Siirry pääsisältöön

Ohjaajan silmin, nuoren mielenterveystoipujan muutoksen matka Taiteen Sulattamossa


Vuonna 2012 istuskelin KokoTeatterin lavan reunalla ja olin jännittynyt. Odotin ihmisiä ensimmäiseen tapaamiseen teatterille joiden kanssa, alkaisin työskentelemään syksyn KokoTeatterin produktiota varten.



Katsomo alkoi täyttymään mielenterveystoipujista. osaan heistä minulla oli kosketuspintaa jo aikaisemmin ja osa oli minulle täysin vieraita. Ihmisiä tuli paikalle virtana ja hieman hämmennyin toipujien määrästä. Katseeni kierteli katsomossa, kohdaten ihmisten katseita ja kasvoja.



Katsomon vasemmassa ylänurkassa istui vaalea nuori mies ja vasemmassa nurkassa mies josta ei näkynyt muuta kuin lippis. Kasvoista ei oikeastaan saanut selvää millainen ihminen siellä lippiksen ja hiusten peitossa istui. Kerroimme produktiosta aikatauluista ja pyysimme vuoron perään jokaista esittelemään itsensä. Takaa lippiksen alta kuului hiljainen ääni joka oli vähä sanainen. Totesi meille, että voisi olla mukana jossain teknisissä valo jutuissa, mukana. Jäin miettimään, miksi hän oli tullut paikalle ja mitkä on ne todelliset ajatukset hänen täällä olostaan.





Työryhmä kokoontui heinäkuussa ja alkoi työstämään jatko materiaalia kesän kirjoitus leirin jäljiltä. Nuori mies oli edelleen mukana hiljaisena lippis päässä. Kysyttäessä vastasi mutta muutoin ei puhunut oikeastaan mitään.



Vähitellen teos alkoi muodostumaan ja monen mutkan kautta hiljainen mies astui kuitenkin näyttelijäksi lavalle. Kollegani kertoi minulle joitain tietoja miehestä. Taustalla skitsofrenia ja päihde ongelmia. Päivärytmi kaverilla sekaisin harjoituksista aamuisin alkuun myöhässä, jouduttiin muutaman kerran soittelemaan paikalle. Asiasta käytiin keskustelua ja kerrottiin, että prosessin aikana pitäisi pysyä päihteettömänä.



Vähitellen lippiksen alta ilmestyivät nuoren miehen kasvot ja pienin askelin avautumista. Lavalla alkoi ääni kantamaan, pientä varmuutta syntymään esiintymiseen. Vaikka nuorimies oli kivikasvoinen ja jäyhä. Tämä teki hänen pienistä repliikeistään vaikuttavia ja vuorosanat saivat vahvaa merkitystä. Tekstiin sanoma ja sanat alkoivat elää miehessä ja lopputulos esityksissä oli todella yllättävä. Hän onnistui ja tuli esityksessä näkyväksi ja kuulluksi.



Produktion jälkeen tuntui, että mies on muuttunut. Kuin tulppaani olisi aukaissut keväällä terälehtensä. Avoimuus ja läsnäolo oli erilaista kuin ennen. Tuli tunne, että tästä on vain tie ylöspäin.

Aika kului siivillä, tämä nuorimies astui parrasvaloista kohti toiminnan ydintä. 2013 hän asteli kanssamme Taiteen Sulattamon perustavaan kokoukseen. Hänestä oli tullut avoin ja hän oli yksi meistä. Kerta kerran, erilaisissa taide projekteissa sain seurata muutosta joka hänessä tapahtui.
Hän istuu Taiteen Sulattamon hallituksessa, hoitaa mitä moninaisempia tehtäviä yhdistyksessä. On yhdistyksen kantava voima kokemusasiantuntia.

Hän on aina valmiina astumaan esille siihen eturamppiin tarpeen vaatiessa. On luovuuden lähde, energinen ja heittäytyvä. Se kehitys taiteen tekijänä ja ihmisenä mikä on hänessä tapahtunut on valtava. Hän on sinnikäs luotettava ja kunnianhimoinen niissä elämän osa-alueissa jotka vaativat tätä kulloinkin.

Tämän kaiken lisäksi hän kouluttautui kokemusasiantuntijaksi ja toimii myös näissä asioissa vertaisena, asiantuntijana ja tukee muita toipujia tänä päivänä. Välillä muutos on tapahtunut pienin askelen ja välillä suurin harppauksin.

Nyt olemme vuodessa 2017, tämän alkuvuoden suuri harppaus on, että hän muutti omilleen. Omaan kotiin. Hän ei tarvitse tukea, enää arjessa niin, ettei pystyisi itsenäiseen elämään. Elämää ei vaivaa, enää harhat, ei oireet jotka rajoittavat arkea ja mielekästä elämää, vaan hän on siirtynyt harppauksen eteenpäin. Hän on kulkenut tien ja on toipunut ja kävelee selkä suorana kohti elämän uusia haasteita.

Hän elää täysillä, on Taiteen Sulattamon kivijalan tärkeä pilari ja hänen elämällä on tärkeä merkitys. Hän on monelle se malli minne toipuminen vie kun tahtoa on ja yritystä.

Minä olen ohjaajana se onnekas ja etuoikeutettu ihminen joka on saanut olla mukana seuraamassa ja kulkemassa hänen kanssaan toipumisen polkua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...