Kokemuksen kova koulu

Kun olet ostamassa puhelinta, kysyt suosituksia sellaiselta, jolla on jo puhelin. Paras tapa tutustua uuteen matkakohteeseen on hankkia tietoa siellä ennen käyneiltä. Äidit jakavat keskenään kokemuksia raskauspahoinvoinnista tai kantoliinan käytöstä. Kuka lähtisi vaihto-oppilaaksi, kokeilisi Viagraa tai ilmoittautuisi senssipalveluun ottamatta ensin selvää, millaisia kokemuksia toisilla näistä on?Kokemus on yksi tie asiantuntijuuteen. Nykyisin, kun kaikilla on tutkinto tai muutama, kokemus ei ole hiukkaakaan menettänyt hohtoaan. Päinvastoin. Inhimillinen kokemus vaikkapa köyhyydestä tai monikulttuurisista avioliitoista paljastaa tarinan, ja se tarina voi usein olla verrattomasti kiinnostavampi kuin asiaa koskeva tilastotieto.

Mitä sanoisitte asiantuntijoista, jotka osaavat kertoa, miltä tuntuu juosta omia harhojaan pakoon, käyttää koko päivä suihkussa käymiseen, maata lamaantuneena sängyn pohjalla? Ehkä haluatte kuulla, miltä tuntuu, kun ajokki keulii oikein kunnolla ja vauhti huimaa jo omaakin saati muiden päätä? Entä kokemukset kaikenkattavasta yksinäisyydestä, siitä kun sanat eivät tule?

Heviä.

Semmoiselta asiantuntijalta voisi kysyä, mitä tehdä kun elämästä on väri kadonnut ja samanlaisena toistuvat päivät uuvuttavat ja puolisokaan ei ymmärrä ja kaikki tuntuu peräti yhdentekevältä. Mistä se ihminen löysi voimat, ilon, yhteyden?

Sulattamossa mielenterveyskuntoutujilta, oman kokemuksensa asiantuntijoilta kysytään yksi kysymys:

Mitä ruvettais?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Taiteen ja mielenterveystyön yhdyspinnoilla

Taide ja kulttuuri ovat tärkeä koronakevään exit-väylä.

Mielenterveysbarometri on julkaistu 25.3.2021