Siirry pääsisältöön

I walk my path



Taiteen Sulattamo… ? ? ? Kuulin ensimmäistä kertaa tästä ystävältäni keväällä 2014. Ystäväni on Sulattamon toiminnassa mukana ja suunnitelmissa oli järjestää Taiteen Sulattamon festivaalit, johon sitten osallistuimmekin toukokuussa improvisaatio ryhmä Alatipulassa kanssa, johon olen kuulunut muutaman vuoden.


Olen siis aiemmin näytellyt ja opiskellut teatterialaa näyttelijäntyö painotteisesti joitakin vuosia ja aina unelmoinut mahdollisuudesta näytellä työkseni. Elämän tilanteet eivät vain ole aiemmin olleet sellaiset, että tämän unelman toteutuminen olisi ollut mahdollista. Viimeiset puolitoista vuotta olen suunnannut elämääni esittävän taiteen pariin, jotta voisin elää unelmani vielä todeksi.




Koen taiteeni tekemisen yhdeksi kulmakiveksi yhteiskunnallisen teatterin, koska uskon vahvasti teatterin mahdollisuuksiin vaikuttaa yksilöihin ja sitä kautta koko yhteiskuntaan.

Seuraavan kerran Taiteen Sulattamo tuli polulleni kesällä. Taas tämä samainen ystäväni Alatipulassa improvisaatio ryhmästämme kertoi näytelmästä, jota Taiteen Sulattamo työstää näytelmä käsittelisi häpeää ja siinä olisi tarvetta mies näyttelijälle. Aloin ottamaan selvää tarkemmin mistä tässä Taiteen Sulattamossa oikein on kyse. Löysin tällaisen lauseen Sulattamon sivuilta:”Kaikilla on oikeus tehdä taidetta!” ja vielä että: ”Taiteilijoille Sulattamo tarjoaa mahdollisuuden olla mukana yhteiskunnallisesti merkittävässä toiminnassa. Sulattamon taide puhuttelee ihmisiä ja pyrkii lisäämään ymmärrystä elämän moninaisuutta kohtaan.”


Ymmärsin että nyt olen sellaisen ilmiön/asian/aatteen äärellä, joka osuu hyvin syvälle sydämeeni ihmisenä ja taiteilijana. Päätin ottaa yhteyttä puheenjohtaja/ohjaaja Eveliina Lafghaniin ja saimme kuin saimmekin yhteiskunnan suosiollisella avustuksella solmittua 6kk työsopimuksen. Nyt on tästä ajasta kulunut n.3kk ja tämä aika osoittautunut erittäin antoisaksi jaksoksi polkuani tähän päivään asti ja oikeastaanhan vain tällä päivällä on merkitystä.


Mitä työni Sulattamossa sitten pitää sisällään… Noh.. tuota… Solmimassamme sopimuksessa lukee mm:

Tavoitteet: ”Päästä tutustumaan laaja-alaisesti uuteen soveltavan taiteen teatteri työhön, erittäin laajasti erilaisissa tehtävissä.”


Tehtävät: ”Tukee työryhmän toimintaa -lavasteet, ääni- ja valotekniikka, näyttämö- ja äänityöskentely, hankkeen mielenterveystyön tukitoiminta.”


Ihan varmasti näin on ollut mitä tekemiseen tulee, mutta mitä tässä kaiken keskellä sitten on tapahtunut minulle. Olen saanut oppia. Oppia rohkeudesta, nöyryydestä, lähimmäisen rakkaudesta, suvaitsevaisuudesta, periksiantamattomuudesta, ”hulluudesta”, kuuntelemisesta ja kyvystä heittäytyä. Nämä ovat niitä asioita jotka nyt ensimmäiseksi tuli mieleeni, lista olisi pitkä jos kaiken tähän yrittäisin mahduttaa. Olennaisinta tässä kaikessa minulle kuitenkin on se, että minusta on Sulattamossa ollessani tullut me ja me teimme sen. Tiedän että tämä ei ole ainoastaan minun kokemukseni tässä produktiossa vaan meidän yhteinen kokemuksemme. Tiedän myös sen että tämän kaltainen minä tilojen yhdistyminen me tilaksi ei ole mahdollista muutoin kun laittamalla itsensä likoon 110% ja jokainen meistä ”Pohja edellä” työryhmästä teki sen. On suuri kunnia ja etuoikeus olla mukana tällaisessa toiminnassa.


Näyttelijäntyötäni ja siinä oppimista ajatellessani ymmärrän, että olen taas lähempänä unelmani toteutumista työskennellä näyttelijänä. Sain olla sellaisessa ilmapiirissä jossa sain ”leikkiä kuin onnellinen lapsi” ja tuon ilmapiirin ansiosta kykenin luomaan sellaisen roolin ”Maikkelina”, josta luopuminen viimeisessä esityksessämme sai aikaan surun ja ikävän tunteen, jonka johdosta pitkitin ”Maikkelin” nahkatakin päälle pukemista, kun kyyneleet nousi silmiini ja nousee vieläkin, kun tätä kirjoitan, niin rakas siitä öykkäävästä virkaheitosta valmentajasta minulle muodostui. ISO KIITOS kaikille mukana olleille. 


Mutta itse maestro ”Maikkelia” lainaten: ”Pysähdy, analysoi, tee johtopäätös, jatka matkaa”, nyt on aika luopua tästä produktiosta ja se kuuluu tähän työhön.


Jatkoa seuraa…Sirpaleet… ;)))


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten Sulattamon kesän taideleirin kuulumisia

Nuorten Sulattamon ensimmäinen taideleiri 13-17 -vuotiaille nuorille pidettiin kesäkuussa ja onneksi pidettiinkin!   Aloitimme taideleirin pohtimalla yhdessä nuorten kanssa kesää ja siihen liitettyjä suuria odotuksia ja isoja tunteita. Maalasimme canvakselle kesän tunnemaisemaa. Teoksissa näkyi monia värejä kuin tunteitakin ja teokset löytyvät meidän instagramista (@nuortensulattamo) taidenäyttelyn muodossa. Nuoret olivat valinneet teoksiinsa esimerkiksi monia sinisen sävyjä, jotka kertoivat kesällä koetusta yksinäisyydestä. Taiteen tekeminen voi parhaimmillaan tarjota sopivaa erillisyyttä omiin kokemuksiin ja tunteisiin, jolloin niitä voi olla myös helpompi sanallistaa itselleen sekä muille.  Nuorten yksinäisyys ja sosiaalinen ahdistuneisuus on kasvanut, minkä takia on tärkeää, että meillä on tarjota nuorille sellaisia turvallisia yhteisen tekemisen tiloja, joihin voisi tulla omana itsenään, ja joissa tekisi mieli käydä alun jännityksestä huolimatta jatkossakin.   Jaetun...

Erään koulutuksen tarina - Kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistuja kertoo

Hengittäkää rauhallisesti sisään ja ulos. Hengittäkää sisään ajatuksia, joita koette tarvitsevanne tänään. Puhaltakaa ulos ajatuksia, joista haluatte päästää irti. Päästän mielessäni irti häpeästä, liiallisesta analysoimisesta ja itsekriittisyydestä. Sisään hengitän lempeyttä, rauhaa sekä kykyä keskittyä hetkeen. Tämän maadoittumisharjoituksen myötä palaan mielessäni muistelemaan sitä, kuinka tällaisen maadoittumisharjoituksen ja fiilisringin jälkeen tuntui luontevalta sukeltaa omaan kokemukseen taiteen keinoin. Taidemenetelmät olivat todella monipuolisia ja oli erityisen tärkeää, että ryhmässä vallitsi lempeä ilmapiiri, jossa oli turvallista kokeilla omien rajojen mukaan myös sellaisia taidemenetelmiä, jotka tuntuivat itselle vaikeilta tai joissa koki olevansa huono. Usein taidemenetelmiä varten piti päättää joku tietty tapahtuma omasta tarinasta. Tapahtuman valitseminen tuntui itselle usein haasteelliselta, mutta lopulta se toi näkyväksi, mitkä tapahtumat omassa tarinassa ovat niitä ...

Vastuullista kokemustoimintaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaanotti ensimmäisenä hyvinvointialueena vastuullisuuden sydän -merkin Pirkanmaan hyvinvointialueen Asiakaskokemuksen ja osallistumisen vastuualueen tiimi sai ”Kokemuksesi on arvokas”-hankkeelta yhteydenoton, johon tartuimme mielenkiinnolla. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme tärkeää tietoa kokemusasiantuntijakoulutuksesta ja millä tavoin kokemusasiantuntijatoiminnan vastuullisuutta edistetään hankkeen suomin mahdollisuuksin. Olimme vaikuttuneita ja vakuuttuneita, että laatimamme toimintamalli hyvinvointialueemme käyttöön on vastuullinen ja joustava sekä edistää kokemusasiantuntijuuden käyttöönottamista laajemmin kaikilla tehtävä-alueilla. Pirkanmaan hyvinvointialue ei kouluta kokemusasiantuntijoita, mutta koulutus- tai valmennuskokonaisuus olisi varteenotettava mahdollisuus järjestää erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin räätälöityjä asiantuntijoita tukemaan toimintaa yhdessä ammattilaisten kanssa.  Olimme ilahtuneita, kun meille myönnettiin Vastuulli...