kokemusasiantuntijuuden laajentuessa kasvaa paradoksaalisesti sekä paine koulutusten yhdenmukaisuuteen että monimuotoisuuteen. Erilaisia kokemusasiantuntijakoulutuksia järjestetään ansiokkaasti sekä järjestöissä, hyvinvointialueilla että oppilaitoksissa. Järjestökoulutusten vahvuuksia ovat esimerkiksi kohderyhmän tunteminen, mahdollisuus pieniin opetusryhmiin, tuttuun toimintaympäristöön ja yksilöllisiin oppimispolkuihin. Järjestöissä ja hyvinvointialueilla on mahdollista luoda myös saumaton polku kokemusasiantuntijalle koulutuksesta kokemustoimintaan – ja sen yli.  Järjestöissä kuitenkaan harvoin on resurssia oppilaitostasoiseen koulutuksen laadunhallintaan. Useat sosiaali- ja terveysalan järjestöt toimivat myös STEA:n rahoituksella, jota ei ole tarkoitettu tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämisen (tai edes sen oppimisympäristönä toimimisen) tukemiseen. Harvat järjestöt ovat myöskään vieneet koulutustaan Koski-järjestelmään opintokeskusten kanssa kanssa tehtävän yhteistyön kautta