Siirry pääsisältöön

Arjen supersankarit — uusi Roolipeli mielenterveyden teemojen ympärillä

Taiteen Sulattamolla kehitetään uusia innovaatioita ja toimintoja. Yksi näistä on Mixu Laurosen kehittämistyönä toteutettava uusi Roolipeli mielenterveyden teemojen ympärillä.

Roolipelaaminen on Taiteen Sulattamolla jo testissä ollutta toiminta ja sitä kehitetään eteenpäin meille sopivaksi. Peliprojekti Mentalsin sisältöä avaa pelinkehittäjä tässä blogissa.


Kuvassa Mixu Lauronen ja tekstit missä kerrotaan pöytäroolipelien olevan kello 17-20 tiistaisin ja perjantaisin taiteen sulattamolla

Projekti Mentals

Vuonna 2016 järjestettiin kilpailu, jonka tarkoituksena oli kirjoittaa roolipeli kahdessakymmenessäneljässä tunnissa. Päätin osallistua kilpailuun, mutta en oikein keksinyt aihetta. Pyörittelin päässäni kaikenlaista, ja lopulta mieleeni juolahti arjen supersankarius. Se on kehittämäni termi, joka kuvaa mielenterveyden haasteita kohtaavien selviämistä arjessa.

Arjen sankareista puhutaan paljon, mutta monesti unohtuu, että on ihmisiä, jotka joutuvat päivittäin taistelemaan paitsi arjen askareiden, myös mielenterveydellisten hidasteiden kanssa – ja onnistuvat siinä. Heitä minä kutsun arjen supersankareiksi.

Sain aikaan työnimellä Mentals raakileen, jonka sitten lähetin kilpailuun. Se ei pärjännyt, mutta vakuutti minut, että konsepti arjen supersankareista toimii. Pelissä seikkailevat psykiatrisen sairaalan potilaat, jotka saavat pelin alussa supervoimia. Sitten he joutuvat (tai pääsevät, ihan miten vaan) pelastamaan maailmaa, kun niin kutsutut normaalit ovat pulassa. Ne, jotka tuntevat sarjakuvia, huomaavat varmasti, miten asetelma muistuttaa Ryhmä-X:n mutantteja. Rinnastus on tarkoituksellinen. Mutantit ovat samalla tavalla ulkopuolisia kuin mielenterveysongelmaisetkin.

Supersankarilla on paljon mietittävää. Pitääkö hän oman identiteettinsä piilossa, vai tuleeko hän kaapista ulos heti kun mahdollista? Ketä hän auttaa ensimmäisenä? Yksi ongelma on se, että supervoimat ovat suoraan verrannollisia hahmon mielen sairauden asteeseen, eli mitä vaikeampi sairaus, sen vahvempi supervoima. Hahmon on siis tasapainoteltava kapealla narulla. Mitä enemmän käytät voimiasi, sen pahempi takapotku tulee sairausepisodin muodossa.

Pelin tarkoituksena on muistuttaa pelaajille, että jokainen meistä on arvokas. Jokainen meistä voi tehdä suuria tekoja, eikä toisenlaisuudessa ole mitään hävettävää. Pelin suunnittelu on vasta alkutekijöissään, joten kiinnostuneiden on vain odotettava. Pyrkimyksenä on voimaannuttaa pelaajia: minä osaan, minä pystyn mihin tahansa. Jokainen meistä voi olla mielenterveyden haasteista huolimatta Arjen Supersankari.

Mixu Lauronen

Heti kun Taiteen Sulattamon toiminnot pääsevät käynnistymään tule tutustumaan roolipelien maailmaan jonne sinut johdattaa pelin johtajana Mixu Lauronen.

Tapahtumatiedotusta voit seurata meidän Facebookista: https://www.facebook.com/taiteensulattamory

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemustoiminnan monet kasvot: Surevan kohtaaminen

  Kokemuksesi on arvokas - hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Sarjan tarkoituksena on tuoda esiin, kuinka monissa organisaatioissa ja monimuotoisena erilaista kokemustoimintaa järjestetään. Tässä ensimmäisessä osassa esittelemme Surevan kohtaaminen -toiminnassa vaikuttavan Tuijan.  Olen Tuija Udd-Manninen. Olen 37 vuotta ja teen kokemuspuheenvuoroja edustaen niin Nuoret Lesket kuin Surunauha -järjestöäkin. Olen toiminut kokemusasiantuntijana vuodesta 2022 lähtien. Mielestäni tärkein ja arvokkain oppi käymästäni kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli, että puheenvuoroa tehdessä saa ja pitääkin olla oma itsensä.  Kokemuskentällä olen tehnyt puheenvuoroja liittyen työelämään, lasten surusta sekä mitä läheisen itsemurhan kokeminen vie ja tuo omasta elämästä. Olen ollut mukana muutamassa projektissa, jossa on kehitetty tiedon ja avun löytymistä surun keskellä. Puheenvuoropyynnöt olen usein

Best of Both Worlds – Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestäminen yhteistyössä oppilaitosten kanssa

Kokemusasiantuntijuuden laajentuessa kasvaa paradoksaalisesti sekä paine koulutusten yhdenmukaisuuteen että monimuotoisuuteen. Erilaisia kokemusasiantuntijakoulutuksia järjestetään ansiokkaasti sekä järjestöissä, hyvinvointialueilla että oppilaitoksissa. Järjestökoulutusten vahvuuksia ovat esimerkiksi kohderyhmän tunteminen, mahdollisuus pieniin opetusryhmiin, tuttuun toimintaympäristöön ja yksilöllisiin oppimispolkuihin. Järjestöissä ja hyvinvointialueilla on mahdollista luoda myös saumaton polku kokemusasiantuntijalle koulutuksesta kokemustoimintaan – ja sen yli.  Järjestöissä kuitenkaan harvoin on resurssia oppilaitostasoiseen koulutuksen laadunhallintaan. Useat sosiaali- ja terveysalan järjestöt toimivat myös STEA:n rahoituksella, jota ei ole tarkoitettu tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämisen (tai edes sen oppimisympäristönä toimimisen) tukemiseen. Harvat järjestöt ovat myöskään vieneet koulutustaan Koski-järjestelmään opintokeskusten kanssa kanssa tehtävän yhteistyön kautta

Kokemustoiminnan monet kasvot: Virike ry

Kokemuksesi on arvokas -hankkeen blogisarjassa “Kokemustoiminnan monet kasvot” esitellään eri organisaatioissa toimivia kokemusasiantuntijoita ja vertaisia. Seuravaaksi esittelemme Virike ry :n kokemusasiantuntijan, Heidin. "Olen Heidi, iältäni 46v, ja olen käynyt kokemusasiatuntijakoulutuksen Virike Ry:llä vuonna 2020 Mikkelissä. Olen koulutukseltani päihde- ja mielenterveystyön lähihoitaja, mutta ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo useita vuosia kroonisten kipujen, masennuksen, ja Ehlers-Danlosin syndrooman takia. Arvokkain oppi, jonka sain kokemusasiantuntijakoulutuksesta oli se, että olen ihmisenä tärkeä. Omalla sairastumiskokemuksella on merkitystä, se ei ole mennyt hukkaan. Sain siitä hyvän työkalun, jolla voin auttaa esim. terveydenhuollon ammattilaisia ja opiskelijoita laajentamaan ajattelutapojaan koskien meitä sairastuneita. Lisäksi koulutus poisti sitä valtavan suurta häpeää, jota koin todella pitkään sairastumisestani.  Olen käynyt kertomassa tarinaani kouluilla opiskel