Siirry pääsisältöön

Arjen supersankarit — uusi Roolipeli mielenterveyden teemojen ympärillä

Taiteen Sulattamolla kehitetään uusia innovaatioita ja toimintoja. Yksi näistä on Mixu Laurosen kehittämistyönä toteutettava uusi Roolipeli mielenterveyden teemojen ympärillä.

Roolipelaaminen on Taiteen Sulattamolla jo testissä ollutta toiminta ja sitä kehitetään eteenpäin meille sopivaksi. Peliprojekti Mentalsin sisältöä avaa pelinkehittäjä tässä blogissa.


Kuvassa Mixu Lauronen ja tekstit missä kerrotaan pöytäroolipelien olevan kello 17-20 tiistaisin ja perjantaisin taiteen sulattamolla

Projekti Mentals

Vuonna 2016 järjestettiin kilpailu, jonka tarkoituksena oli kirjoittaa roolipeli kahdessakymmenessäneljässä tunnissa. Päätin osallistua kilpailuun, mutta en oikein keksinyt aihetta. Pyörittelin päässäni kaikenlaista, ja lopulta mieleeni juolahti arjen supersankarius. Se on kehittämäni termi, joka kuvaa mielenterveyden haasteita kohtaavien selviämistä arjessa.

Arjen sankareista puhutaan paljon, mutta monesti unohtuu, että on ihmisiä, jotka joutuvat päivittäin taistelemaan paitsi arjen askareiden, myös mielenterveydellisten hidasteiden kanssa – ja onnistuvat siinä. Heitä minä kutsun arjen supersankareiksi.

Sain aikaan työnimellä Mentals raakileen, jonka sitten lähetin kilpailuun. Se ei pärjännyt, mutta vakuutti minut, että konsepti arjen supersankareista toimii. Pelissä seikkailevat psykiatrisen sairaalan potilaat, jotka saavat pelin alussa supervoimia. Sitten he joutuvat (tai pääsevät, ihan miten vaan) pelastamaan maailmaa, kun niin kutsutut normaalit ovat pulassa. Ne, jotka tuntevat sarjakuvia, huomaavat varmasti, miten asetelma muistuttaa Ryhmä-X:n mutantteja. Rinnastus on tarkoituksellinen. Mutantit ovat samalla tavalla ulkopuolisia kuin mielenterveysongelmaisetkin.

Supersankarilla on paljon mietittävää. Pitääkö hän oman identiteettinsä piilossa, vai tuleeko hän kaapista ulos heti kun mahdollista? Ketä hän auttaa ensimmäisenä? Yksi ongelma on se, että supervoimat ovat suoraan verrannollisia hahmon mielen sairauden asteeseen, eli mitä vaikeampi sairaus, sen vahvempi supervoima. Hahmon on siis tasapainoteltava kapealla narulla. Mitä enemmän käytät voimiasi, sen pahempi takapotku tulee sairausepisodin muodossa.

Pelin tarkoituksena on muistuttaa pelaajille, että jokainen meistä on arvokas. Jokainen meistä voi tehdä suuria tekoja, eikä toisenlaisuudessa ole mitään hävettävää. Pelin suunnittelu on vasta alkutekijöissään, joten kiinnostuneiden on vain odotettava. Pyrkimyksenä on voimaannuttaa pelaajia: minä osaan, minä pystyn mihin tahansa. Jokainen meistä voi olla mielenterveyden haasteista huolimatta Arjen Supersankari.

Mixu Lauronen

Heti kun Taiteen Sulattamon toiminnot pääsevät käynnistymään tule tutustumaan roolipelien maailmaan jonne sinut johdattaa pelin johtajana Mixu Lauronen.

Tapahtumatiedotusta voit seurata meidän Facebookista: https://www.facebook.com/taiteensulattamory

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vapaat vibat -taidenäyttely syntyi irti päästämisen teemasta

Anu Ipatti on yksi näyttelyn tilataideteoksen "Uusi tarkoitus" tekijöistä.   “Tänä syksynä sain osallistua Taiteen Sulattamon taidenäyttelyprojektiin. Projektin alkaessa jokainen sai kertoa, mitä toivoo kurssilta. Minun toiveeni oli luovan tekemisen lisäksi päästä rakentamaan näyttelyä oppiakseni, miten se tehdään. Projekti oli todella antoisa.  Sain tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin, nauttia luovasta työskentelystä flow-tilassa, jossa aika ja paikka katosivat ja toteuttaa tilataideteoksen yhdessä ryhmän kanssa. Työskentelyyn virittäytymisessä minulle toimi parhaiten tilassa liikkuminen liikuttaen kehoa itselle mieluisalla tavalla rauhallisen musiikin tahtiin ja sen jälkeen pysähtyminen valitsemaani asentoon päästäen irti päivän tapahtumista. Virittäytymisen jälkeen luova tekeminen lähti liikkeelle vaivattomasti, ja ideoita teokseen pulppusi päästä. Työstimme tilataideteosta neljän naisen voimin. Päätimme, ettemme liikaa kysy toistemme mielipiteitä siitä, mitä teokseen...

Toipujien oma Mielekäs Muutos - erään itseopiskelukurssin tarina

“Taiteen Sulattamon toiminta on todella tehnyt uusia aluevaltauksia”, huomasin ajattelevani, kun kirjauduin ensimmäistä kertaa valkoiseen, suorastaan askeettiseen oppimisympäristöön internetissä. Kaikki oli saanut alkunsa paria vuotta aikaisemmin erään kokemusasiantuntija Tim Saarisen ajatuksesta ja tässä sitä oltiin; luomassa jotain uutta jossain uudessa paikassa.  Käsillä oli Mielekäs Muutos -itseopiskelukurssi, jonka sisältöjä olimme kehittäneet yli vuoden ryhmiimme osallistuvien toipujien kanssa. Sisällöistä oli tullut niin hyviä, että halusimme kertoa niistä ja niiden tuomista hyödyistä koko maailmalle! Päädyimme aloittamaan kuitenkin koti-Suomesta ja kutsuimme mukaan ennakkoluulottomia testaajia. Materiaali ja tehtävät kannustivat oman elämän reflektointiin ja motivoivat tekemään muutoksia itsensä hyväksi. Testaajilla oli kaksi viikkoa aikaa tutustua kurssiin ja vastata palautekyselyyn. Kyselyssä kartoitettiin kokemuksia kurssin käytettävyydestä, rakenteesta, visuaalisesta il...