Siirry pääsisältöön

On elokuu ja kello tikittää kuukausi Nainen 100 starttaa

Nainen 100 on Taiteen Sulattamon teos Suomi 100 ohjelmistoon, syksyn mittaan voit seurata teoksen valmistumisen vaiheita, ohjaajan näkövinkkelistä Sulattamo blogissa. Nainen 100 on ensi-illassa 15.10.2017 Savoy teatterissa.



Kello tikittää, harjoitukset lähestyvät. Tasan kuukauden kuluttua starttaa puoli-q näyttämöllä Nainen 100 harjoitukset. Ohjaajan tuskailua ennakko työskentelyn parissa. Mietin miten se on mahdollista, että aina on samassa tilanteessa vaikka kuinka hyvin valmistautuu on valtava määrä liikkuvia osia, palasia jotka eivät ole loksahtaneet paikalleen. Budjetti on suurta ilmaa kuin ilmalaiva. Tuotannolla on niin kiire, ettei vuorkaudessa riitä tunnit työhön. Jännitys momentit saavat ohjaajan mielessä välillä megalomaaniset mittasuhteet.





Mikä, millainen, miksi Nainen 100
Nainen 100 on 100 naisen haastatteluihin perustuva teos naisesta, elämästä, ilosta, surusta elämän kaaresta mitä naisen elämään voi mahtua. Se on tarina, erilaisista elämän tapahtumista tarinoista joita on haluttu kerrotavaksi. Hiljaa hyvin kapeasti se liikkuu ajassa ehkä 100vuoden aikajanalla. Vaikka tarina ei ole sidonnainen aikaan, tai paikkaan vaan se on globaali näkemys naisen maailmasta Suomalaisesta näkökulmasta. Käsiteltävät asiat, kuitenkin koskettavat kaikkialla maailmassa.

Millainen on Nainen 100 tiedänkö sitä vielä itsekkään? Tiedän että, tarina pääsee iholle se koskettaa ja vaikuttaa. Naisen kipupisteitä aukeaa, surullisia ja suloisia muistoja, kyyneleitä, mutta onnen ilon hetkiä. Varpaita hiekassa, naurua laulua kauneutta. Lapsia leikkimässä, mummolan muistoja pullan tuoksua. Nainen 100 on koskettava hauska iloinen melankolinen se on kaikkea sitä tunne skaalaa mikä ihmisen elämään mahtuu.

Miksi Nainen 100? No miksi ei? Nainen 100 on Suomen juhlavuoden Suomi 100 ohjelmistoa, se on nykyaikainen katsaus naisen sieluun sisimpään ja maistuu elämälle. Se on peilaus naisesta meidän 100 vuotiaassa Suomessa. Suomi 100 ohjemisto on monipuolinen koko vuoden ajan, mutta kun kuulin tästä ohjelmistosta piirtyivät mieleeni kuvat jossa historian havina tuodaan lavoille ja estraadeille. Minä haluan tuoda ohjelmistoon teoksen naisesta ja naiseudesta. Haluan teoksen olevan tarinan siitä mitä naisilla on tänä päivänä sanottavana ja sitä kautta kertoa millainen elämä naisilla on ja on ollut. Kapeana akselina Suomen 100 vuotinen historia. Haluan nostaa naisen esille juhlavuotemme ohjelmistossa, tuoda siihen oman katsanto kulman.

Teoksen käsikirjoittaja Asta Honkamaa on juuri oikea ihminen tekemään käsikirjoituksen. Kun aloimme käymään aiheesta vuoropuhelua niin koin että, puhumme samaa kieltä ja näemme asioita samoista kulmista.

Tietysti teos on myös Taiteen Sulattamosta nousseiden naisten tarina. Taiteen Sulattamon Pia ja Arja ovat taidoillaan ja omilla personillaan innoittaneet minua moneen ajatukseen, suunitelmaan jotka nostan teoksessa esille. Taiteen Sulattamo ry toiminta nivoutuu ajatukseen, että mielenterveystoipujat, syrjäytyneet, päihdetoipujat ovat mukana tekemässä ammatti taiteilijoiden kanssa yhdessä produktiota. Nämä lahjakkaat ihmiset tuovat teokseen rosoisuutta, voimaa, uudenlaisia kulmia, avoimuutta ja läsnäoloa teokseen joka on koskettavaa ja kaunista.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...