Siirry pääsisältöön

Matkalla kohti kokemusasiantuntijuuden ydintä

 Helmikuussa 2023 istun Taiteen Sulattamon koulutustilassa seuraamassa Kokemustarinailtamia. Takana on kolmen ja puolen kuukauden matka, jonka aikana olemme ihanan ryhmän kanssa jakaneet monia hetkiä.  Matkan varrella olen saanut seurata heidän kehittymistään ja puhkeamistaan kukkaan. Käynnissä olevissa kokemuspuheenvuoroissa tämä todentuu ja katselen ihaillen uusien kokemusasiantuntjioidemme taitavaa tekemistä. Miten hieno kokemus meillä onkaan takana! Samalla rintaan hiipii jo haikeus: pian tämä yhteinen matkamme on väistämättä takana!


Aloittaessani Taiteen Sulattamolla huhtikuun alussa 2022 perin edeltäjiltäni Sulattamon edellisen Kaunis mieli -hankkeen aikaisen koulutusmallin. Tätä koulutusmallia lähdin kehittämään ja uusimaan. Onnekseni sain paljon apua toiminnanjohtajaltamme, Kokemuksesi on arvokas -hankkeen väeltä, taitavilta kouluttajiltamme sekä ennen kaikkea kokemusasiantuntijoilta, jotka ihanalla tavalla kertoivat omia näkemyksiään. Uusi koulutusmalli alkoi syntyä.

Uusi koulutusmalli alkoi syntyä.

Uudessa Kokemusasiantuntija taiteen keinoin -koulutusmallissa kouluttaminen tapahtuu taiteen keinoin. Koulutukseen osallistujat saavat laajan tiedon kokemusasiantuntijuuteen vaikuttavista tekijöistä. He kokoavat koulutuksen aikana omista kokemuksistaan kokemustarinansa, josta he valmistavat oman kokemuspuheenvuoronsa. Erilaiset toiminnalliset taidetehtävät auttavat kokoamaan omaa kokemustarinaa, jonka pohjalta kokemuspuheenvuoro syntyy. Koulutusprosessi mahdollistaa jokaiselle ryhmäläiselle yksilöllisen oppimismatkan omaan kokemustarinaan ja kokemuspuheenvuoroon. Toipumisorientaation viitekehys ja turvallisen tilan periaatteet seuraavat mukana koko koulutuksen ajana mahdollistaen jokaiselle turvallisen kokemuksen.


Kirjoittaessani tätä blogikirjoitusta tiedostan, että matka on silti kesken. Kokemusasiantuntijuus muuttuu ja kehittyy ja meidän koulutusta järjestävien tahojen on hyvä pysyä mukana tässä kehityksessä. Toivon, että tämä meidän uusi koulutusmallimme vastaa entistä paremmin koulutuksen käyvien tarpeita.

Kokemusasiantuntijuus muuttuu ja kehittyy ja meidän koulutusta järjestävien tahojen on hyvä pysyä mukana tässä kehityksessä.

Haluan lopuksi vielä kerran kiittää niitä kokemusasiantuntijoita, joita tähänastisen matkani varrella olen kohdannut. Erityisesti kiitän niitä kahta Kokemusasiantuntija taiteen keinoin -koulutusryhmää, jotka ennakkoluulottomasti ja avoimesti ovat kulkeneet mukana tällä matkalla! Todella kaunis ja iso kiitos teille!


















Sydämellisesti teidän,

Anna




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kulttuuripajat kulttuurihyvinvointitoiminnan ytimessä mielenterveyskentällä

  Mitä eroa on Taiteen Sulattamo ry:n ja kulttuuripajojen toiminnalla? Tämä kysymys nousee säännöllisesti esiin, mutta näkökulman voisi tällä kertaa kääntää myös siihen, mitä yhteistä niillä on. Kulttuuripajatoiminta on kulttuurimenetelmiä hyödyntävän mielenterveystyön johtotähti. Toimintamalli on saavuttanut pitkäjänteisellä menestyksekkäällä työllä vankan aseman ja kehittyy reagoiden kentän muutostarpeisiin. Kulttuuripajamalli on levinnyt ja juurtunut valtakunnalliseksi toimintamuodoksi. Taiteen Sulattamon tausta taas on vahvasti taiteen, erityisesti näyttämötaiteen, menetelmin tehtävässä mielenterveystyössä – taide edellä. Sulattamo tietää, miten taideprosessit edistävät mielenterveyttä. Työmme pureutuu aina taiteen kautta toimintaan ja taiteeseen toimintamme ytimessä. Kulttuuripajatoiminta on kulttuurimenetelmiä hyödyntävän mielenterveystyön johtotähti Vuosi 2023 on Taiteen Sulattamon kymmenes toimintavuosi. Taiteen Sulattamo sai alkunsa ammattitaiteilijoiden ja helsinkiläisten m

10 vuotta taiteen sulatusta

Alkaneena vuonna 2023 juhlitaan Taiteen Sulattamon kymmenettä toimintavuotta. On aika pysähtyä ja katsoa ilolla niin menneeseen kuin tulevaankin: miten kaikki alkoi, miten tähän on tultu ja mitä tästä eteenpäin?  ...ensimmäistä kertaa Suomessa 10 mielenterveystoipujaa nousi näyttämölle Taiteen Sulattamon lähtölaukaus oli Lilinkotisäätiön ja KokoTeatterin yhteistuotantona toteutettu teatteriproduktio Peili , jossa ensimmäistä kertaa Suomessa 10 mielenterveystoipujaa nousi näyttämölle kokoillan esityksessä. Produktion menestyksen myötä helsinkiläiset mielenterveystoipujat ja ammattitaiteilijat ryhtyivät pohtimaan, miten yhteistyötä voitaisiin jatkaa ja jalostaa. Pohdinta herätti haaveen taidetalosta, tukikohdasta, jossa jokainen saisi mahdollisuuden luoda taidetta, toteuttaa itseään ja olla mukana juuri sellaisena kuin on. Ajatus Taiteen Sulattamosta oli syntynyt: yhdistys perustettiin ja virallistettiin 11.10.2013. Peili 2012. KokoTeatteri. Kuva: Miikka Pirinen. Taiteen Sulattamon muodo