Kirjava joukko

Yhden sulattamolaisen CV on kymmenen sivun mittainen. Toinen on joutunut parikymppisenä eläkkeelle skitsofrenian vuoksi. Kolmas pyristelee ansaitakseen omintakeisella taiteellaan elantonsa, ja neljäs haluaa viimeinkin päästä puuduttavasta työstään uusiin, luovempiin hommiin, jossa omat kyvyt pääsevät esiin.

Sulattamossa on nainen, joka on kulkenut viisitoista vuotta burkassa ja puhunut kuiskaamalla.

Jotain siinä täytyy olla.

Jaana Irmeli Turunen, yksi Sulattamon perustajista, tiivisti osuvasti Voima-lehden artikkelissa: Sulattamo on tarkoitettu "ihmisille, jotka kokevat, että taiteen tekeminen tukee heidän mielensä hyvinvointia ja terveyttä". Sulattamossa ei ajatella, että mielenterveys olisi jotain, mitä toisilla on ja toisilla ei. Jokainen voi tehdä jotain oman hyvinvointinsa eteen, oppia niitä taitoja, joita tarvitaan hyvään elämään. Pitkään sairastaneelle kysymys voi olla ystävien löytämisestä, arjen taitojen harjoittelusta, uudesta mahdollisuudesta. Menestyneelle taiteilijalle Sulattamo on paikka, jossa voi löytää omalle työlleen syvemmän merkityksen, palvella toisia, löytää uuden näkökulman taiteeseen ja ihmisyyteen.

Yhdessä tekemällä jokainen voi tehdä enemmän kuin mihin koskaan yksin pystyisi. Ylittää sen kynnyksen, josta ei vielä taannoin uskaltanut edes unelmoida.

Sille burkanaiselle Sulattamo on antanut kasvot. Ja äänen.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Taiteen ja mielenterveystyön yhdyspinnoilla

Taide ja kulttuuri ovat tärkeä koronakevään exit-väylä.

Mielenterveysbarometri on julkaistu 25.3.2021