Siirry pääsisältöön

Perjantai 18.8 ensimmäiset lukuharjoitukset

Tein päätöksen ennen ensimmäisiä lukuharjoituksia, että jätän käsikirjoituksen lepäämään muutamaksi päiväksi. Olin lukenut tekstiä, jollain tavoin yli annokseen saakka. Tuntui että, ajatukset pyörivät samoissa kohtauksissa ja en saanut uutta kulmaa tekstiin.

Alku viikosta maanantaina käsikirjoittaja Asta Honkamaa jätti tekstin lopulliseen muotoonsa minulle, muutoksineen ja pienillä lisäyksillä. Luin tekstin kerran ja jätin sen hautomaan mieleeni.

Nainen 100 harjoitellaan Q-teatterilla puoli-q näyttämöllä. Aamulla päätin ajoissa mennä teatterille ja hengittää tilaa ajatellen, että pääsen parempaan työ vireeseen. Menin tilaan, ihastelin tilan rouheutta samalla tajusin unohtaneeni millaiset olivat näyttämöllä olevat pylvään. Jotenkin tyrmistyin vaikka tiesin tilassa olevat pylväät, olin unohtanut kuinka massiivisen rakenteen ne tilaan luovat. Istuin ja yritin luoda tilaan toisenlaisen tilan tunnun.

Näyttelijät ja tuottaja saapui paikalle, keskustelu käynnistyi tuotannollisilla aikataulullisilla asioilla Mielessäni nakutti koko ajan miten, miksi ja miltä teksti kuulostaa. Käsikirjoitus on haastava, vaatii intensiteettiä paljon, rytmiä ja erilaisia ratkaisuja. Tämä teksti ei ole sellainen jossa voi oikoa, se ei anna mitään anteeksi vaan ratkaisujen pitää osua kohdilleen. Rytmityksen pitää olla oikea, leikkauksien selkeitä, paljon kysymyksiä.

Teksti soljui luettuna korvissani, runollisena, välillä tuntui, että teksti muuttuu kaaokseksi. Keskustelua, miettimistä, tekstille ratkaisuja. Lukemisen jälkeen tuntui, että ajatukset pysähtyivät vilkaisin merkintöjen määrää, plarin sivuilla viivoja nuolia merkintöjä sivut täynnä. Ratkaisuja, ehdotuksia monia asioita mielessä joita vain on päästävä kokeilemaan näyttämöllä.

Vaikka teksti alkaa elämään, jo lukuvaiheessa tajuan, että iso osa pystytään vasta ratkaisemaan kokeilemalla ja katsomalla. Mielessäni oli jonkun tasoinen aviomyrsky. Suuren position ja mielen rauhan minulle tuo, tässä ohjaus työssä, tätä produktiota on tekemässä minulle unelma tiimi. Luottamus tekijöihin on vahva, sekä yhteistyö on varmasti hedelmällistä ja antoisaa.


Istuin illalla koneen äärelle työstämään käsikirjoituksen mukaan, tekstiä pohtimaan ja miettimään rytmiä, leikkauksia, kohtauksien erilaisia vaihtoja ja vähitellen mieleeni syntyy selkeitä ajatuksia sekä supstanssia produktioon ja tajuan ihastuneeni tähän vaikeaan tekstiin ja sen tuomiin haasteisiin. Jotenkin epävarmuuden tunteessa tunnen olevani kuitenkin vahva ja varma siitä suunasta jonka olen löytänyt.

Huomaan kellon olevan paljon ja aamuyö hiipii sateisena työhuoneeni ikkunan taa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...